Vši: problémy nezmizli ani v 21. Storočí!

Andrea Mániková | 31. október 2016
Vši: problémy nezmizli ani v 21. Storočí!

Pokiaľ si vaše dieťa zo školy prinieslo trofej v podobe zvieratiek vo vlasoch, vy musíte začať rázne konať. Aké zbrane potrebujete použiť, aby ste vši položili na lopatky?

Vši sa vyskytujú zvyčajne v jarných (keď sa nosia čiapky) a jesenných mesiacoch (po návrate z táborov, stanovačiek, sústredení, kde je znížený hygienický štandard a veľa detí pohromade), ale nie je to pravidlo. 
Nie je potvrdená ani domnienka, že vši sa radšej nasťahujú do vlasov, ktoré sa veľmi často neumývajú. Nepreferujú ani určitý druh a už vôbec nie farbu vlasov. Všiam je jedno, či dieťa má voňavú hlavu, alebo nie.

Potreba parazitovať a prežiť je pre ne oveľa podstatnejšia ako výber voňavých vlasov. Zavšivavenie najčastejšie trápi deti v rozpätí od 5 do 11 rokov.  Je to preto, že deti v tomto vekovom období sú často a radi v blízkom fyzickom kontakte so svojimi rovesníkmi (pri hre, v kolektíve). Obyčajne najprv postihne dievčatá s dlhšími vlasmi.  

Čo je voš vlasová?

Voš vlasová, nazývaná i detská alebo hlavová, je parazitujúci hmyz so šiestimi nohami, dlhý 2 – 4 mm, takmer výlučne parazitujúci na ľuďoch. Samička vši žije 6 – 8 týždňov a každý deň kladie vajíčka (hnidy), ktoré pevne prilipnú k vlasovej pokožke. Počas svojho života jedna voš nakladie niekoľko stoviek hníd.

Najčastejšie sa vši vyskytujú za ušami a na záhlaví pre dostatok tepla a tmavé miesta. Hnidy sú spočiatku mliečne sfarbené, neskôr žltohnedé a veľkosťou pripomínajú vlasovú lupinu. Potrebujú približne 3 týždne na to, aby dospeli a pokračovali v kladení vajíčok.

Ak si predstavíte, že každý deň vlas narastie o 0,2 – 0,5 mm, za jeden mesiac je to približne 1 – 1,5 cm, tak podľa vzdialenosti hníd od koreňa vlasu môžete približne odhadnúť, kedy zavšivavenie prebehlo. Ak nájdete hnidy na vlasoch do 8 mm od pokožky hlavy, určite nájdete aj dospelé lezúce vši, ich počet pravdepodobne nepresiahne desiatku.

Rozdiel medzi lupinami a všami

Ako rozpoznať vlasovú lupinu od hnidy? Veľmi jednoduchým spôsobom: položte si ju na prst a potom jemne fúknite. Ak odletí, bola to lupina, ak zostane na prste – ide o hnidu, pretože hnidy a vši všeobecne majú vynikajúcu schopnosť zachytiť sa na pokožke. A pokožka vlasatej časti hlavy je pre tohto cudzopasníka ideálna.

Vši sú v detskej populácii premnožené, spôsobujú svrbenie a infekcie

Prečítajte si: Sneh vo vlasoch?

Ako sa prejavuje zavšivavenie

Zavšivavenie – latinsky nazvané pediculosis, sa začína prejavovať úporným svrbením hlavy vo vlasatej časti. Voš sa uštipnutím prisaje na pokožku, cicaním krvi a vylučovaním dráždivých slín vyvoláva úporné svrbenie a škriabanie. Svrbenie sa najčastejšie objavuje vtedy, keď je hlava v teple (pod čapicou) alebo v noci (opäť v teple). Vtedy môže byť príčinou nespavosti a zvýšeného nepokoja u detí. Stačí pohľad do vlasov a nález dospelých vší a hníd zavšivavenie potvrdí alebo vylúči. 

Zavšivavenie môže spôsobiť i červenú šupinovitú vyrážku vzadu na krku a v miestach, kde začínajú rásť vlasy. Môže ho sprevádzať i tvorba pľuzgierikov, hnisavých pupencov, dokonca až chrást. Hoci voš neprenáša infekcie, práve rozškriabané miesta špinavými nechtami sa infikujú a následne vznikne bakteriálna infekcia.

U citlivejších jedincov sa môžu zduriť i lymfatické uzliny (v záhlaví, za ušami). Tento stav patrí do rúk lekára, ktorý odporučí najvhodnejší odvšivovací prípravok a na potlačenie infekcie predpíše antibiotickú liečbu.

Je výskyt vší vyšší ako v minulosti?

V poslednom období sa veľa hovorí o všiach – je ich výskyt naozaj vyšší ako v minulosti?  Faktom je, že problémy so všami nezmizli ani v 21. storočí a z odbornej literatúry  dokonca vyplýva, že výskyt vši detskej sa v posledných desiatich rokoch na celom svete zvyšuje.

Odborníci sa domnievajú, že je to spôsobené zvýšenou rezistenciou vší voči insekticídom, ktoré odvšivovacie prípravky obsahujú a následne potom znížením ich účinnosti. Štatisticky však presné údaje nie sú k dispozícii vzhľadom k tomu, že výskyt vší nepodlieha povinnému hláseniu prenosných ochorení. 

Prečítajte si: Hygiena rúk u detí

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: