Prvé pätorčatá majú svoje múzeum

Klára Rulíková | 2. marec 2018
Prvé pätorčatá majú svoje múzeum

Nezvyčajný jav, ale stáva sa aj to. Pätorčatá sú určite unikátom a tie úplne prvé, ktoré aj prežili, sú slávne dodnes.

Prvé pätorčatá sa narodili v roku 1934 v Kanade a všetky prežili – stala sa z nich svetová senzácia. Niet sa čomu čudovať, veď pätorčatá sa rodia len raz na 20 – 57 miliónov tehotenstiev! A prežitie všetkých päť detí v tom čase bolo naozaj vzácne.

Ako sa "podaria" pätorčatá?

Ale vráťme sa späť k prvým svetovým pätorčatám – sestrám Dionnovým. Boli to jednovaječné pätorčatá, ktoré vznikli rozdelením jedného oplodneného vajíčka na dve časti. Jedna polovica už rozdeleného vajíčka sa znovu rozdelila a tak vznikli Yvonne a Anette.

Druhá polovica sa taktiež rozdelila, z jednej polovičky sa vyvinula Cecilia a druhá polovička sa rozdelila do tretice a dala tak možnosť vzniknúť Márii a Emílii.

Pretože tieto trojčatá mali len jednu placentu, jeden vonkajší, ale päť vnútorných obalov, znamená to, že k rozdeleniu oplodneného vajíčka muselo prísť veľmi skoro a jednotlivé delenia nasledovali bezprostredne po sebe. 

Múzeum prvých pätorčiat je  v Kanade

Rodina pána Kostkana, ktorá sa vybrala až za „veľkú mláku“, sa s nami podelila o skúsenosť z návštevy Múzea pätorčiat Dionnovcov:

„Strávili sme aj s deťmi pol roka (vďaka mojej práci) za 'veľkou mlákou' a okrem stretnutia dvojčiat v Twinsbourghu sa nám podarilo dostať sa aj do Kanady. Tam sme navštívili Múzeum pätorčiat, z návštevy ktorého sme zaslali do Klubu dvojčiat túto tlačovú, správu:

Dňa 18.7. 2000 päťčlenná oficiálna delegácia Klubu dvojčiat a viacerčiat, ktorej predstaviteľmi sú dvojčatá Tomáš a Vašek, sprevádzané sestrou Janou za sprievodu hlasného povzbudzovania rodičov (najmä povelov 'nechytaj to' 'nezhoď to' a 'nemotaj sa ľuďom pod nohy') podnikli návštevu  Múzea pätorčiat Dionnovcov alebo Dionne Quintuplets Museum v kanadskom meste North Bay v provincii Ontário.

Veríme, že táto slávnostná návšteva, zorganizovaná ako súčasť osláv prelomu tisícročia, sa stane vrcholnou udalosťou zahraničnej politiky Klubu dvojčiat a otvorí doteraz váhajúcim matkám cestu k podobným výkonom.

Unikátne deti po narodení ohrievali v rúre

Považujeme však za svoju povinnosť upozorniť, že tento výkon nebol doteraz prekonaný, aspoň v tom zmysle, že pätorčatá boli porodené doma na farme a ohrievané (alebo dopekané?) v rúre sporáka v domácej kuchyni. Táto historická udalosť sa datuje ku dňu 28. mája 1934.

Aby však niektoré členky klubu neprepadli depresii, že je už neskoro matku Dionnovú dobehnúť, je dôležité doplniť taktiež informáciu, že mamička Dionnová pred pätorčatami už päť detí porodila ako obyčajná monomatka.

Potom, čo sa stala quintamatkou, zrejme ešte chcela svoj výkon korunovať ďalším slávnym pôrodom, ale nezmohla sa na viac ako ďalšie tri monopôrody.

Rodina s pätorčatami a ďalšími ôsmimi deťmi "nerobí nič", len sa stará o deti

Taktiež otecko Dionn bol určite rád, keď mu lekár prezradil sladké tajomstvo, že sa stal otcom piatich dcér.

pätorčatá

Od samej radosti čoskoro nato zavesil farmárčenie na skobu stajne, ktorú pôvodne zatĺkal v snahe obesiť sa, a v spolupráci so štátom a oficiálnymi sponzormi prebudoval okolie domu na moderný presklený výbeh, ktorými sa honosia aj niektoré naše zoologické záhrady.

Jadrom výbehu bol dvor, obkolesený dvomi zastrešenými, na sebe nezávislými jednosmernými korzami, to podľa toho, či sa pätorčatá práve hrali na quintopiesku alebo sa hojdali na quintohojdačke. 

Pre pohodlie návštevníkov bolo upravené nie veľmi úrodné pole na parkovisko a na mieste stodoly postavená predajňa suvenírov. Bohužiaľ sa nám nepodarilo zistiť, či celú akciu prevádzkoval sám, alebo s pomocou profesionálnych manažérov, a taktiež dnes už nikto netuší, aké produkty roztomilých piatich batoliat sa vtedy predávali.

Múzeum pätorčiat v Kanade je atrakciou pre turistov

Výbeh zrušili a ako múzeum slúži iba pôvodný drevený domček, kde sa dievčatká narodili. Ale ani domček už nie je na pôvodnom mieste, bol z nekonečnej kanadskej divočiny presunutý k hlavnej príjazdovej ceste North Bay, cca medzi supermarket WalMart a McDonalds, aby bol ľahšie prístupný a zabezpečený na súčasnej úrovni.

V súčasnej dobe sa v priľahlom informačnom stredisku predávajú s tričkami, obrúskami, kľúčenkami, magnetmi, taškami... s obrázkami piatich bacuľatých dievčatiek predovšetkým reprodukcie zažltnutých fotografií, videodokument zložený z archívnych záberov a knihy pamätníkov, lekára aj troch doteraz žijúcich pätorčiat. 

Celá atrakcia fungovala niekoľko nasledujúcich rokov k nemalej závisti susedov, ktorí síce mali rovnako najmenej päť detí, ale nikdy na nich toľko peňazí nezarobili.

Je zrejmé, že sa na ich deti neprišli pozerať 3 milióny ľudí ako na Dionnove dievčatá. Rastúce dcérky zdobili množstvo plagátov, obalov na detské potraviny a odevy, prípadne sa stávali atrakciou oficiálnych štátnych návštev, napríklad príchodu kráľovnej a podobne.

Živé pätorčatá sa, pokiaľ mi je známe, u nás ešte nenarodili. Vo svete k pôrodom pätorčiat občas prichádza a vďaka pokroku v medicíne sa v niektorých prípadoch darí všetky narodené deti udržať pri živote. Myslím si, že my ako rodičia dvojčiat (trojčiat) si môžeme len s úľavou vydýchnuť...
„Hrozia“ vám dvojčatá?
Prečítajte si tiež:

„Hrozia“ vám dvojčatá?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: