Plánujeme tehotenstvo

Redakcia | 29. september 2017
Plánujeme tehotenstvo

Ak plánujete bábätko, nenechajte nič na náhodu.

Zmeňte životný štýl už v období plánovania tehotenstva

V období plánovania tehotenstva sa venujte aktívnemu telesnému pohybu a upravte si denný režim tak, aby váš spánok bol dostatočne dlhý.

Do jedálnička zaraďte veľa ovocia, zeleniny, vláknin a dbajte na pitný režim.

Odporúča sa užívať vyššie dávky kyseliny listovej (je potrebná na delenie buniek a krvotvorbu), pokrytie zvýšenej potreby len bežnými potravinami nie je dostačujúce.

Samotná kyselina listová nemá vlastné biologické účinky, biologicky aktívne sú až jej metabolity. Najvýznamnejším a biologicky najúčinnejším metabolitom vznikajúcim z kyseliny listovej je 5-metyltetrahydrofolát (Metafolin®).

Tepelným spracovaním sa znehodnotí až 95% kyseliny listovej prítomnej v rôznych zdrojoch.

50% žien nevie úplne metabolizovať kyselinu listovú. Metafolín je identický ako prirodzene sa vyskytujúci folát získaný zo stravy. Ľudský organizmus ho dokáže využiť lepšie ako samotnú kyselinu listovú.

Užívaním Metafolínu sa dosiahne účinná hladina folátov už o 4 týždne, ktorá zabezpečí znižovanie hladiny toxického homocysteínu v období plánovania tehotenstva, v tehotenstve samotnom a počas dojčenia.

Zvýšená hladina homocysteínu môže spôsobiť problémy s otehotnením a opakované spontánne potraty, rázštepy nervovej trubice, odumretie plodu, predčasné odlúčenie placenty, vrodené vývojové chyby srdca, preeklampsiu (ochorenie špecifické pre tehotenstvo), predčasný pôrod a nízku pôrodnú hmotnosť plodu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: