Aj o tom je materská dovolenka...

Mia | 6. august 2019
materská dovolenka

Keď je žena už zopár rokov na materskej dovolenke, občas je asi skutočne ťažké vnímať každý deň svoje materstvo, deti a materskú dovolenku ako nádherný a cenný dar...

Občas mám pocit, že sa zbláznim z každodenného kolotoča

Keď je žena už zopár rokov na materskej dovolenke, asi je skutočne ťažké vnímať každý deň svoje materstvo, deti a materskú dovolenku ako nádherný a cenný dar a nie vždy je ľahké vychutnávať si tieto chvíle s deťmi naplno.

Aj ja som už nejaký ten rok (konkrétne štyri) doma na materskej dovolenke. Občas mám pocit, že sa zbláznim z toho každodenného kolotoča takmer navlas rovnakých povinností a úkonov – prebaľovanie, prezliekanie, kŕmenie, prechádzky, kúpanie, uspávanie a medzitým milión drobností.

Áno, dá sa na to pozerať aj takto. Materská dovolenka je proste drina, deti nám dávajú zabrať, skúšajú každý deň naše hranice a tie slabšie z nás majú niekedy naozaj čo robiť, aby sa z toho nezbláznili.

Materská dovolenka však nie je len o povinnostiach. Každý deň, ktorý môžeme prežiť doma pri našich deťoch, nám ponúka také množstvo nádherných a neopakovateľných okamihov, za ktoré musíme byť vďačné!

Deti nás môžu veľa naučiť, ak im dáme šancu 

Nikdy som netušila, že budem spolu s mojimi deťmi s nadšením mávať každému lietadlu letiacemu ponad naše hlavy alebo okoloidúcemu kamiónu.

Že sa budem rozplývať nad krásou mravca, či dážďovky, ktorú môj syn náhodne pri hre vykope z hliny.

Netušila som, aké zaujímavé môže byť hádzanie kamienkov do potoka, kŕmenie alebo len pozorovanie sliepok, prípadne iných (ne-)obyčajných zvieratiek.

Keď sa moje deti (trojročný synček a takmer 1,5-ročná dcérka) schovávajú v ockovej skrini a kričia, aby som ich hľadala, opäť objavujem čaro detskej hry, ktorú som kedysi tak zbožňovala.

Nad zdeformovanou kopou manželových nohavíc (predtým úhľadne poskladaných) sa len zasmejem a vychutnávam si tie krásne chvíle...

Zakaždým som neskutočne dojatá, keď mi Samko povie: „Maminka, ja ťa strašne ľúbim...“, alebo keď mi prinesie natrhané kvietky.

Milujem chvíľky, keď dojčím Natálku v spálni na posteli a Samko si k nám ľahne tiež, aby bol pri nás.




Každovečerné kúpanie by som tiež mohla vidieť skôr ako námahu, no v skutočnosti sa na túto aktivitu vždy teším. Je krásne pozerať sa na dve jašiace sa stvorenia, ktoré milujú vodu a nevedia sa jej nabažiť. Čo na tom, že je podlaha v kúpeľni po pár minútach detského kúpeľa doslova zaliata vodou a že ju budem musieť, ako vždy, vytrieť dosucha?

Asi žiadnu mamičku nepoteší, ak sa dieťa dostane do štádia, že s obľubou snorí v skrinkách a zásuvkách a snaží sa „upratovať“. Nedávno som sa trošku pozabudla pri vychutnávaní svojej popoludňajšej kávy, pričom dcérka sa nepozorovane presunula k jednej skrinke na kuchynskej linke, kde mám uloženú múku, cukor a podobné suroviny.

Keď som si uvedomila, že moje dieťa je akosi podozrivo ticho, našla som ju už celú poprášenú hladkou múkou a čo neskončilo na nej, bolo okolo nej na zemi. Ani som ju nemohla vyhrešiť, keďže na mňa hodila neskutočne nevinný úsmev a zo svojho „múčneho pieskoviska“ mala ohromnú radosť. Skrinku som však už radšej opatrila poistkou.

Takto by sa dalo pokračovať donekonečna. Byť matkou je niekedy iste vyčerpávajúce, no pre mňa je vždy akosi viac tých nádherných a neopakovateľných okamihov, ktoré mi z každého dňa materskej dovolenky robia úžasný zážitok.

A viem, že ak pre nič iné, tak presne pre takéto chvíľky sa oplatí byť matkou (na materskej dovolenke).

Mamy, len aby sme sa nezbláznili
Prečítajte si tiež:

Mamy, len aby sme sa nezbláznili

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: