5 "babských" rád na spálenú pokožku

Redakcia | 9. august 2017
5

Slniečko býva niekedy zradné. Občas sa jeho lúče oprú o našu pokožku tak intenzívne, že výsledkom je spálená, červená koža so šupinami, ktorá páli a svrbí. Stáva sa to, keď pobyt na slnku neodhadneme alebo zabudneme použiť ochranný krém.

Každá pokožka je iná: Ako dlho môže byť dieťa na slnku?

Ako pomôcť spálenej pokožke?

Existuje niekoľko osvedčených receptov, vďaka ktorým nebudete spálenie pokožky pociťovať tak intenzívne a rýchlejšie sa vám uľaví.

Na spálenie je dobrá obyčajná voda

Pri spálení pokožky je nutné ju ochladzovať. Ak si trúfnete, môže sa osprchovať pod studenou vodou. Alebo zvoľte jemnejší spôsob v podobe studených zábalov.

Vymieňať ich môžete hneď ako sa oteplia, viackrát za sebou. Osvieženie a úľavu dosiahnete aj použitím studenej vody prostredníctvom rozprašovaču. Jednoducho striekajte na spálené miesta.

Prečítajte si: Leto deťom svedčí, ale na priame slnko pozor!

Na spálenú pokožku vyskúšajte kyslú smotanu

Vytiahnite biely jogurt alebo kyslú smotanu z chladničky a okamžite naneste na spálené miesta. Chladná smotana „vyťahuje“ a zmierňuje teplo sálajúce z prehriatej kože. Nechajte pôsobiť aspoň desať minúť a  jemne zmyte pod prúdom vlažnej vody. Postup môžete viackrát opakovať.

Nastrúhaný surový zemiak isto zaberie na spálenú pokožku

Surový zemiak sa veľmi často vyskytuje aj v receptoch pri zápaloch prsníka. Neváhajte ho preto použiť, ak máte problémy so spálenou pokožkou. Nastrúhajte surový zemiak zbavený šupky a šťavu z neho naneste prostredníctvom gázy či látkovej vreckovky na spálené miesta.

Na miesto do šalátu na spálenú pleť

Uhorku tento krát nepoužijete ako zeleninovú oblohu alebo do šalátu, ale na pokožku, ktorú ste si spálili. Nakrájajte na tenké kolieska a prikladajte na postihnuté miesta. Uhorka obsahuje veľké množstvo vody, ktoré pokožku hydratuje. Pomocou látky môžete pokožku ošetriť aj vodou z uhorky.

Prečítajte si: TOTO ovocie vás postaví na nohy

Výborný pomocník na spálenie: Aloe vera

Táto exotická rastlinka pokožku okamžite schladí. Ideálne je použiť čerstvé Aloe vera, takže ak ho pestujete doma v kvetináči, neváhajte. Kúsky olúpanej rastlinky vložte na chvíľu do chladničky a potom opatrne prikladajte na spálené miesta.

Môžete tiež použiť prípravok s výťažkom Aloe vera, ktorý kúpite v každej lekárni.

Aloe vera – vhodný spôsob detoxikácie

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: