6 tipov, ako si okamžite zlepšiť náladu

redakcia | 2. jún 2017
6 tipov, ako si okamžite zlepšiť náladu

Nedostatok spánku, baby blues a zmenený režim pôsobí na rodičov depresívne. Naučte sa, ako „prežiť“ prvých pár mesiacov s dieťatkom a nestratiť pritom radosť zo života.

Doprajte si dostatok pobyhu na čerstvo vzduchu

Mnoho žien trpí tým, že sú s výnimkou vychádzok s kočíkom stále zatvorené medzi štyrmi stenami. Poproste manžela, dobrú susedku alebo kamarátku, aby dali pozor na dieťatko, kým spí.

Zatiaľ si urobte krátku prechádzku po vonku. Stačí prejsť okolo pár domov a nadýchať sa čerstvého vzduchu a hneď sa budete cítiť lepšie. 

Prečítajte si: Pre všetky mamy: Rady, ako zvládať každodenný stres

Relaxovať sa dá aj vo vani

Kúpeľ je veľmi jednoduchý a rýchly spôsob, ktorý vám urobí okamžite dobre. Ľahnite si do vody plnej peny alebo s voňavým olejčekom a vychutnajte si tých pár minút iba pre seba.

Ak máte viac času, zapnite aj tichú hudbu, zapáľte sviečky. Ak ho, naopak, nemáte, dajte si aspoň rýchlu, vlažnú (až studenú) sprchu. 

Nakupujte podľa pripraveného zoznamu

Namiesto bezmyšlienkovitého nakupovania si zostavte zoznam toho, čo pre bábätko potrebujete. Doplňte aj značky a veľkosti, ktoré preferujete. Takto môžete spolu s manželom vybaviť nákupy oveľa rýchlejšie a efektívnejšie.

Naučte sa "čítať" detský plač

Naučte sa rozpoznávať plač dieťatka, keď je hladné, unavené alebo potrebuje prebaliť. Keď budete vedieť, čo vaše bábätko potrebuje, ušetríte si frustráciu z neustáleho plaču a rýchlejšie ho utíšite. 

Prečítajte si: Viete ako relaxovať tak, aby si vaše telo naozaj oddýchlo?

Nájdite si čas len pre seba

Je veľmi dôležité popri starostlivosti o dieťa nájsť si čas na seba a na manžela. Poproste starých rodičov, priateľov, rodinu, aby vám na 1-3 hodinky povarovali dieťa, prípadne využite platené služby. Choďte s manželom na večeru, do kina, alebo aj na krátku prechádzku – podľa toho, koľko času máte.

Najdôležitejší je spánok

Nič vás nerozhodí tak, ako nedostatok spánku. Keďže pri malom bábätku je takmer nemožné zabezpečiť si 8 hodín spánku, doprajte si „šlofíka“ vždy, keď bude na to čas.

Choďte spať skôr a ak je to možné, nechajte večerné kŕmenie na manželovi – odstriekaným mliekom (či dojčenskou výživou, ak nedojčíte). Lepšie sa vám bude vstávať na nočné či skoré ranné kŕmenie.

Prečítajte si: Sauna vzs. gravidita

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: