5 najväčších mýtov o opaľovaní

Česká asociácia zdravého opaľovania | 17. júl 2017
5 najväčších mýtov o opaľovaní

Viete, aké sú najväčšie mýty o opaľovaní? Nie všetky sú pravdivé. Čítajte!

Letné počasie láka k opaľovaniu. Túto obľúbenú činnosť sprevádza  veľa nepravdivých alebo neúplných informácií. V nasledujúcich riadkoch vám predstavíme päť najčastejších mýtov, s ktorými sa zvyčajne v spojitosti s opaľovaním stretávame, a uvedieme ich na pravú mieru.

Mýtus č 1: "Pobyt na slnku nie je zdravý."


V súvislosti s opaľovaním sa najčastejšie hovorí o tom, že pobyt na slnku nie je zdravý. Len málokedy býva zdôrazňovaná nezastupiteľná a prirodzená úloha, ktorú slnko v našom živote zohráva. Z UV žiarenia totiž naše telo získava až 90 % vitamínu D. Ten je pre ľudské zdravie nevyhnutný. Ako potvrdzujú celosvetové vedecké a lekárske štúdie, vitamín D má pozitívny vplyv na zdravie buniek kostí a orgánov. Poznatky z posledných rokov ukazujú, že hrá úlohu aj v znižovaní rizika nádorových, autoimunitných, srdcovo-cievnych a duševných ochorení.

Neprehliadnite: Deti a opaľovanie: 6 tipov, aby bol pobyt na slnku bezpečný


Mýtus č 2: "UV žiarenie je škodlivé."


UV žiarenie je prirodzenou a nevyhnutnou súčasťou nášho života a ľudské telo sa naň po milióny rokov svojho vývoja adaptovalo. "O tom, či pre nás bude UV žiarenie prospešné alebo škodlivé, vždy rozhoduje spôsob, akým ho využívame. Spálenie kože spôsobené nadmerným množstvom UV žiarenia býva často považované za jeden z rizikových faktorov pri vzniku rakoviny kože. Na druhej strane, príroda vytvorila naše telo tak, aby 80 až 90 % vitamínu D prijímalo z UV žiarenia. Posledné výskumy naviac ukazujú, že pravidelné mierne UV expozície prispievajú k ochrane pred rakovinou prsníka, prostaty, konečníka, hrubého čreva a sliznice maternice. Preto je dôležité UV žiarenie využívať tak, aby nám prospievalo. Teda tak, aby nedošlo k spáleniu kože,"vysvetľuje Michal Kárych, predseda Českej asociácie zdravého opaľovania, ktorej cieľom je sprostredkovať všetky informácie o rozumnom vystavovaní sa UV žiareniu.

Čítajte: Leto deťom svedčí, ale na priame slnko pozor!

Mýtus č 3: "Soláriá sú škodlivejšie ako opaľovanie na slnku."


V poslednej dobe často počúvame o škodlivosti solárií. Údajne našej koži škodí oveľa viac ako mnohokrát tiež odsudzované slnečné žiarenie. Pravda je však taká, že medzi UV žiarením zo slnka a tým zo solária neexistuje žiadny rozdiel. Počas 10 minút opaľovania v soláriu je naša koža vystavená rovnakej dávke UV žiarenia ako počas 10 minút slnenia v lete pri Stredozemnom mori. Všetky pozitívne účinky, ktoré nám prináša slnečné žiarenie, môžeme čerpať aj zo solárií. Aj preto môžeme bez obáv solárium využívať ako alternatívny zdroj vitamínu D v daždivých dňoch alebo v zimnom období. Stačí dodržiavať zásady zodpovedného opaľovania. Medzi tie najdôležitejšie patrí prispôsobiť čas a frekvenciu opaľovania typu kože. Potom totiž nedôjde k spáleniu, ktorému je potrebné sa vyvarovať ako na slnku, tak v soláriu. Podstatné je tiež opaľovať sa postupne a pozvoľne. Vždy by sme mali vyhľadávať len soláriá, ktoré spĺňajú prísnu normu Európskej únie.

Mýtus č 4: "Opáliť kožu pred letnou dovolenku je nezmysel."


Mýtus, ktorý popiera nutnosť postupnej prípravy kože pred letnou dovolenkou, môže mať veľmi nepríjemné následky. Ak totiž rovno z kancelárie vyrazíme na pláž a vystavíme nechránenú, nepripravenú kožu na dlhú dobu slnečnému žiareniu, veľmi často namiesto pekného opálenia získame nepríjemné a bolestivé spálenie. Tým samozrejme môžeme svoju kožu poškodiť. Je teda naopak nutné nechať pokožku postupne zvykať na UV žiarenie vonku na slnku alebo v soláriu a pripraviť ju tak na intenzívne slnečné žiarenie na dovolenke. Vďaka tomu dôjde k procesu adaptácie, počas ktorého koža získa základné opálenie a tým zvýši svoju prirodzenú ochranu pred spálením.

Tip: Dovolenka ako v bavlnke: Ako veľa zažiť a v zdraví prežiť?

Mýtus č 5: "Zdravé opaľovanie neexistuje."


Pri kritike opaľovania často zaznieva nepravdivá informácia, že zdravé slnenie neexistuje. V súvislosti s týmto mýtom by sme si mali uvedomiť, že UV žiarenie je pre život nevyhnutné a opálenie je úplne prirodzený proces. Ten našu kožu nepoškodzuje, ale naopak ju chráni pred spálením. "Ak sa chceme správne opaľovať, je v prvom rade nutné si uvedomiť zásadný rozdiel medzi opálením a spálením kože a tomu prispôsobiť naše správanie sa na slnku alebo v soláriu. Vždy je dobré poznať svoj typ kože. Jemu potom prispôsobíme dobu a frekvenciu slnenia. Čím je koža svetlejšia, tým kratšiu dobu ju môžeme nechránenú vystavovať UV žiareniu, "vysvetľuje Michal Kárych z Českej asociácie zdravého opaľovania, ktorej víziou je naučiť ľudí správne prijímať UV žiarenie a rozumné slnenie ako súčasť zdravého životného štýlu.

Zíde sa vám: 14 bodov zdravého opaľovania

 
"Opaľovať by sme sa mali vždy pozvoľne a výsledky neunáhľovať. Naopak by sme mali nechať pokožku postupne zvykať na slnečné žiarenie tak, aby sa v žiadnom prípade nespálila. Medzi zásady zdravého opaľovania rozhodne nepatrí dlhodobé či nárazové intenzívne vystavovanie sa slnku. Po prekročení doby, počas ktorej je koža schopná chrániť sa sama, by mala byť samozrejmosťou jej ochrana pred spálením. Tú môže tvoriť buď vhodný odev, alebo krém s dostatočným ochranným faktorom, "dodáva Michal Kárych.

Prečítajte si aj:

Prvá pomoc pri vyčerpaní z tepla a prehriatí organizmu
Letné angíny? Nenechajte si pokaziť vaše dovolenkové plány!
Úrazy detí v lete: na toto dávajte pozor!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: