Viete, čo znamená ajurvéda?

Redakcia | 28. január 2017
Viete, čo znamená ajurvéda?

Slovo indického pôvodu, ktoré v doslovnom preklade znamená „ajur“ = život, „véda“ = poznanie. Ide o komplexný systém tradičnej indickej medicíny, existujúcej už pred 1 500 až 500 rokov pred naším letopočtom.

Alternatívna medicína

V Európe je ajurvéda považovaná za alternatívnu medicínu a jej blahodarné účinky na telo, dušu a myseľ už dávno presiahli hranice Indie. Podľa ajurvédy všetko živé aj neživé tvorí päť elementov: priestor, vzduch, oheň, voda a zem.

Tie sa v tele formujú do troch dóši: Vata, Pita, Kapha. Dóši zodpovedajú za funkčnosť organizmu. Vytvárajú rozmanité povahy a typy tiel, a to na základe vzájomnej proporcionality. Za ideálny stav sa považuje, keď sú tri dóši v organizme v rovnováhe. Ajurvédske procedúry, správna strava, herbálne oleje a rôzne ayurvédske bylinky dokážu zvýšené dóši znižovať a vrátiť tak organizmus späť do rovnováhy a následne liečiť rôzne choroby.

Prečítajte si: Viete ako relaxovať tak, aby si vaše telo naozaj oddýchlo?

Ktoré ochorenia lieči ajurvéda?

Ajurvéda je úspešná predovšetkým v liečbe týchto ochorení: migréna, nespavosť, depresia, astma, alergia, ekzém, cukrovka, vysoký cholesterol alebo vysoký krvný tlak, reuma, bolesti kĺbov, artritída, vírusové a bakteriálne infekcie, psoriáza, vitiligo, problémy s otehotnením, sexuálna slabosť a mnohé ďalšie. Ajurvédsky prístup je účinný pri liečbe týchto ťažkostí aj u detí.

Prečítajte si: Nezabúdajme na relaxáciu

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: