Ako byť dobrým otcom, ak máte denne len 15 minút času

Mgr. Jarmila Hýroššová | 19. apríl 2017
Ako byť dobrým otcom,  ak máte denne len 15 minút času

Niekedy to jednoducho inak nejde: Ste veľmi vyťažený v práci alebo musíte často služobne cestovať, a preto trávite doma len málo času. Napriek tomu sa nemusíte vzdávať predsavzatia byť dobrým otcom.

Pre dieťa je dôležitá vaša nerušená pozornosť

Vaše dieťa si bude užívať vašu pozornosť, aj keď mu budete venovať len 15 minút denne. Viac než dĺžka času stráveného s dieťaťom je dôležitá kvalita kontaktu.

Ponúkame vám niekoľko tipov, ako využiť i krátky čas na to, aby ste si s dieťaťom vybudovali krásny vzťah a boli mu dobrým otcom.

POZOR! Počas spomínanej štvrťhodinky však zabudnite na telefón, počítač, noviny či televízor.

Budovanie vzťahu s dieťaťom

Dieťa počuje hlas svojho otca už v brušku matky, po príchode na svet ho spoznáva a reaguje naň upokojením, pretože hlas pozná a cíti sa v bezpečí. Všetko, čo pre to počas tehotenstva musíte urobiť, je ukradnúť si aspoň malú chvíľu denne a rozprávať sa so svojou partnerkou. 

Tip MAMA a ja:

Ak chcete ísť ešte o krok vpred, spievajte opakovane jednu pieseň alebo čítajte „tehotenskému brušku“ tú istú rozprávku. Uspávanka, ktorú budete spievať svojmu nenarodenému dieťaťu, má veľký význam a táto známa melódia ho dokáže utíšiť aj po narodení. 

Čas na rozprávky

Niektoré deti už v dojčenskom veku rady počúvajú príbehy alebo rozprávky. Čítanie rozprávok dobre vplýva na vzťah rodiča k dieťaťu, a opačne. Dieťa sa cíti spokojne, keď je k vám pritúlené a načúva príbehu, ktorý mu čítate.

Hoci vám ešte nič konkrétne nemôže rozumieť, učí sa nasmerovať pozornosť na hovoriaceho, počúvať, rozlišovať rôzne odtiene hlasu a v neposlednom rade i chápať význam slov. 

Prečítajte si: Čaro rozprávky
Tip MAMA a ja:

Vyberte tri knihy s peknými farebnými obrázkami a spoločne si v nich listujte v pokojnej minútke, túliac sa k sebe.

Pre bábätko je dôležitý očný kontakt

Pokúste sa uskutočniť zábavu bez slov. Nadviažte so svojím bábätkom očný kontakt tak, aby ste mohli vidieť výraz jeho tváre. Vyplazte naňho jazyk alebo ústami vytvorte „O“.

Počkajte chvíľu a uvidíte, ako sa vás vaše bábätko pokúša imitovať. Možno sa pozrie nabok, aby si urobilo malú pauzu, ale len čo bude opäť pripravené, otočí sa k vám. Toto je prvá krásna spoločná zábavka otecka s bábätkom!

Dieťatku spievajte

Vášmu bábätku je jedno, že vás kedysi vyhodili zo speváckeho zboru. Jemu sa páči, keď mu spievate – a je úplne jedno či detskú pesničku alebo tvrdý rock

Tip MAMA a ja:

Vyberte pesničku, ktorú poznáte naspamäť, trebárs i hymnu vášho futbalového tímu, alebo si spomeňte na nejakú uspávanku. Vezmite dieťa do náručia a nahlas mu spievajte. Keď bude staršie, dajte mu do ruky hrkálku, aby sa mohlo tiež zapojiť.

Jemné dotyky upevňujú vzťah medzi dieťatkom a rodičom

Detské masáže sú vhodným prostriedkom na posilňovanie kontaktu rodiča s dieťaťom, podporujú tiež celkový vývoj a zdravie bábätka. Ide o veľmi jemné a citlivé masírovanie celého detského tela pomocou oleja.

Vy, ako zaneprázdnený otec, pravdepodobne nemáte dostatok času na kompletnú masáž tela. Ale 15 minút je dostačujúci čas na jemnú masáž hlavy, chodidiel, nôh a rúk. A nepotrebujete k tomu ani masážny olej. Stačia láskyplné dotyky. 

Prečítajte si: Bezpečná domáca masáž bábätka: 11 tipov pre rodičov
Tip MAMA a ja:

Jemne hlaďte svoje bábätko a užívajte si zázrak tohto malého telíčka. Staršie bábätká a batoľatá milujú aj skutočné masáže, čo sú vlastne jemné ťahy dlaňami a bruškami prstov. V tomto veku vám už samy dokážu ukázať, čo majú najradšej.

Čas na kolísanie

Otcovia majú veľa overených spôsobov, akými dokážu svoje bábätko upokojiť. Niekedy stačí len dieťatko ponosiť na rukách a odbremeniť tak unavenú mamu i plačom vysilené bábätko

Tip MAMA a ja:

Priviňte si bábätko pevne k sebe a jemne ho kolíšte. Ak máte hojdacie kresla alebo gymnastickú loptu, vyskúšajte ich. Hmkanie alebo tiché spievanie dokážu pri upokojovaní zázraky! 

Deti majú radi smiech a zábavu

Nadišiel čas predviesť svoje komediantské schopnosti! Aká je vaša úloha? Pokúste sa bábätko rozosmiať. A čo je najťažšie? Bez šteklenia!

Skúste to zmeneným hlasom alebo si nasaďte okuliare naopak, dajte si na hlavu smiešny klobúk, zahrajte sa hru na kukučku alebo sa tvárte, že chcete bábätku zjesť nôžku. Smejte sa od srdca, ak sa, naopak, bábätko pokúša rozosmiať svojimi kúskami vás.

A keď bude vaše bábätko staršie...

Aj spoločné upratovanie môže byť zábava

Za toto dostanete dvojnásobný počet bodov. Urobte zábavu z večerného upratovania hračiek. Môžete hovoriť o farbách (nájdi všetky červené hračky) alebo veľkosti (najskôr najväčšie auto), alebo môžete so starším dieťaťom trošku počítať. 

Prečítajte si: Chaos v detskej izbe. Do akej miery ho deťom tolerujete?
Tip MAMA a ja:
Mnohé deti sa pri upratovaní hrajú rady tak, ako keby boli žeriavom či smetiarskym autom, alebo sa smejú na tom, keď sa tvárite, že neviete, kam dané veci patria a dávate ich na nesprávne miesto.

Myslite na dieťa i počas vašej neprítomnosti

Večer prineste dieťaťu nejaký „poklad“. Môže to byť pekný kameň, zaujímavé pero z práce, pohľadnica z miesta vašej služobnej cesty a pod. Váš syn alebo dcéra bude vidieť, že ste naň mysleli i počas vašej neprítomnosti a vy mu môžete porozprávať príbeh, odkiaľ darček pochádza alebo čo ste zažili, videli...

Víkendy venujte deťom

Ak sa počas pracovného týždňa vraciate z práce neskoro, zvlášť pokiaľ do zamestnania dochádzate, a hocikedy potom sotva stihnete spoločnú rodinnú večeru, mali by ste deťom vyhradiť hlavne víkendy.

 

Prečítajte si: Ako byť dobrým otcom, ak máte denne len 30 minút

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: