Prečo sa ženy dožívajú vyššieho veku ako muži?

Redakcia | 29. marec 2017
Prečo sa ženy dožívajú vyššieho veku ako muži?

Vedci prichádzajú s niekoľkými teóriami, prečo je to tak. Ženy sú opatrnejšie a viac spoločenské, muži sú, naopak, samotári.

Priemerná dĺžka života sa zvyšuje

V porovnaní s minulosťou sa dĺžka života rapídne zvýšila. Napríklad v roku 1800 bola predpokladaná veková hranica iba 33 rokov u žien, 31 sa dožívali muži. Dnes sú to čísla 83,5 a 79,5 – teda viac než dvojnásobok.

Faktory, ktoré ovplyvňujú dlhší život žien

Jedným z predpokladaných dôvodov, prečo sa ženy dožívajú vyššieho veku, je obtiažnosť aj intenzita zamestnania mužov. Muži často vykonávajú fyzicky náročnejšiu prácu, pri ktorej navyše dochádza k menším i väčším zraneniam.

Tie sa potom premietajú do celého života. Ženy, naopak, častejšie mávajú sedavé zamestnanie. Na dĺžku života má určitý vplyv aj životný štýl. Štatisticky muži fajčia viac ako ženy, viac  pijú alkohol a majú sklony k prejedaniu sa.

Je ale pozoruhodné, že opičie samice tiež prežívajú svojho samca, bez toho, aby fajčil či pil alkohol. Vekové dispozície teda musia mať hlboké korene v evolúcii ľudstva. Kľúčom k záhadnému rozdielu životnej dĺžky žien a mužov môže byť samotná DNA.

Ženy majú v páre dva chromozómy XX a muži zase XY. Ženy majú teda kópie každého génu, a ak sa objaví problém, majú gén „náhradný“. Muži nie.

Podľa Marianne Legátovej, lekárky z Kolumbijskej univerzity v New Yorku, všetko sa začína v maternici. Už tu dochádza k znevýhodneniu, mužské pohlavie sa vyvíja pomalšie. Ženy majú rýchlejšie vyvinutý  čelný lalok, ktorý spracováva zodpovednosť za možné riziká.

Sú teda opatrnejšie a viac dbajú o svoje zdravie. Počas druhej polovice menštruačného cyklu sa ženám zvyšuje srdcová frekvencia, čo má za následok nižšiu pravdepodobnosť kardiovaskulárnych ochorení.

Čo sa týka sociálnych faktorov, ženy sú všeobecne viac spoločenské a majú lepšie sociálne väzby. V dĺžke života hrá úlohu aj faktor priateľstva. Muži sú častejšie samotári.

Prečítajte si: 20 fotiek, ktoré dokazujú, že láska kvitne v každom veku!

Prečítajte si: Prečo ženy rozprávajú a muži mlčia?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: