Med – maškrta i liek

Med – maškrta i liek

5.12.2016 v kategórii Infošky foto: iStock.com

Med – sladká pochúťka, ktorú poznali a používali nielen v starom Egypte či kolíske filozofie – Grécku. Poznáte jeho liečivé účinky?

Odkiaľ med pochádza?

Najstaršia zmienka o mede je 9 000 rokov stará a pochádza zo švédskeho mestečka Eilos. Až do dnešných čias sa zachovala hrudka živice s medom a odtlačkami detských zúbkov, ktoré si na tejto maškrtke pochutnávali.

Je zrejmé, že už mnoho tisícročí ľudia poznajú jeho lákavú chuť i pozitívne pôsobenie na zdravie. Práve pre jeho lahodnú, sladkú chuť i praktické skladovanie sa zachovalo mnoho receptov a návodov ako med v kuchyni využiť, čo všetko z neho pripraviť. 

Čo je med a prečo je taký výnimočný?

Med je najznámejší produkt včely medonosnej. Sladkú, lepkavú tekutinu vytvárajú včely zberaním nektáru z kvetov či rastlín a zahustia ju látkou produkovanou ich telom. Takto spracovaný nektár včely uskladnia v plástoch a nechajú dozrieť na pochúťku, ktorá nielen chutí, ale má zároveň i liečivý potenciál –med. 

Je to zmes približne 85 ℅ jednoduchých cukrov, 15 ℅ vody, enzýmov, antioxidantov, vitamínov A, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P, ale i minerálnych látok a stopových prvkov, ako je zinok, sodík, železo, vápnik a draslík, a tiež organických kyselín – vínnej, jablčnej, citrónovej, aminokyselín či peptidov.

Prírodný, neupravený med sa nepokazí práve vďaka vysokému obsahu cukru a procesu nazývanému osmolýza, ktorý zničí všetky baktérie. Ani kvasinky zo vzduchu nemajú šancu práve pre nízky obsah vody v mede. Ak je obsah vody nižší ako 18 ℅, nemôže sa v ňom rozmnožiť prakticky žiadny organizmus.   

Med bol do 19. storočia takmer jediným používaným prírodným sladidlom, ktoré začal postupne vytláčať cukor, vyrábaný procesom rafinácie z repy. Napriek tomu med úplne nezatlačil do úzadia a dnešná doba opäť hlási návrat k používaniu (tisíckami rokov) osvedčeného medu.)

V posledných desaťročiach sa životný štýl rapídne zmenil. Na jednej strane pribúda pohodlie a na strane druhej neúmerne rýchlo narastá počet civilizačných chorôb. Preto zdravý životný štýl a návrat k zdraviu prospešnému používaniu prírodných produktov hrá prím. Príroda nám sama ponúka pomocnú ruku v podobe včelích produktov.

Med a jeho využitie v ľudovom liečiteľstve

V ľudovom liečiteľstve je najznámejšie využitie medu pri ochoreniach dýchacích ciest, kašli či prechladnutí. Menej sa vie, že med vďaka antiseptickým účinkom dokáže pomáhať pri drobných rankách, či popáleninách.

Užiť jednu lyžičku pred spaním znamená navodiť si pokojný spánok. Pozor na med v horúcom čaji alebo mlieku, nemali by ste ho zahriať na viac ako 40 ˚C, inak prídete o cenné látky v ňom obsiahnuté. Vaše zdravie sa poteší, ak cukor nahradíte medom, možno na začiatok postačí osladiť si kávu medom. Bežná denná dávka medu pre dospelého človeka sú 3 – 4 čajové lyžičky. Pre deti od 2 rokov je to 1 mocca až po 2 lyžičky (v závislosti od veku dieťaťa). 

Prečítajte si: Detská imunita

Maškrta, liek i prostriedok na zlepšenie či udržanie krásy. Čo med dokáže:

  • posilniť centrálnu nervovú sústavu i psychiku,
  • posilniť srdce,
  • pôsobiť antibakteriálne a protizápalovo,
  • zlepšiť a urýchliť hojenie rán,
  • zbaviť organizmus jedov,
  • zvýšiť imunitu,
  • pomáhať pri liečbe pankreasu a pečene,
  • dokáže pomáhať i pri liečbe žalúdka i vredových ochorení,
  • zlepšiť trávenie,
  • okamžite dodať potrebnú energiu,
  • vhodný je pri liečbe migrény,
  • pomáha zaspať či zlepšiť spánok,
  • pomáha liečiť vírusové ochorenia, napr. horných ciest dýchacích.

Kvalitný med kryštalizuje

Kvalitný a správne ošetrený med kryštalizuje vždy. Je to známka jeho pravosti a kvality! Kvetový med kryštalizuje spravidla skôr ako lesný (medovicový). Kryštalizácia kvetových medov je spôsobená väčšinou vyšším obsahom glukózy, vyšší obsah fruktózy a dextrínov spôsobujú zase u lesného medu zachovanie tekutého stavu dlhšiu dobu.

Skryštalizovaný med môžete dostať späť do tekutého stavu zahriatím vo vodnom kúpeli, neprekročte však teplotu 40 – 45 ˚C, aby ste neprišli o cenné enzýmy.

Kvalitný včelí med má samokonzervačné účinky, ale aby vám naozaj dlho vydržal, stačí ak dodržíte:

  • nevystavujte priamemu slnečnému žiareniu,
  • med uchovávajte v nádobe zo skla, nerezu či kameniny,
  • uložte ho na miesto so stálou teplotou do 15 ˚C.

Čo možno o mede neviete:

Horský med podporuje srdcovú činnosť a je bohatý na stopové prvky. Od kvetového medu sa líši tmavšou farbou.
Repkový med
je protirakovinový, pre typickú škrabľavú chuť sa neteší veľkej obľube.
Agátový med
je typický príjemnou vôňou a ešte príjemnejšou chuťou. Blahodarne pôsobí na priedušky. Kvetový med je najčastejšie používaným sladidlom do čaju i na pečenie medovníkov. Obsahuje najviac peľov, preto je najnevhodnejší pre alergikov.
Prečítajte si: Aké bylinkové čaje ponúknuť drobcom?

Včelie produkty – liečivé i voňavé

Propolis je zmes živice, éterických olejov i peľu. Najznámejším účinkom propolisu sú jeho protizápalové i bolesti znižujúce účinky. Bez problémov zničí baktérie i vírusy, zastaví rast plesní. Podporuje imunitný systém a pôsobí ako prírodné antibiotikum.

Alergici by pri jeho používaní mali byť veľmi opatrní, pretože propolis je silný alergén! Aby ste sa vyhli akejkoľvek pochybnosti, urobte si malý test:

Na vnútornú časť lakťovej jamky alebo na vnútornú stranu zápästia naneste kvapku propolisu a rozotrite. Ak miesto do dvoch hodín nesčervená, bez obáv ho môžete používať. Ak si však objavíte miesto aplikácie červené, propolis nepoužívajte. Jeho prípadné použitie vopred konzultujte s lekárom.
Včelí peľ prírodný multivitamín patrí síce medzi včelie produkty, i keď je to skôr produkt kvitnúcich rastlín. V prírodnej liečbe mu patrí nezastupiteľné miesto a má veľmi široký záber pôsobenia.

Po jeho použití väčšina ochorení nemá šancu, buď zmizne alebo zoslabne. Spomedzi testovaných potravín peľ vyšiel na prvom mieste v obsahu antioxidantov, teda látok, ktoré zabraňujú pôsobeniu voľných radikálov a chránia ľudský organizmus, či spomaľujú vývoj chronických ochorení.

Materská kašička je hustá smotanovožltá látka typickej vône a kyslej, až horko-kyslej chuti. Ako ostatné včelie produkty má rozmanité pole pôsobenia, napr. pôsobí ako antisklerotikum, najmä pri kôrnatení mozgových ciev.

Odstraňuje nechutenstvo, napomáha vstrebávaniu a využitiu vápnika a tak pomáha bojovať proti osteoporóze, zlepšuje výživu kĺbov, pôsobí ako regenerátor organizmu, zlepšuje plodnosť, priaznivo pôsobí pri prieduškovej astme...

Mohlo by vás zaujímať:  Čajík pre dojča

Komentáre