Ako prežiť manželstvo s mrzútom

Redakcia | 25. február 2017
Ako prežiť manželstvo s mrzútom

Skutočne to nie je žiadna slasť. Žiť, respektíve prežiť sa s takým mužom dá. Najlepšie, ak však zabudnete na dievčenské sny a budete sa starať. Nie o všetko, ale predovšetkým o seba a o deti.

Váš muž je svojrázny, ale nie je tým jediným a najpodstatnejším, čo vás v živote postretlo. Nechajte ho žiť, ako sám uzná za vhodné.

Je síce pravda, že stav partnera by bol liečiteľný, ale vyžadovalo by to spoluprácu so psychiatrom. Predpokladám, že to muž už niekoľkokrát počul a liečbu odmieta. Donútiť ho nemožno. 

Čo môžete urobiť, ak máte doma mrzutého muža

Nehľaďte na svet optikou svojho muža, nenechajte sa znechutiť

Pokiaľ budeme brať prejavy mrzúta skutočne vážne, sú prinajmenšom tri možnosti. Prvá – život je pes. Mizerný, nanič, dávno prehraný. Ekonomika je v „kýbli“. Ľudské vzťahy v spoločnosti i v rodine sú pošramotené, a to je iba začiatok!

Bude horšie... Takto sa dajú názory partnera rozvíjať a do istej miery s ním i súhlasiť. Je to ale dosť nákazlivé. Stokrát opakované zjednodušenie, či dokonca klamstvo sa nakoniec môže stať v našich očiach pravdou.

Prečítajte si: 

S kým to žijem? Komplikovaná povaha partnera môže zo vzťahu vytvoriť peklo na zemi...

Neberte vinu na svoje plecia 

Druhá možnosť je považovať seba samu za osobu úplne nemožnú. Neschopnú a takmer nesvojprávnu. Hovorí sa tomu identifikácia s agresorom. Okrem iného, ide i o jeden z prejavov takzvaného vymývania mozgu. 

Jeho slová neberte tak vážne

Tretia možnosť – to, čo hovorí, neberte doslova. Je to prejav jeho psychického stavu, nie objektívne hodnotenie ľudí a situácií. Vypočujte si ho. Snažte sa mu pomôcť tam, kde je to možné, ale netrápte sa, pokiaľ to možné nie je. Nerobte nič zlého a buďte si toho vedomá. To, ako on vníma situáciu, je jeho problém.

Lásku ani pomoc nemožno vnucovať. 

Prečítajte si: Nevera... 9 rád, ako jej predchádzať

ZDROJ: Tomáš Novák: Manželství jako trvalý stres, vydalo vydavateľstvo GRADA, 2010 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: