9. december - Výroba papiera

Jana Fialová | 9. december 2017
9. december - Výroba papiera

Online adventný kalendár - 9. december.

Výroba papiera

Viete, načo budeme potrebovať papier? Predsa na výrobu vianočných pohľadníc! Ale nepredbiehajme: dnes sa bude trhať, variť, miešať...

Potrebujete: starý papier (noviny, časopisy, baliaci), vedro, mixér, paličku na miešanie, valček na cesto, kúsok plátna, špongiu, kartón, drevený rám, v ktorom je napnutá jemná sieťka.

Postup je nenáročný: Starý papier hneď ráno roztrhajte na maličké kúsky = toto je najobľúbenejšia časť výroby papiera u našich drobcov. Potrhané kúsky papiera necháte do poobedia namočené vo vode. Potom ich rozmixujete. Ak je zmes hustá, pridáte ešte vodu, tak, aby mala hustotu smotany. Trochu zmesi rozvrstvíte na ráme do tenkej vrstvy a prebytočnú vodu vytlačíte špongiou. Takto sformovaný list papiera preklopíte na kartón a cez plátno z neho vytlačíte valčekom dostatok vody, alebo ho prežehlíte. Nakoniec necháte uschnúť.

Originálny papier – či už na vianočné pohľadnice alebo menovky na darčeky, máte hotový. Alebo naň vaše deti môžu namaľovať obrázky – ako darček pre starých rodičov.

Nespadnite do vianočnej pasce

Prečítajte si tiež:

Nespadnite do vianočnej pasce


výroba papiera

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: