12 tipov, ako sa zrelaxovať: Relaxujte s bábätkom mesiac po mesiaci

Michaela Klamová | 4. august 2016
12 tipov, ako sa zrelaxovať: Relaxujte s bábätkom mesiac po mesiaci

Ste novopečenou majiteľkou uzlíčka radostí a starostí. Gratulujeme a vítame vás vo svete chaosu, kde hodinky bežia vlastným tempom, farba vlasov odrastá vo vašom ponímaní tak centimeter za minútu a pod pojmom wellness si predstavujete, ako si v pokoji umývate zuby. Aj pri malom vreštiacom drobcovi a veľkom trucujúcom dieťatku v podobe vášho muža sa dá relaxovať. Postupne, krok za krokom.

1. mesiac – Maska na tvár  

Z pôrodnice ste priniesli ružovučké a pokrkvané čosi, a absolútne vás netrápi, že vaše nohy vyzerajú ako tie Tarzanove (také chlpaté, nie opálené) a pomaly, deň za dňom sa z vás stáva mamička medzi štyrmi stenami.

Aj keď sa vašich cca 25 hodín dňa krúti okolo potomka, je dôležité hľadať si čas aj na seba. Šťastná matka rovná sa šťastné dieťa, ergo šťastná rodina. Nepodceňujte význam relaxu a začnite v prvých dňoch zľahka. Napríklad krátkou, 10-minútovou pleťovou maskou, keď bábätko po obedíku (mliečku) zaspí.

2. mesiac – Spánok  

Je všeobecne známe, že dostatočne vyspané telo je zdravšie, odolnejšie voči chorobám a aj dlhšie živé.
Sama už určite dobre poznáte svoj spánkový režim. Čo vám vyhovuje, čo nie, koľko vám trvá, kým zaspíte a koľko, kým sa preberiete. Časté nočné vstávanie vám nabúra akýkoľvek rytmus, a preto je dobré doháňať spánkový deficit aj cez deň. Keď cítite, že na vás prichádza únavová vlna, nesnažte sa ju nasilu prekonať. Pokiaľ sa dieťa tichučko hrá alebo tiež spí, ľahnite si na pár minút. Aj desaťminútový spánok vie byť veľmi osviežujúci. Ak sa bojíte, že zaspíte, nastavte si budík a s pokojným svedomím si pár minút pospite. Keď budík zazvoní, nevyskakujte hneď na nohy. Aj telo potrebuje svoj čas, kým sa zapne. Ležte minútu s otvorenými očami a zhlboka sa nadýchnite. Potom si sadnite tak, aby ste mali nohy spustené dolu z postele a až potom vstaňte. Nezabudnite, že to, čo nášmu organizmu káže byť hore, je svetlo, ktoré vnímajú nielen oči, ale aj pokožka, takže rozhrňte závesy a otvorte okná!

3. mesiac – Dobré jedlo

Máte svoju obľúbenú reštauráciu, kde si vždy dáte to „svoje“ jedlo? Ak nemáte čas zájsť si s manželom na spoločnú romantickú večeru, urobte si ju doma.

Vykašlite sa raz na varenie a objednajte si jedlo domov. Pokiaľ vami vybraná reštaurácia nerobí donášku domov, nevzdávajte sa. Určite sa viete dohodnúť, aby vám jedlo pripravili a vy alebo vaša polovička ho vyzdvihnete. Aj keď práve do seba denne tlačíte kilá zeleniny a obedujete zásadne jogurty s obsahom vlákniny, aby ste sa zbavili popôrodných závaží, nič sa nevyrovná dobrému pocitu, keď si uvedomíte, že ste si opäť mohli dopriať niečo dobré. Raz za čas povoliť zo svojho stravovacieho rebríčka neuškodí.

4. mesiac – Automasáž

Po sprche či kúpeli si nájdite tichý kútik (v núdzových prípadoch stačí aj sedačka pred telkou), pod seba si rozprestrite uterák, vezmite si mastný krém alebo detský olej a usaďte sa do „jogínskeho“ posedu.

A teraz môžete začať s masážou nôh. Dávajte pozor, aby ste nohy nemasírovali studenými rukami, v tomto prípade ich predtým zohrejte trením alebo prúdom teplej vody. Najprv premasírujte chodidlá, postupujte aj na priehlavky a na záver pomaly ponaťahujte svaly a šľachy. Nemusíte mať masérsky kurz, aby ste to zvládli a po únavnom dni, kedy ste medzi kuchyňou a detskou izbou nabehali zhruba 70 kilometrov, nie je nič lepšie. Ak sa vám masáž zapáči, môžete sa informovať o akupresúrnych bodoch a sústrediť na konkrétne partie, ktoré vám robia problémy. Informácie získate od odborníkov alebo aj prostredníctvom internetu.

5. mesiac – Pozitívne myslenie

Mamičkám na materskej občas chýba sociálny kontakt, možnosť „normálne“ sa s niekým porozprávať naživo, a nie iba prostredníctvom telefónu či internetu.

Táto izolácia sa nie vždy dá odstrániť, a najmä nie v prvých mesiacoch života dieťaťa. Keď nepríde Mohamed k hore, musí hora k Mohamedovi – ak sa izolácii neviete vyhnúť, naučte sa užívať si ju. Vyberte sa s kočíkom na prechádzku mimo klasických ohučaných trás, niekam do prírody. Sústreďte sa sama na seba a snažte sa pozitívne naladiť. Pozrite sa okolo seba a hľadajte pozitíva na tom, čo vás obklopuje.

6. mesiac – Kniha   

Nechajte si odporučiť dobrú, najlepšie nie príliš hrubú knihu. Ľahšie sa prenáša a máte nádej, že ju pri tom všetkom raz aj dočítate.

Keď mrňavec zaspí, prečítajte si stranu, dve, tri a znovu sa venujte každodenným nevyhnutnostiam. Pod pojmom kniha chápte niečo s hrubším obalom, kde súvislý text má dej, postavy a nejde len o článok v časopise. Potrebujete niečo, čo vás na chvíľu vtiahne do iného sveta, rozhýbe váš mozog a prinúti zamyslieť sa nad inými vecami než nad tým, či autosedačku kúpite na burze alebo novú.

7. mesiac – Buďte kreatívna

Ak ste človek, ktorý rád tvorí, kreslí, lepí a montuje dokopy dekoratívne ale aj praktické predmety, nebude pre vás problém nájsť si niečo, v čom sa budete realizovať.

Ak s kreavititou nemáte veľa skúseností, zaobstarajte si nejaký tvorivý časopis či knihu a určite nájdete zaujímavé tipy na niečo, čo si môžete zmajstrovať aj z bežných, doma nájdených vecí. Cieľom tejto misie je niečo vytvoriť, odreagovať sa a na záver spokojne obdivovať svoju prácu a nechať sa chváliť každou návštevou. Nezabúdajte však na správny prístup! Taktika – rýchlo potrebujem toto dokončiť a za 25 minút musím stihnúť vymodelovať tú sviečku, aby som spravila niečo pekné – nie je tá správna. Hľadajte niečo, pri čom sa odreagujete, preto ak vaše prsty nie sú stvorené na drobnú prácu, nájdite si niečo ľahšie, inak budete zbytočne vyčerpaná a frustrovaná.

8. mesiac – Sex

Spomínate si na začiatky vášho vzťahu, plné nežností, objavovania a spoznávania svojich tiel, objatí a vychutnávaní si prítomnosti toho druhého?

Časom sa z každého filmového milostného života stane dobre zabehnutá rutina. Už viete, koľko to trvá, ako to funguje, ktoré „gombíky“ je treba postláčať, aby sa systém naštartoval a dorazil do zdarného cieľa. A keď vám uprostred postele leží pokojne či nepokojne spiace dieťa, je celá romantika a aj dobre zabehnutá rutina v háji. Po prvé – nie je čas a ani poriadne miesto. Po druhé – nie je ani chuť, keďže v starých teplákoch s ogrckaným tričkom a vlasmi na Saxanu sa absolútne necítite príťažlivo. A tu nastáva ten moment, kedy sa z toho, čo ste doteraz „mohli“, stáva niečo, čo „musíte“. Povedzte si stop, vyhrabte zo skrine niečo, v čom sa cítite dobre a čo sa vášmu manželovi na vás páči. Prekvapte ho v sprche alebo čakajte v posteli, kým sa vráti z práce. Určite sa nájde kamoška, ktorá po prosbe – postráž mi na hodinku dieťa, chcem byť konečne sama s mojím manželom – bude ochotne kočíkovať vášho potomka. No a potom... však vy už viete, čo máte robiť...

9. Mesiac – Cvičenie s bábätkom

Poraďte sa s kamoškami, prehľadajte internet, dajte si poradiť od skúsenejších a nájdite si cvičenie s bábätkom.

Ak vo vašom okolí nič podobné nefunguje a vy patríte medzi iniciatívne ženy, zriaďte si cvičenie sama! Určite v blízkosti niekoľkých kilometrov nájdete iné mamičky, ktoré uvítajú podobnú aktivitu a potom vám stačí už len nájsť fundovaného predcvičovateľa. Napríklad lekárku alebo zdravotnú sestru. Cvičenie pomôže nielen vám, ale aj vášmu malému škriatkovi, zlepší obranyschopnosť organizmu, kondíciu a pomôže predchádzať rôznym chorobám a komplikáciám.

10. mesiac – Kozmetička

Krátka návšteva kozmetického salónu urobí na vašej tvári aj duši zázraky!

Stačí hodinka a pol, za ktorú vám skúsená kozmetička vyčistí pleť, urobí masku, zábal, prebal, preriedi prales kedysi nazývaný obočie a dá vám ten neskutočne dobrý pocit, že ste konečne spravili niečo pre seba. Ak ste si našli na hodinku-dve stráženie v podobe susedky či niekoho iného, kto nemá času nazvyš, dávajte si pozor – nechoďte do salónu námatkovo, vždy sa objednajte vopred. Pre istotu sa skúste dohodnúť na takom čase, ktorý kozmetička uzná ako najmenej rušný, aby sa nestalo, že budete hodinu čakať, kým tú pani pred vami premenia na pozerateľný objekt. Najlepšie je nájsť si kozmetičku blízko domu – keď pôjdete nabudúce na prechádzku s kočíkom, popozerajte sa po malých zastrčených salónikoch, ktorých stále pribúda.

11. mesiac – Váš večer

Pripravte všetky potrebnosti na prežitie dieťaťa aj manžela a hŕŕŕ preč! Dnes si zaslúžite pravý wellness večer.

Nájdite si vhodnú partnerku/y na wellnessenie sa, vyberte dobré relax centrum, sfúknite prach zo žiletky a opustite byt. Pokiaľ rátate dohromady saunovanie, odpočinok, pár dĺžok v bazéne a dobrú večeru bez lietajúcej výživy ovzduším, budete mimo domu približne 3 až 4 hodiny. Nezabudnite predtým okrem svojej tašky zabezpečiť aj byt. Keď budete mať istotu, že vám doma hladom nepomrú a dôležité telefónne kontakty svietia nalepené uprostred chladničky, nebudete sa tak často v mysli vracať domov s myšlienkou, či to bez vás zvládajú. Nebojte sa, zvládajú.

Pri „bazénovaní“ sa vyhnite témam o konzistencii stolice vášho mláďatka, či sťažnostiam na tukové knedlíky oblepené okolo vášho tela. Spomeňte si, aký dobrý film ste naposledy videli, poohovárajte hollywoodske celebritky, len sa preboha nesťažujte a nedebatujte o deťoch!

12. mesiac – Rodinný výlet

Pripravte si lodný kufor a zbaľte doň všetko, čo vy, váš manžel a vaše už takmer ročné škvŕňatko potrebujete. Teraz kufor znovu vybaľte a povyraďujte všetky nepotrebné „nutnosti“, ktoré ste tam napchali „pre istotu“ a zbaľte sa do priemerne veľkých cestovných tašiek. Idete preč len na víkend.
Víkend strávený mimo domu môže byť veľmi príjemnou zmenou. Pokiaľ si to môžete dovoliť, investujte do špeciálnych služieb hotela a odbremeňte sa od akýchkoľvek povinností. Mnoho hotelov ponúka aj rodinné pobyty a poskytuje služby a programy vhodné aj pre deti. Príjemný víkend plný kúpeľov, sauničiek, výletov a dobrého jedla je obrodou pre vašu dušu. Len keby sa tá kopa bielizne, čo prinesiete domov, aj sama oprala a ožehlila...


Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: