Pravidlá šťastného vzťahu: toto vyskúšajte a láska vám vydrží po celý život!

Marika Koscelníková | 17. august 2019
Pravidlá šťastného vzťahu: toto vyskúšajte a láska vám vydrží po celý život!

Nasaďme si ružové okuliare a pozrime sa na náš partnerský vzťah. Prehliadnime prešľapy svojho milého v konaní a správaní. Všimnime si tie dobré veci, ktoré z neho robia muža, akého sme si vybrali pre spoločný život.

Spomeňme si na TIE chvíľky, keď sme pri pohľade na neho  prestávali dýchať... Lebo z muža nášho života sa časom stane súčasť  každodenného stereotypu.

Pozri, stále som to JA

Zvykneme si na jeho zlozvyky, dotyky, nevhodné vtipkovanie, pohladenia, kritiku, aj intimitu. Po rokoch spoločného bývania, vychovávania detí a riešení bežných aj vážnejších konfliktov už poznáme jeho slabé miesta. Hrdina nekonečnej sily (ako sme ho videli pred rokmi) má svoju Achillovu pätu a my na ňu občas aj zatlačíme. Lebo partnerský život je aj o konfliktoch, hádkach a krízach. Sú to chvíle, keď zabúdame na človeka, s ktorým žijeme a presadzujeme svoje ego, záujmy, názory. Dokážeme ublížiť a súperime, kto je v tom lepší. Ventilujeme napätie a frustráciu. Bezohľadne.

Hádka ako korenie vzťahu?

Sú páry, pre ktoré je hádka naozaj korením vzťahu. Sú na ňu pripravení obaja a vedia, že slová, ktoré zaznejú aj doznejú a neublížia. Vedia, že po hurikáne nastane obdobie pokoja a  život sa vráti do normálnych koľají.

Vo vzťahoch, v ktorých je jeden z partnerov v hádke  temperamentnejší a druhý sa jej bráni, to býva ťažšie. Pre oboch. Mlčanie jedného provokuje toho druhého a naopak.

Existuje vzťah bez hádok?

Áno. Je možné, že obaja partneri problém radšej premlčia, prechodia, alebo vydiskutujú bez zbytočných emócii. Lebo každý vzťah je iný. Má svoju vlastnú energiu. Kombinácia pováh, temperamentu, životného postoja, výchovy, zvykov a názorov je vždy jedinečná. Medzi partnermi fungujú pravidlá, ktoré si vytvorili sami v priebehu toho, ako sa ich vzťah vyvíjal.

Hranice, čo je dovolené a čo už nie.
Rozdelenie úloh nielen v domácnosti, ale aj vo vzťahu. Pre ľudí „zvonku“ môže byť daný vzťah nepochopiteľný, odsúdeniahodný, zlý, lebo každý z nás má svoju vlastnú optiku posudzovania a hodnotenia toho, čo je považované za normálne a „dobré“.

spokojný vzťah

Nadmerné očakávania a zbytočné porovnávanie

Koľkokrát ste sa už pri rozhovore s kamarátkami pozastavili nad tým, prečo váš partner nerobí to či ono? Ako je možné, že vám ani len nenapadlo vyžadovať od neho niečo, čo iný muž v inom vzťahu...

Pozor! Vždy, keď vám napadne porovnávať a hnevať sa na vášho partnera za niečo, čo nerobí, skúste si premyslieť, čo od svojho partnera očakávate vy sama.

Možno by nemal problém umyť riad po večeri, ísť nakúpiť, povysávať či uspať večer deti. Ak naozaj potrebujete pomôcť, prediskutujte to a prerozdeľte si úlohy. Otázka je, prečo vám napadne vyžadovať to od neho až potom, ako vás na to upozornia kamarátky alebo známi.

Keď sa do vzťahu zamiešajú očakávania iných ľudí, môže to ním poriadne zatriasť.

Chodí váš manžel za prácou do zahraničia a vy stále počúvate, aké je to pre vzťah nezdravé a rodina tým trpí? Pre vás osobne to znamená istý príjem, ste si s partnerom vzácnejší a s deťmi to bez problémov zvládate. Vaša rodina sa prispôsobila situácii a jediný, kto s tým má problém, je okolie? Nedajte sa presvedčiť, že niečo nie je v poriadku, pokiaľ to aj vy tak necítite.

Nikto nemá právo posudzovať váš vzťah a už vôbec nie ho meniť.

Nenechajte sa okolím presvedčiť, že máte problém, ak danú situáciu vy sami ako problém nevnímate. Ak sa vo svojej rodine vidíte pri hrncoch, utieraní zadočkov a táto predstava vám vyhovuje, stojte si za tým. Rovnako sa aj vy snažte rešpektovať partnerský a rodinný život iných. Zdržte sa súdov a „dobrých“ rád, pokiaľ vás o ne niekto vyslovene nepožiada. Vyslovte svoj názor, ale nevnucujte ho.    

Spolu s partnerom, ktorého ste si vybrali pre život, vytvárate svet v malom. Ten má svoje zákony, dane, prevraty aj obdobia rastu. Vzťah dvoch ľudí sa mení a vyvíja časom,  a okolnosťami. Buďte preto pripravení na zmeny.

Občas si nasaďte ružové okuliare a hľadajte v partnerovi toho človeka, ktorý bol pre vás natoľko výnimočný, že ste sa rozhodli prežiť s ním svoj život. Šťastne a do smrti.  

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: