5 vecí, ktoré sa oplatí vedieť o pneumokokoch

PR článok | 14. november 2011

Pre mnohé mamičky neznámy pojem, pre iné nočná mora. O čom je vlastne reč a ako svoje bábätko chrániť pred touto hrozbou?

Pneumokok! Pre mnohé mamičky neznámy pojem, pre iné nočná mora. Ak ste sa s týmto pojmom nikdy nestretli, patríte medzi tie šťastnejšie mamy, ktoré sa nemuseli bezbranne prizerať na svoj poklad, ako s ním bojuje. O čom je vlastne reč a ako svoje bábätko chrániť pred touto hrozbou, sa dozviete z nasledujúcich riadkov.

1. Hrozba menom pneumokok
Pneumokok je baktéria, ktorá osídľuje oblasť nosohltana a deti často bývajú bezpríznakovým nosičom tejto baktérie. Takže ak má vaše dieťatko pneumokoka, netreba hneď podliehať panike. Problém môže nastať, keď dôjde k oslabeniu imunity a pneumokok sa začne šíriť ďalej do organizmu dieťatka. Je dobré vedieť, že v súčasnosti je známych okolo 90 typov tejto baktérie, ktoré nazývame aj sérotypy. Niektoré z nich pritom spôsobujú neškodné infekcie, iné  môžu mať na svedomí aj závažné ochorenia.

2. Čo všetko má pneumokok na svedomí
Ak ste doteraz nepočuli slovíčko pneumokok, určite vám nebudú neznáme pojmy ako zápal stredného ucha, zápal mozgových blán a množstvo ďalších ochorení, ktorými táto baktéria dokáže deti poriadne potrápiť. Pneumokok vie totiž z nosohltana preniknúť do krvi a odtiaľ do ďalších orgánov. Kam „zavíta“, tam ďalej „robí neplechu“.

Napríklad zápal stredného ucha je jedno z najbežnejších infekčných ochorení a prekoná ho až 60 % detí do 2 rokov. Aj napriek tomu ho netreba brať na ľahkú váhu. Ak sa tento zápal dostatočne včas nelieči, môže dieťatko skončiť až na operačnom stole alebo prenikne ďalej do organizmu a môže spôsobiť zápaly spánkovej kosti, mozgových blán, či otravu krvi. Tieto pneumokokové ochorenia patria medzi najzávažnejšie a môžu mať trvalé následky, či ohroziť aj samotný život dieťatka. Tými menej závažnými pneumokokovými ochoreniami sú napríklad zápal pľúc, zápal prínosových dutín, zápal kostnej drene a množstvo ďalších, ktoré je však rovnako potrebné liečiť, aby sa nevyvinuli do závažnejších ochorení.

3. Jedno kýchnutie a je to
Asi vás príliš neprekvapí, že rajom pre pneumokoky sú väčšie kolektívy či skupiny ľudí. Tieto baktérie tak striehnu na naše deti v jasličkách, škôlke, škole či na ihrisku. Táto nebezpečná baktéria sa šíri kvapôčkovou formou, teda napríklad obyčajným kýchnutím alebo kašľom infikovaného človeka. Najviac pritom pneumokoky ohrozujú práve našich najmenších, a to detičky do 5 rokov. Preto aj keď vaše bábätko ešte nechodí, neznamená to, že sa nemôže nakaziť. Práve naopak, pneumokok na neho môže ľahko zaútočiť po tom, čo ho prinesie domov z práce alebo MHD niektorý člen rodiny, prípadne návšteva a bude to mať o to jednoduchšie, že vaša malá ratolesť ešte nemá dostatočne vyvinutú vlastnú imunitu.

4. Nemyslite si, že antibiotiká všetko vyriešia
Je pravda, že pneumokokové ochorenia sa dajú liečiť antibiotikami. Sú ale vždy účinné? Pneumokoky sú žiaľ jedny z tých „inteligentnejších“ baktérií. Za ten čas, čo sú medzi nami, sa naučili bojovať s našimi zbraňami a začali si postupne na antibiotiká vytvárať rezistenciu (odolnosť). Ďalšou komplikáciou liečby je tiež fakt, že vyšetrenia, ktoré lekárovi pomôžu vybrať tie správne antibiotiká, trvajú až 48 hodín. To je dostatočný čas na to, aby si pneumokok v detskom telíčku robil, čo sa mu zapáči. Tak či onak, pre dieťatko sa pri nákaze pneumokokovou infekciou začína boj s časom, ktorý nemusí mať vždy šťastný koniec.

5. Nenechajte dieťatko trápiť, chráňte ho!
Proti pneumokokom sa deti v súčasnosti na Slovensku očkujú v rámci povinnej očkovacej schémy. Ak aj vy máte ratolesť mladšiu ako 3. mesiace, mali by ste vedieť, že práve v 3. mesiaci bábätka budete stáť pred rozhodnutím. Váš detský lekár by vám mal dať na výber z dvoch vakcín. Ak tak neurobí, nečakajte a informujte sa sami. Na výber máte 10-valentnú alebo 13-valentnú konjugovanú vakcínu. Ktorú si vybrať, keď ste v tomto smere úplný laik? Stačiť vám bude jednoduchá matematika. 10-valentná konjugovaná vakcína chráni proti 10 kmeňom pneumokoka2, 13-valentná proti 131. 13-valentná konjugovaná vakcína, známa pod názvom Prevenar 13, teda chráni vaše bábätko proti 3 kmeňom pneumokoka navyše a to proti sérotypom 3, 6A a 19A1. Odhaduje sa, že Prevenar 13 pokrýva viac než 90 % sérotypov spôsobujúcich invazívne pneumokokové ochorenia odolné voči antibiotikám.1 Asi netreba viac dodávať, že čím viac kmeňov pneumokoka obsahuje vakcína, tým širšiu ochranu vášmu bábätku poskytuje. 10-valentná konjugovaná vakcína je plne hradená zo zdravotného poistenia a za Prevenar 13 si budete musieť v rámci povinného očkovania doplatiť sumou 12,72 Eur za jednu dávku, pričom celkovo bude vaše dieťatko zaočkované proti pneumokokom tromi dávkami.

Viac informácií o pneumokokových infekciách a ich prevencii nájdete na www.pneumokok.sk.

Prevenar 13 je pneumokoková polysacharidová konjugovaná vakcína viazaná na lekársky predpis, ktorá je čiastočne hradená zo zdravotného poistenia. Pred podaním vakcíny Prevenar 13 si pozorne prečítajte príbalový leták. O použití vakcíny a prípadných nežiaducich účinkoch sa poraďte s lekárom.

Literatúra:
1 Súhrn charakteristických vlastností lieku Prevenar 13, Pfizer, 2011
2 Súhrn charakteristických vlastností lieku Synflorix, GlaxoSmithKline, 2011

SK 11-288

Reklama lieku Prevenar 13

 


 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: