Ako sa vyrovnať so stresom alebo ako prežiť v dnešnej dobe

Michaela Šišková | 21. február 2017
Ako sa vyrovnať so stresom alebo ako prežiť v dnešnej dobe

Základom šťastného a vyrovnaného života je schopnosť brať svoj život taký, aký je a predovšetkým sa s ním zmieriť.

Určite všetci poznáme ten pocit zovretého žalúdka, kŕčov, ak uvažujeme nad nejakým zlým rozhodnutím, alebo minulosťou, ktorá sa už nedá zmeniť. To je práve ten bod, keď si treba povedať STOP! a zamyslieť sa nad nasledujúcimi bodmi

  • Dá sa konkrétna udalosť, ktorá ma zožiera, zmeniť?
  • Môžem ovplyvniť dopad môjho rozhodnutia z minulosti?
  • Vyplýva z danej udalosti nejaké poučenie, ktoré stojí za to, aby som nad ním premýšľala?

Ak si aspoň na jednu z týchto otázok odpoviete kladne, tak stojí ozaj za to pohrabať sa v tej našej nešťastnej minulosti. Ale ak sú všetky odpovede negatívne, tak sa snažte-preto píšem SNAŽTE - lebo viem, že je to obtiažne - na minulosť rýchlo zabudnúť.

Príklad, kedy je stres absolútnou zbytočnosťou

Doviezli mi novú chladničku, krásnu, nablýskanú, s dávkovačom na nápoje, výrobníkom ľadu - splnený sen, keďže doteraz som z finančných dôvodov používala len campingovú schovanú v špajzi.

Po prvom umytí čistou vodou a kvalitnou handričkou z mikrofázy som si však na mrazničke všimla šmuhy. Najprv som si myslela, že som mokrý povrch zle utrela nasucho a ostali mapy, ale keď asi po dvadsiatom vyleštení a dýchaní na fľak( ak sa dajú 20cm kliky-háky po polovičke mrazáku nazvať fľak) mapa nezmizla, oblial ma ľadový pot.

Nechápavo som stála pred tým, už nie tak nablýskaným mrazákom so slzami v očiach a v hlave mi lietali myšlienky minimálne rýchlosťou Boingu. Začala som hľadať príčinu (zbytočný stres, a keďže som bola na rizikovom, zbytočné tvrdnutie brucha zo stresu).

Odhalených príčin bolo hneď niekoľko - od chybného poteru, cez prach na povrchu, až po chybnú handričku a nabratý piesok. Zabralo mi to kopec času a výsledok môjho premýšľania? NIČ.

Prečítajte si: Nezabúdajme na relaxáciu

Načo hľadať príčinu, keď následok je na svete a odhalením príčiny už nič nezmením

Keďže vidím z obývačky priamo do kuchyne a presne na chladničku, celý večer som mala o zábavu postarané a tá noc, hmmm, zaspať bolo veľké umenie. Môj prvý krok ráno - nie na toaletu, ale skontrolovať chladničku. Neviem, čo som čakala, možno, že sa škrabance vyparili, alebo ich škriatkovia natreli kúzelnou pastou.

Nálada v ťahu, až pri obede ma napadlo prehrabať skrinku s čistiacimi prostriedkami, ale žiadna zázračná pasta ani vosk sa tam nenašli. A tak, popri varení, ma napadla jediná myšlienka a tou bol stolový olej.

Tak som tú moju zjazvenú krásavicu poriadne namazala a čuduj sa svete, na 90% škrabance zmizli. Teraz sedím v kuchyni a odpovedám si na 3 základné otázky - NIE,NIE,NIE.

Zbytočný stres si vôbec nepripúšťajte

Stratený celý deň zbytočným stresom. A to bola iba chladnička. Keď sa zamyslím, koľko zariadenia máme v dome, od pákovej batérie, cez nábytok, až po spotrebiče, auto a mali  by sme robiť takéto stresy pri každom poškrabaní či fľaku, neviem koľko šťastných a bezstarostných dní by sme na tomto svete prežili. A to som rátala len materiálne závady, kde sú ešte vzťahy, škola, práca, financie, zdravie, atď.

Nuž, máme to v dnešnej dobe neskutočne ťažké. Je naozaj najvyšší čas zamyslieť sa nad tým, predovšetkým ak sa chceme dožiť slušného veku a hlavne v kľude a šťastí.

Trochu flegmatizmu by asi naozaj nezaškodilo. Je na každom z nás, aby si našiel tú najvhodnejšiu cestu k samému sebe, k duševnému pokoju. Ciest je mnoho, tie nám dnešná doba ponúka asi ako protipól ku všetkým tým stresom.

Niekto sa možno nájde v meditácii, pozitívnom myslení, iní vo vizualizácii alebo v náboženstve. Treba uznať, že zvony bijú na poplach, stačí keď sa pozrieme na všetky tie nešťastia a choroby okolo nás, ktoré postihujú dnes omnoho mladších jedincov.

Prečítajte si: Viete ako relaxovať tak, aby si vaše telo naozaj oddýchlo?

Možno práve my, rodičia, by sme sa mali zamyslieť čo najviac, lebo i na nás záleží, ako pripravíme budúcu generáciu do života. Držím všetkým prsty, aby to zvládli čo najlepšie, mali vždy po ruke pomocnú ruku alebo otvorenú náruč v prípade nezdarov.

Stres si vyrábame sami, napríklad  porovnávaním

Ďalším bodom,ktorý nás mnohých irituje a nedá nám spať je POROVNÁVANIE. Či už samých seba, detí, majetku.

Na jednu stranu nie je zlé s niekým sa porovnávať, ženie nás to dopredu, chceme byť lepšími a možno práve konkurencia je tým štartérom. Ale pozor!!! Chorobné porovnávanie už hraničí so závisťou a tá priamo s nenávisťou.

Takže, porovnávať sa je pekné, ale odtiaľ - potiaľ. Vždy ste túžili mať materské znamienko nad perou ako vaša zvodná suseda? Zabudnite na to. Nedá sa to. Opať zbytočný stres (to sa mi hovorí).

Som na materskej, a tiež sa porovnávam s tými úspešnými, dobre zarábajúcimi, vysmiatymi ženami (dúfam, že nie som jediná). Ale odtrpela som si tehotenstvo (15 týždňov nauzea, 11 týždňov v nemocnici), zvládla som pôrod a priviedla na svet úžasného človiečika. Mamy sme úžasné, len nám to možno málokto hovorí, alebo si to cez všetky tie starosti a problémy ani neuvedomujeme.

Prečítajte si: Pre všetky mamy: Rady, ako zvládať každodenný stres

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: