Štúdia potvrdila: Nezdravé jedlo nemusí byť až také nezdravé

Redakcia | 13. február 2017
Štúdia potvrdila: Nezdravé jedlo nemusí byť až také nezdravé

Čo o nezdravom jedle zistili vedci?

Výsledky štúdie o nezdravom jedle

Štúdie sa zúčastnilo 15 000 ľudí. Záverom skúmania bolo, že nezdravé jedlo nemusí byť pre náš organizmus až také zničujúce, najmä, keď sa konzumuje v menších porciách a kombinuje sa so stredomorskou kuchyňou, ktorá je bohatá na ovocie, zeleninu, ryby a nerafinované potraviny

Výskumníci z Univerzity Auckland na Novom Zélande požiadali ľudí trpiacich stabilnou ischemickou chorobou srdca o vyplnenie dotazníka týkajúceho sa životného štýlu a liekov. V dotazníku zisťovali, ako často jedia určité skupiny potravín ako mäso, ryby, mliečne výrobky, celozrnné potraviny, ovocie, sladkosti, zákusky, vyprážané jedlo či sladené nápoje.

Prečítajte si: Nadhmotnosť a obezita - rizikový faktor ohrozujúci zdravie
Potom určili každému človeku skóre „stredozemnej stravy“ a „západnej stravy“ v škále 0 – 24. Západná strava je označenie pre fast food a nezdravé jedlo
Podľa štúdie uverejnenej v European Heart Journal, keď sa k účastníkom vrátili po 3,5 roku, zistili, že 10,1 percenta z nich utrpelo mŕtvicu alebo srdcový infarkt, ale našli sa aj závažné kardiovaskulárne príhody medzi ľuďmi, ktorých skóre v rámci stredozemnej kuchyne bolo 15 alebo menej.

Prečítajte si: Detská obezita

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: