Aby sa dovolenka s priateľmi a ich deťmi nestala nočnou morou

Mgr. Jarmila Hýrošová | 25. júl 2017
Aby sa dovolenka s priateľmi a ich deťmi nestala nočnou morou

Rozhodli ste sa stráviť dovolenku s priateľmi a ich deťmi v prenajatom domčeku pri mori alebo na horách? Čo robiť, aby sa z nej nestala nočná mora, ktorá vás bude strašiť ešte niekoľko dní po návrate domov?

Predpokladom pre zníženie pravdepodobnosti, že vám „prasknú nervy“ a so svojimi super kamošmi ostanete na nože, je dobré naplánovanie dovolenky a dodržanie niekoľkých pravidiel.

Výhody spoločnej dovolenky s priateľmi

Dovolenka s partiou kamarátov a ich deťmi môže prebehnúť v skvelej a prívetivej atmosfére, ktorá vám prinesie mnoho pozitív:

  • Praktickosť: Keď idú na dovolenku spriatelené rodiny s deťmi približne rovnakého veku, sú kamaráti na hranie automaticky poruke.
  • Súkromie: Keď sa rodičia striedajú pri strážení detí, môže si každý pár ukradnúť aj trošku súkromia pre seba.
  • Zábava: Hranie, výlety, kúpanie v mori, stavanie hradov je v partii oveľa zábavnejšie.
  • Vzájomná pomoc: V určitých prípadoch, ako je nehoda, úraz, prepadnutie, strata peňazí alebo porucha auta, si obe rodiny môžu navzájom pomôcť.

Prečítajte si aj: Dovolenka ako v bavlnke: Ako veľa zažiť a v zdraví prežiť?

Hádky na dovolenke

Očakávania týkajúce sa dovolenky sú u každého z pracujúcich veľmi vysoké. Veď na spoločne strávený čas s rodinou alebo priateľmi máme počas roka len pár dní. A tie by, samozrejme, mali byť perfektne prežité a mali by prebehnúť v harmonickej atmosfére. Veľa ľudí však zistí, že na obmedzenom priestore im môžu i tí najlepší kamaráti a ich deti čoskoro začať liezť na nervy. Chce to preto množstvo kompromisov. A na to je v tieto vzácne dni pripravený len málokto. Vyvolať problémy môže už iný rytmus vstávania, aktivít, nárokov na bývanie, stravu a pod. Mali by ste si preto vopred dobre rozmyslieť, s kým budete cestovať. V skupine sa nejedná len o jedného človeka, ktorý je iný ako vy, ale o rad ďalších spolucestovateľov.

Prečítajte si: Dovolenka s deťmi

Najčastejšie dôvody hádky na dovolenke a ako sa im vyhnúť

  • Obsadená kúpeľňa: Rannej tlačenici pred kúpeľňou sa dá vyhnúť časovým rozpisom. Ešte vhodnejším riešením je prenajať si apartmán, resp. domček/chatu s dvomi kúpeľňami, príp. separátnym WC.
  • Rozdelenie úloh: Ak nakupuje, varí a upratuje vždy len jeden človek/rodina, spôsobí to napätie a nepokoj. Tu tiež pomôže plán, kde bude presne rozpísané kto, kedy a čo bude upratovať, nakupovať a variť.
  • Fajčenie: Stanovte jasné pravidlá, kde sa môže a nemôže fajčiť.
  • Výdavky na pobyt, prenájom auta, benzín, jedlo: Na spôsobe, akým sa na tieto veci poskladáte, sa dohodnite ešte pred odchodom na dovolenku. Každý dá napríklad rovnakú sumu peňazí alebo budete robiť nákupy striedavo.
  • Deti: V každom prípade sa nemiešajte do spôsobu výchovy detí vašich priateľov, ani do škriepok drobcov vašich priateľov. Výnimkou je, samozrejme, situácia, kedy je v ohrození vaše dieťa. Vtedy rozhodne zakročte.

Na dovolenke s priateľmi musí fungovať chémia

Aby bola spoločná dovolenka s priateľmi príjemným zážitkom, nie je nevyhnutné, aby sa rodiny poznali dlhú dobu. Dôležitejšie je, aby zafungovala chémia. „Boli sme na pár dní z domu s relatívne novými kamarátmi. Zažili sme spolu kopec zábavy!“, hovorí Andrea, mama dvoch malých chlapcov. Každý by mal mať ale na pamäti, aby sa finančné výdavky rozdelili spravodlivo a aj stráženie detí by malo byť rozvrhnuté približne narovnako.


TIP: Ešte nikdy ste nedovolenkovali s inou rodinou (alebo špeciálne s touto konkrétnou rodinou a jej deťmi) a nie ste si istí, či to bude pre vás „to pravé orechové“? Urobte ešte pred dovolenkou jeden test! Krátky víkendový pobyt v spoločnosti priateľov a ich detí väčšinou ukáže, či si v najdôležitejších bodoch sadnete alebo skôr nie.

Hodia sa deti k sebe?

Ak sú deti dobrými kamarátmi alebo sa aspoň pravidelne spolu hrávajú, potom je táto otázka zbytočná. Ale musí to platiť pre všetky deti – nezabudnite preto na najmenších dovolenkárov!

Rovesníci sa spravidla zahrajú lepšie ako deti, medzi ktorými je viacročný vekový rozdiel; staršie dievčatá sa ľahšie dajú nahovoriť na zabavenie menších detí ako starší chlapci.

Ale nielen záujmy, aj potreby rôzne starých detí sú extrémne odlišné. Kým dvojročné deti vyžadujú svoj obedňajší spánok, desaťročné chcú akčnosť a potrebujú tempo. Výhoda mať iné deti v blízkosti sa v takýchto situáciách potom stáva nevýhodou.

Ideálne by preto spolu malo cestovať viacero detí každej vekovej kategórie, vtedy sa môžu skupinky zabávať individuálne a rodičia sa môžu pri starostlivosti o menšie deti a zabávaní starších detí spojiť.

Odporúčame:Žena doma: Je to len obdobie

Relax či podnikanie výletov?

Pre harmóniu je dôležitá aj ochota nájsť kompromis – obzvlášť vtedy, ak sú biorytmy rodín celkom odlišné. „My sme skôr dovolenkári milujúci relax. Deň začíname pohodovo a užívame si raňajky ešte v pyžame. Ale naši známi už o 7.00 sedeli pri stole, pripravení na cyklotúru,“ spomína naša čitateľka Martina. A kým jej a partnerovi stačilo slniť sa a užívať si leňošenie pri vode, druhá rodina musela stále niečo podnikať alebo obdivovať. Martinin záver: „Bol to čistý stres!“ Ale ani takéto rozdiely nemusia byť problémom, pokiaľ sa rodiny včas spolu porozprávajú a dohodnú riešenia.

Ako dlho môžu zostať deti hore?

Takýto rozhovor – možno deň pred odchodom pri kávičke alebo pohári vínka – môže zahŕňať aj pravidlá týkajúce sa detí: Kedy chodia spať deti priateľov? Ako dlho môžu pozerať televízor alebo surfovať na mobile? Možno načrtnúť aj otázku raňajok, aby „müsli-deti“ zdravo zmýšľajúcich rodičov nezávideli „nutellovým deťom“ spolu dovolenkujúcich rodičov.

Neprehliadnite:Spánkový režim počas prázdnin


TIP: Ak idete na dovolenku s deťmi, hoďte sa do pohody a uvoľnite im trochu režim. Bude to prospešnejšie pre vás i pre ne a všetci budete viac pokojní. Uvedomte si, že i ony sú na prázdninách. Zároveň sa pokúste nekomentovať správanie a výchovu ďalších detí. Hneď ako začnete hovoriť rodičom do ich výchovy, ste na najlepšej ceste ku koncu priateľstva.


A ešte jedna vec: majú vôbec jesť vždy všetci spolu, v rovnakom čase? „My sme sa vopred dohodli, že každý bude robiť všetko tak, ako chce. Nikoho nemožno nútiť jesť v určenú hodinu. Ak sme náhodou raňajkovali alebo večerali v rovnakom čase, sedeli sme spolu, inak oddelene,“ podelila sa s vlastným riešením problému ďalšia naša čitateľka Erika.

Spravodlivé rozdelenie nákladov

Ak si rodiny spoločne prenajmú apartmán alebo prázdninový domček, dá sa nájom i ďalšie poplatky rozdeliť fifty-fifty. To je vhodné riešenie najmä vtedy, ak majú rodiny rovnaký počet členov. Ak má ale jedna rodina napríklad len jedno dieťa a druhá deti tri, možno poplatky rozdeliť podľa počtu obsadených postelí. Vedľajšie výdavky – napr. za vodu a energie sa v tomto prípade prepočítajú na všetky osoby. Každá rodina tak zaplatí podľa počtu členov.


TIP: Pri stravovaní v reštauráciách plaťte jednoducho každá rodina zvlášť. Pri platení menších položiek, ako napr. koláčikov, zmrzliny, ale i nápojov v koktailovom bare sa môžete striedať.

Blízkosť a dištanc v dovolenkovom prostredí

Pri hľadaní vhodného ubytovania môže nastať situácia: jeden uprednostňuje spoločenský ruch, pre druhého je chýbajúca možnosť utiahnuť sa do súkromia a nedostatok pokoja neprípustná. „V lete ideme s jedným manželským párom a  ich synom spolu do Chorvátska. Ale každá rodina bude mať vlastný dom. Domy sú síce tesne vedľa seba, ale takto si môže každý robiť, čo chce,“ teší sa Jana. Rodičia by mali v tomto smere počúvať svoj vnútorný hlas. Aj keď druhá rodina s entuziazmom navrhuje spoločný prázdninový dom, možno priateľsky trvať na väčšom priestorovom odstupe. Ak bude k dispozícii viacero miestností alebo komplet oddelené ubytovania, môžete si výhody spoločnej dovolenky naplno vychutnať:

  • hádajúce sa deti možno ľahšie oddeliť
  • jednotlivé skupinky sa môžu zahrať, zabaviť alebo porozprávať samy
  • jedna partia si môže dať poobedného „šlofíka“, kým druhá sa postará o deti alebo pripraví jedlo.

Ponorka

Nebojte sa urobiť si jeden deň len podľa svojich predstáv. Oddýchnuť si od seba. Vyhnete sa tak vzájomnej ponorke. Každá rodina si môže urobiť svoj program a večer sa spokojne všetci zídete v kempe či na terase hotela. Dôležité je nebrať to ako niečo fatálne, čo trhá skupinu, ale využiť to a rešpektovať sa vzájomne.

Môže vás zajímať: Tehuľky cestovateľky: čo nezabudnúť?

Neprežeňte to s dĺžkou

Aj tú najlepšiu organizáciu a dobré úmysly vám môže pokaziť príliš dlhá dovolenka. Možno sa so svojimi kamarátmi a ich deťmi skvele zhodnete niekde v krčme alebo na návšteve, ale keď spolu budete musieť stráviť tri týždne v kuse, budete si liezť zaručene na nervy. Ideálna dĺžka je plus mínus jeden týždeň, najmä v prípade, že ste spolu nikdy predtým na dovolenke neboli. Sedem dní je dosť dlhá doba na to, aby ste zažili kopec zábavy, oddýchli si a zároveň neboli v pokušení toho druhého „zabiť“.

Prajeme vám krásne prežitie pohodovej dovolenky a hlavne, aby ste si ju užili podľa svojich predstáv!

ULTIMATÍVNY PSYCHOTEST, samozrejme vedecky a klinicky testovaný (bez pokusov na zvieratách a atómovej energii)

Predtým, ako sa pustíte do testu, ktorého výsledok vám prezradí, či ste vhodným kandidátom na spoločnú dovolenku s priateľmi a ich deťmi, máme tu pre vás slovko útechy: Ak by vám náhodou vyšlo, že dovolenka s inými nie je pre vás najlepším nápadom a vy ste ju už napriek tomu rezervovali – predstierajte črevnú chrípku. To je najlepšia garancia toho, že aj najvernejší a najoddanejší ľudia si budú chcieť od vás udržať odstup a radi sa vzdajú možnosti zdieľať s vami spoločnú kuchyňu a kúpeľňu.:-)

Ste pripravení na pár čestných odpovedí? Tak hor sa do toho:

  • Deti iných ľudí pokladám vždy za horšie zvládnuteľné ako tie moje.
  • Cítim sa trápne, keď rodičia horšie zvládnuteľných detí hovoria tým mojím, ako sa majú správať.
  • Chcem čítať lacné knihy, spievať si 100x tú istú pesničku, ešte pred siestou si dať „panáka“ alebo sa hádať s mojou rodinou bez toho, aby sa tomu stále niekto prizeral.
  • Pokladám za nemožné vo vrchole hlavnej turistickej sezóny nájsť voľné miesto v reštaurácii pre viac ako dvoch ľudí. Obzvlášť vtedy, ak jeden z nich neje ryby, druhý mäso a tretí chce bezpodmienečne sedieť vonku.
  • Nechcem počúvať iných pri sexe. Otravuje ma to.
  • Nechcem hovoriť svojim deťom, že opekať sa celý deň na slnku je super zábava a tváriť sa tak, keď slnko neznášam – teda nie ja, ale moja pokožka.
  • Vážim si, ak moji priatelia ostanú pre mňa aspoň trochu tajomní – a ja pre nich. Nemusíme o sebe vedieť všetko.
  • Som teritoriálny človek.
  • Nechcem diskutovať s nikým, nikým, nikým o hnedých vzoroch na dne keramickej misy.
  • Myslím si, že ako rodina si vystačíme vždy sami.

Odpovedali ste „áno“ viac ako dvakrát? ...Hmmm. Potom vám odporúčame spomínanú črevnú chrípku alebo kurz meditácie u Dalajlámu alebo jógu alebo – len pre tvrdšie povahy – otvorený rozhovor hneď teraz.:-D

Deti a opaľovanie: 6 tipov, aby bol pobyt na slnku bezpečný

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: