Aké budú moje prsia po ukončení dojčenia?

Mgr. Marika Koscelníková | 8. august 2016

Jedna ich má asymetrické, inej sa nepáči ich tvar, ďalšia si myslí, že sú primalé, priveľké... čo sa deje s prsiami v tehotenstve?

Prsia bývajú zdrojom ženských komplexov. Jedna ich má asymetrické, inej sa nepáči ich tvar, ďalšia si myslí, že sú primalé, priveľké, ovisnuté, vyťahané.... Je pravda, že prsia sú symbolom ženstva, preto nám na nich tak záleží. Pomáhame im podprsenkou, masážami, špeciálnymi krémikmi a tie radikálnejšie aj chirurgicky. Okrem toho, že sa majú páčiť nám, nášmu partnerovi, mali by poslúžiť aj nášmu dieťaťu. Sú nielen symbolom ženstva ale aj materstva.  

Čo sa deje s prsiami v tehotenstve?

Žena, ktorá má za sebou tehotenstvo, pôrod a následné dojčenie, má aj „iné “ prsia. Tie sa začínajú meniť už v počiatočných štádiách tehotenstva. Bolia, zväčšia svoj objem, sú citlivejšie. Mliečne žľazy sa rozvíjajú, tkanivo sa viac prekrvuje, bradavky vystupujú.

Prsníky sa zväčšujú a každý z nich bude do konca tehotenstva ťažší o približne 300 gramov. Pripravujú sa na svoju najdôležitejšiu úlohu po pôrode a tou je dojčenie.

 Veľa budúcich mamičiek (najmä v prípade, ak sú prsia menšej veľkosti) si tieto zmeny pochvaľuje. Na druhej strane mamičky, ktorých príroda obdarila už pred tehotenstvom bujnými vnadami, môžu zväčšovanie prsníkov a ich nalievanie vnímať veľmi bolestivo.

Počas ich rastu sa pokožka napína a je potrebné ju neustále natierať, aby ste predišli vzniku nepríjemných strií. Tie síce po pôrode úplne nezmiznú, budú však nenápadnejšie. Elasticitu pokožky na prsníkoch  podporíte olejčekmi a špeciálnymi krémami. Musíte však rátať s tým, že naše prsia sa zmenia. Tehotenstvo a dojčenie im „dá zabrať“.

Náš tip: Veľmi dobre na natieranie pŕs poslúži kokosový olej - je prírodný a ľahko sa vstrebáva, čiže po chvíli už nie je nepríjemne mastný.

Dojčenie a ochabnuté prsníky

Nalievanie prsníkov je hormonálnou reakciou a kým sa produkcia mlieka ustáli, maminy potrápi ich preplnenie. Po dojčení, či odsatí mlieka sa prsia viditeľne zmenšia a telu sa uľaví.
Tieto neustále zmeny dávajú  pokožke zabrať. Ťažké prsia produkujúce mlieko gravitačne klesajú a naťahujú tkanivo, ktoré fixuje prsnú žľazu k prednej hrudnej stene. Koža je poddajná štruktúra a dovolí prsnej žľaze poklesnúť.

Ak sa o svoje dojčiace prsia nepostaráte napríklad aj kvalitnou podprsenkou, ktorá im zabezpečí oporu, bude vám „odmenou“ za dojčenie takzvané ovisnuté poprsie. Veľa mamičiek dojčí krátko aj kvôli tomu, aby im dojčenie príliš nezničilo prsia.  

Neexistujú však žiadne štúdie, ktoré by dokazovali, že po
pol roku treba prestať dojčiť z dôvodu ovísania pŕs.

Vaše prsia nebudú vyzerať o nič lepšie, ak budete dojčiť len krátko. Naopak dlhé obdobie dojčenia dáva prsníkom šancu prispôsobiť sa postupne klesajúcej tvorbe mlieka. Dlhé dojčenie je dobré nielen pre zdravie vášho bábätka, ale aj pre vás. Neobetujete „iný“ tvar prsníkov, keď vám pomôže dojčenie znížiť riziko rakoviny prsníkov, endometriu maternice, osteoporózu a podobne? Faktom je, že prsia nezostávajú rovnaké, nech by ste robili čokoľvek. Menia sa v tehotenstve, po pôrode a hlavne vekom.

Čo prsiam pomáha?

Voda. Ak patríte k milovníčkam plávania, tak si ho užívajte naplno. Posilňuje chrbtové svalstvo a pomáha vzpriamenému postoju. Prihláste sa na hodiny plávania so svojim drobcom a čľapkanie vo vode môžete vo svoj prospech využiť aj vy.

Prekrveniu pokožky poprsia pomôže striedavá sprcha. Prúd teplej a studenej vody a masírovanie ju spevní. Dávajte však pozor na príliš veľké teplotné rozdiely.

Prsné svaly posilníte aj jednoduchým domácim cvikom. Tým najúčinnejším je spojenie dlaní pred hrudníkom a postupné tlačenie a povoľovanie svalov.

Upraviť a zdokonaliť tvar poprsia dokáže aj správna podprsenka.
Aká je tá správna? Všímajte si nielen veľkosť, ale aj jej strih.

Tá podprsenka, ktorá vám „sedela“ pred tehotenstvom, vám už po pôrode a dojčení nemusí byť dobrá. Veľkosť aj tvar pŕs sa mení.

Ako si odmerať veľkosť? Najskôr zmerajte obvod pod prsiami, následne rozmer cez prsia. Rozdiel medzi týmito meraniami udáva veľkosť vašich košíkov. Keď zodvihnete ruky, podprsenka by sa nemala ani pohnúť. Ak sa tak stane, máte príliš veľký obvod alebo malý košíček. Pokles prsníkov po kojení, a nezriedka aj ich zmenšenie oproti stavu pred tehotenstvom, je častý a aj prirodzený jav. Ak vám to prekáža natoľko, že sa cítite zle, môžete zvoliť chirurgickú cestu. Operácia sa vola mamoplastika.    

Krásne a zdravé prsia sú oslavou ženskosti a zohrávajú v našom živote niekoľko dôležitých úloh. Nad ich estetickou či sexuálnou stojí práve dojčenie.

Čítajte tiež:

Moje nové prsia
Starostlivosť o prsníky až do pôrodu

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: