Smer sedenia v kočíku – ako ovplyvňuje vývoj dieťaťa?

Redakcia | 29. júl 2016
Smer sedenia v kočíku – ako ovplyvňuje vývoj dieťaťa?

Keď deti vyrastú z hlbokého kočíka, zakúpia pre ne rodičia zvyčajne kočík športový, v ktorom väčšinou sedia v smere jazdy.

Odklon od rodiča, ktorý tlačí kočík, však môže ovplyvniť vývoj dieťaťa. Očný kontakt v detskom kočíku zvyšuje pravdepodobnosť, že dieťa bude s rodičom komunikovať, rozprávať sa s ním a smiať sa. Táto téza je výsledkom jednej psychologickej štúdie v Škótsku, v ktorej bolo pozorovaných 2 722 detí v detskom kočíku.

Zaujímavosť: Dvojčatá a syndróm kočíkového stresu

V ďalšom oveľa menšom experimente (ktorý sa tiež mimochodom konal v Škótsku) podrobne pozorovali 20 bábätiek, ktoré sa viezli v kočíku asi jednu míľu – na ceste smerom tam (pol míle) s pohľadom k rodičom a späť v smere jazdy. Výsledok: pri priamom kontakte sa rodičia oveľa viac rozprávali so svojimi bábätkami. Okrem toho sa vyskytli aj menšie rozdiely v zaspávaní detí a v ich srdcovej frekvencii.

Vyskúšajte: Nosenie bábätiek v šatke

Detailné výsledky oboch štúdií:

  • 62 % detí sa viezlo v kočíku s pohľadom v smere jazdy. U 1 – 2-ročných detí to bolo dokonca 86 %.
  • Len 11 % týchto rodičov sa počas cesty rozprávalo so svojím dieťaťom, kým túto skutočnosť zaznamenali až u 25 % rodičov, ktorí tlačili kočík a pritom udržiavali s dieťaťom očný kontakt.
  • Len jedno dieťa, ktoré sa pozeralo dopredu, sa počas experimentu smialo. Inak to pri bežnom pozorovaní robilo 10 z 20 detí, ktoré sa viezli pohľadom nasmerovaným k rodičovi.

 Zíde sa vám: 20 overených rád pre mamy - začiatočníčky

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: