25. november - Svetový deň enurézy

Redakcia | 25. november 2014

Svätá Katarína – suchá každá perina... Ešte ste o tomto porekadle nikdy nepočuli? Zrejme patríte medzi tých šťastlivcov, ktorí s nočným pomočovaním nemali nikdy problém. Mnohým deťom sa však dokáže postarať o smutné rána a spôsobiť psychickú traumu na celý život. Preto je 25. november – sviatok svätej Kataríny – vyhlásený za Svetový deň enurézy, teda nočného pomočovania. Má nám tak pripomenúť, že je medzi nami množstvo detí, ktoré sa ráno budia nešťastné v mokrej postieľke.

Svätá Katarína – suchá každá perina

Ešte ste o tomto porekadle nikdy nepočuli? Zrejme patríte medzi tých šťastlivcov, ktorí s nočným pomočovaním nemali nikdy problém. Mnohým deťom sa však dokáže postarať o smutné rána a spôsobiť psychickú traumu na celý život. Preto je 25. november – sviatok svätej Kataríny – vyhlásený za Svetový deň enurézy, teda nočného pomočovania. Má nám tak pripomenúť, že je medzi nami množstvo detí, ktoré sa ráno budia nešťastné v mokrej postieľke.

Trápili sa aj slávni

Svätá Katarína je už od stredoveku patrónkou ľudí trpiacich nočným pomočovaním, odborne primárnou nočnou enurézou. Ľudia v tom čase verili, že im modlitby pomôžu k uzdraveniu. Dnes už však vieme, že to nestačí. Pomočovanie u detí starších ako 5 rokov je problém, ktorý by ste rozhodne nemali podceňovať.

Ak si myslíte, že iba kvôli pár nešťastníkom, ktorí trpia nočným pomočovaním, bol vyhlásený svetový deň, tak ste na veľkom omyle. Trápi 10 – 15 % detí starších ako 5 rokov a po alergii je druhým najčastejším problémom. Môžeme teda povedať, že v triede s 30 žiakmi sa v noci pomočujú 2 – 3 z nich. A až 2 % z nich sa týmto problémom trápi aj v dospelosti.

 „Denne sa s deťmi, ktoré trpia primárnou nočnou enurézou stretávam. K tomuto problému sa ani jedno z nich dobrovoľne neprizná. Radšej sa vyhýbajú lyžiarskym výcvikom, školám v prírode či výletom, aby ich spolužiaci ráno nezistili, že sa im cez noc stala nehoda,“ hovorí MUDr. Andrea Černianska, MPH, detská nefrologička, 1. detská klinika DFNsP v Bratislave. „Nočným pomočovaním trpelo aj veľa známych osobností, napríklad speváčka Barbra Streisand alebo spisovateľ George Orwell, a dokázali sa k tomu priznať až v dospelosti,“ dodáva MUDr. Andrea Černianska, MPH.

Záležitosť psychiky?

Hoci sa príčiny rôznych ochorení hľadajú v psychike, v prípade primárnej nočnej enurézy je to inak. Ide o fyziologický problém, kedy je u dieťaťa nedostatočne dozreté spojenie medzi mozgom a močovým mechúrom. V tele sa netvorí dostatok látky, ktorá znižuje tvorbu moču počas spánku (vazopresínu), močový mechúr sa preplní a dieťa sa pomočí do postele.

„Dieťa sa na rozdiel od dospelého človeka nedokáže v noci prebudiť na pocit plného močového mechúra. Spí totiž oveľa tuhším spánkom. Nepomôžete mu ani ak ho budete v noci budiť a odprevádzať na záchod, aby sa vycikalo, pretože veľakrát si to nebude pamätať,“ vysvetľuje  MUDr. Andrea Černianska, MPH.

Neodkladajte návštevu lekára

Mnoho rodičov tento problém stále ignoruje alebo mu jednoducho nechávajú voľný priebeh a očakávajú, že doznie sám. To je ale veľká chyba. „Odďaľovanie liečby môže poznačiť psychiku dieťaťa na celý život. Preto netreba váhať a čo najskôr ísť za odborníkom,“ hovorí MUDr. Terézia Rosenbergerová, detský psychiater, 1. psychiatrická klinika UNLP Košice a LF UPJŠ.

Skúšať rôzne „zaručené postupy“ a babské rady sa tiež nevyplatí. Dnešná moderná medicína dokáže tento častý problém účinne liečiť. Liečba sa začína úpravou pitného režimu dieťaťa. Ak režimové opatrenia nie sú účinné, môže lekár navrhnúť aj medikamentóznu liečbu. Jej dodržiavanie môže napomôcť dieťaťu v získavaní čoraz väčšej istoty v ovládaní svojho tela a postupnom zvládaní nočného pomočovania.

Nech je postieľka suchá

Liečba nočného pomočovania si vyžaduje svoj čas. Rodičia sú tí, ktorí musia byť dieťaťu v tomto období veľkou oporou.

„Karhaním nič nedocielite, ba práve naopak. Pochváľte vaše dieťa za každú suchú noc, povzbudzujte ho a motivujte. Iba vtedy sa vám podarí toto nepríjemné ochorenie zvládať. Pomôžete mu tak pri zvyšovaní sebavedomia, ktoré týmto ochorením veľmi trpí,“ hovorí MUDr. Terézia Rosenbergerová. „Ak sa vám to podarí zvládnuť, odmenou pre všetkých bude zdravé, spokojné a sebavedomé dieťa,“ dodáva na záver MUDr. Terézia Rosenbergerová.

Viac informácií nájdete aj na stránke www.suchapostielka.sk, kde si okrem množstva informácií môžete pozrieť aj edukačné video a poradiť a s odborníkom v poradni.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: