5 dobrých rád, ktoré vám pomôžu zabezpečiť dostatok materského mlieka

Redakcia | 5. apríl 2017
5 dobrých rád, ktoré vám pomôžu zabezpečiť dostatok materského mlieka

Dojčíte svoje dieťatko a chcete mať dostatok materského mlieka? Dodržiavajte týchto 5 rád.

Ako mať dostatok materksého mlieka

DOSTATOK TEKUTÍN

Dojčiaca žena by mala denne prijať asi 3 litre tekutín.

BYLINKY I HOMEOPATIA

Zaraďte do svojho pitného režimu pitie bylinkových čajov podporujúcich tvorbu mlieka. Čaje si kúpte od overených predajcov alebo v lekárni, alebo si ich v pohodlí domova objednajte u nás. Podobne vám môžu poslúžiť aj homeopatiká. 

POZOR NA NAPÄTIE A STRES

Okrem toho, že vás oberá o sily a energiu, môže vás obrať aj o mlieko. Pokiaľ máte pocit, že novovzniknutú situáciu nezvládate, poproste o pomoc v domácnosti rodinu, kamarátku, svokru a ťažkosti s dojčením preberte s vaším pediatrom, gynekológom, inou mamičkou alebo laktačnou poradkyňou.

Navyše množstvo mlieka môže sabotovať i vaše podvedomie − ak s dojčením vnútorne nesúhlasíte alebo máte veľké pochybnosti, môže sa to odraziť na množstve mlieka.  

Prečítajte si: Ako chutí materské mlieko? Záleží od toho, čo mamička zje!

SPRÁVNE ZLOŽENIE STRAVY

Už dávno neplatí, že mamičky môžu jesť len dvojdňové pečivo. Dojčiaca mamička môže jesť v podstate všetko, dôležité je, aby jej strava bola pestrá a vyvážená, čiže musí obsahovať obilniny, chudé mäso, dostatok zeleniny a ovocia a tiež mliečne výrobky.

Jedzte radšej častejšie a menšie porcie, 5 – 7-krát za deň. Pokiaľ bábätko zareaguje kolikou a plačom – prehodnoťte, čo ste v daný deň jedli a inkriminovanú potravinu dočasne zo svojho jedálnička vyraďte.

Iný prípad sú alergizujúce potraviny, ktorým by ste sa mali cielene vyhnúť. Sú to napríklad oriešky, morské ryby, citrusové plody, sója... Ak ste alergička, pochopiteľne vyraďte potraviny, ktoré vám spôsobujú problém, alebo sa vám neodporúčajú.  

Prečítajte si: Môžu jesť dojčiace mamičky naozaj všetko?

DOBRÁ TECHNIKA A CHUŤ

Nezabudnite, že čím častejšie dieťatko prikladáte, tým viac mlieka sa bude tvoriť. 

Prečítajte si: 6 zásad racionálneho stravovania mamičky počas dojčenia

Tip MAMA a ja:

Aby mala mamička dostatok materského mlieka, je dôležité, aby prijímala dostatok tekutín – pohár vody alebo čaju majte poruke aj vtedy, keď dieťatko dojčíte. Za dostatočný príjem tekutín sa považuje cca 3 litre tekutín. Do objemu sa počíta aj príjem v ovocí či polievkach. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: