11 vecí, na ktoré moje milované deti zabudnite!

Marika Koscelníková | 1. január 2019
11 vecí, na ktoré moje milované deti zabudnite!

Príde ten čas, keď pochopíte, prečo sme vám nedali všetko, po čom ste túžili.

Ste úžasné. Krehké, prirodzené, závislé od našej opatery a lásky. Boli ste také, keď ste sa narodili, budete také aj ako -násťročné, keď nám zatvoríte dvere detskej izby pred nosom. Ste naším životným projektom, do ktorého vložíme všetko, čo máme. Emócie, rozum, financie, ale aj svoje sny a plány. Ste dôležité. Najdôležitejšie. Neskôr sa stanete našimi partnermi, ľuďmi, na ktorých sa môžeme v ťažkých časoch spoľahnúť. Vychovať z malého bábätka slušného človeka je ale náročný proces. Preto aj napriek tomu, že ste stredobodom nášho vesmíru, nie všetko sa vám na našom správaní k vám bude zdať fér. 

1.    Sobotný výlet do fast foodu, čipsy pri telke, čokoládky na desiatu?

Moje zlaté deti, o tomto budete počuť len od kamarátov. Za celý svoj tridsaťšesťročný život moja noha do fast foodu nevkročila, nemám naštudovaného Bukovského len tak, pre nič za nič. Fazuľové soté vybuduje vaše kosti viac ako gumové kvázi mäso a hranolčeky. Rátam s tým, že nad mrkvovo-tvarohovým koláčom budete ohŕňať nos, ale neskôr to oceníte. Stravovacie návyky sú jedným zo základných prvkov zdravia, veď ide o kvalitu vášho života. A na tom mi záleží.    

2.    Večierka o desiatej počas pracovného týždňa sa nekoná. Najneskôr o ôsmej budete v posteli!

Dosť dlho trvalo, kým sme vám nastavili režim a funguje. Prečo by som ho mala meniť len preto, lebo vaši kamaráti sú na dvore do deviatej, menia sa letno-zimné časy a počas sviatkov nepochopiteľne dávajú animované rozprávky o ôsmej večer? Je úplne jedno, kedy chodia do postele iné deti. Vy viete, že sa potrebujete vyspať, aby ste boli v pohode, ja viem, že je to pre vás najlepšie.  

3.    Na pompézne narodeninové oslavy pre kamarátov zabudnite.

Sedem detí je maximum. Poniektorí rodičia bláznia s tematickými honosnými oslavami pre svoje dieťa, nechajú naň pozvať polovicu škôlky a idú sa pretrhnúť, aby bolo všetko tip-top. Bola som na detskej oslave, ktorú organizovala agentúra. Jasné, že potom všetky deti žobronili od rodičov také stoličky, hudbu, ohňostrojček, animátorku, cukrovú vatu. Haló! Na tretie narodeniny cukrová vata pre polovicu sídliska a na osemnáste párty na Bahamách? Stopnem to hneď na začiatku. Torta, balóny a najbližší kamoši vám musia stačiť.

4.    Podaj čajík, namasti chlebík, uprac izbu – mamka, mne sa nechce! Toto na mňa neplatí.

Služby pri prestieraní, sobotné rozdelenie úloh pri upratovaní, neskôr príprava raňajok a desiatej do školy, by sa vám mali dostať pod kožu čo najskôr. Patríte do našej domácnosti, tak sa podieľajte na jej udržiavaní. Detská izba je vašou vizitkou pred kamarátmi, v akom stave ju nájdu, taký obraz si o vás utvoria.

5.    Neprekročím možnosti rodinného rozpočtu len preto, lebo budete chcieť nadštandard.

Na toto máme, na toto už nie. Napriek našej snahe nastaviť vám hodnoty správne, budete prechádzať obdobím, kedy sa môže zdať, že na značke riflí a mobilu stojí vaša hodnota v očiach iných. Ale výlevy vydržíme, fakty vysvetlíme a keď nevysvetlíme, budete makať celé leto na najnovší iPhone.

6.    Chcete nechať klavír a balet len preto, lebo sa vám zrazu nechce? Zaplatili sme vám krúžok, tak ho budete absolvovať poctivo.

Voľnočasové aktivity sú dôležité pre váš rozvoj. Jasné, že v puberte vás prestane baviť pravidelne cvičiť a trénovať, lebo hlava bude premýšľať o iných veciach života. Ale od toho sme tu my, rodičia, aby sme vám podržali správny smer. Áno, budem trvať na tom, aby ste vychodili „zušku“, nie s vidinou úspešných umelkýň, ale je to o pravidelnosti, poctivosti, rozvoji a v neposlednom rade aj o výchove.

7.    Nebudem sa vtierať pani učiteľke.

Možno by to pomohlo k lepším známkam, lebo niektorí učitelia majú radi takých rodičov, ale toto si odpustím. Zaslúžte si ich spravodlivo.

8.    Dvadsaťštyri hodín v pohotovosti? Ako mama síce nemôžem vypnúť úplne, ale mám právo na svoj čas.

Prečítať si knihu, ísť si zacvičiť, vyjsť si s kamarátkou na víno, naložiť sa do vane. Práve v tej chvíli, v ten deň, potrebuješ pomôcť s projektom, zaviesť na oslavu, ísť ku kaderníkovi, hrať Monopoly? Počkaj, dieťa. Som tu pre teba, ale mám aj svoje záujmy a potreby. Nechaj ma na chvíľu odísť a vrátim sa pripravená trpezlivejšie zdieľať tvoje starosti.    

9.    Nenechám vás v dospelom veku využívať „mama hotel“.

Netvrdím, že v osemnástich vás vyženiem z domu, ale pokiaľ budete mať zdravé ruky, nohy a hlavu, mali by ste sa vedieť o seba postarať samy. Deti si rodičov často mýlia s bezúročnou okamžitou a nenávratnou pôžičkárňou. Nepáči sa mi, ak tridsaťroční dospelí bývajú u mamky a nenávratne ukrajujú z rodinného rozpočtu, lebo sa im „neušla“ vysnívaná robota, lebo nemajú na podnájom, lebo ich nechali frajeri a s rozkysnutým zadkom čakajú na zázrak.


10.    Nebudem sa ticho prizerať, ak tvrdohlavo budete chcieť skočiť do mláky v plátenkách, dať sa nevkusne tetovať, minúť svoje úspory na nejakú blbosť, chodiť s týpkom, či prihlásiť sa do reality šou.

Naučiť sa niesť následky za svoje rozhodnutia je síce veľká škola života, ale niekedy sa dá problémom vyhnúť. Vždy vás upozorním na riziká skôr, ako by som neskôr konštatovala samoľúbo „ja som ti to hovorila“.

11.    Nie vždy budete súčasťou našich dovolenkových plánov. Raz v roku s ockom zbalíme kufre a poletíme niekam bez vás.

Budeme jesť, čo chceme, spať dokedy chceme, rozprávať sa, o čom chceme. Nebudeme vyberať reštaurácie podľa detského kútika, vstávať na svitaní, špekulovať kam ísť, aby to bavilo aj deti. Ocka a mamu necháme doma a budeme sa oslovovať menom. Dáme si večer na teraske víno a preberieme všetko, na čo popri prebaľovaní, rozvozoch, chorobách a iných rodičovských povinnostiach nie je čas. Vy si od nás oddýchnete u starkých.  



Napriek tomu, že na nás za niektoré veci budete zazerať krivo, príde ten čas, keď pochopíte, prečo sme vám nedali všetko, po čom ste túžili. Že ste nemohli robiť všetko, čo ste si zmysleli. Že sme vám nevyšliapali cestičku, aby ste sa náhodou neodreli. Aj vy raz budete rodičmi.  

Žena doma: Som lenivá mama
Prečítajte si tiež:

Žena doma: Som lenivá mama

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: