Materské mlieko – zázračná tekutina. Spoznajte dôležité fakty!

Redakcia | 8. jún 2016
Materské mlieko – zázračná tekutina. Spoznajte dôležité fakty!

O tom, že materské mlieko je pre dieťa optimálnou výživou, niet polemík. V čom však spočíva podstata tejto vzácnej tekutiny, ktorú odborníci nazývajú aj „imunologickou bombou“?

Čo obsahuje materské mlieko?

Zloženie materského mlieka je 1,5 g bielkovín, 3,8 – 4,0 g tukov a 7,0 g mliečneho cukru (laktózy) na 100 ml mlieka. Zloženie bielkovín materského mlieka je kvalitou ideálne práve pre novorodenca a dojča. Obsahuje veľa laktalbumínu, a nie kazeínu (bielkovina kravského mlieka), ktorý je preň nevýhodný.

Prvé mlieko – mledzivo (kolostrum)

Je hustejšie a žltšie, obsahuje viac bielkovín, buniek i ostatných látok ako zrelé mlieko, ktoré sa zdá byť belavé, redšie, ale pritom jeho kvalita je stopercentná. Plynule sa prispôsobuje  požiadavkám organizmu a rastu dieťaťa.

Kolostrum sa môže začať tvoriť už v druhom trimestri tehotenstva. Ku koncu tehotenstva niektorým ženám spontánne vyteká z prsníkov.

Zrelé materské mlieko je redšie, namodralej farby. Preto ho matky často považujú za riedke, nie dosť výživné a ihneď po príchode z pôrodnice začnú dieťa prikrmovať. Je to nesprávane vnímanie a jeden z najčastejších dôvodov, prečo ženy predčasne ukončujú dojčenie. 

Aký je rozdiel medzi prvým a zrelým materským mliekom?

Medzi kolostrom a zrelým materským mliekom sú veľké rozdiely. Kolostrum v porovnaní s mliekom obsahuje až trikrát viac bielkovín (sú pre dieťa stráviteľné veľmi ľahko, bez zbytočného energetického výdaja), viac minerálov, ale menej cukrov a tukov.

Z protilátok je dôležitý imunoglobulín A, chrániaci novorodenca pred infekciami. Kolostrum je akási prvá vakcinácia pre bábätko, pretože obsahuje niekoľkonásobne viac obranných látok ako zrelé materské mlieko.

Obsah jednotlivých zložiek mledziva klesá veľmi rýchlo, doslova z hodiny na hodinu, preto je pre dieťa dôležité od prvých chvíľ jeho života. Špecificky dôležité je pre predčasne narodené deti, alebo deti, ktoré majú problém s popôrodnou adaptáciou – a to práve kvôli ľahkej stráviteľnosti a obsahu protilátok.

Prečítajte si: 

Boli robené rôzne sledovania a potvrdilo sa, že matky predčasne narodených detí oveľa dlhšie produkujú len kolostrum, než matky detí narodených v termíne.

Zloženie materského mlieka nie je stále rovnaké

Kolostrum a prechodné mlieko do 14 dní je bohaté na bielkoviny a soli, potom ich ubúda a pribúdajú tuky a cukry, čím stúpa energetická hodnota. Obsah tukov stúpa počas laktácie, na konci dojčenia je trikrát väčší – tvoria 50 % energetickej spotreby. Obsahujú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré majú význam pri dozrievaní nervového systému – cholesterol a fosfolipidy (30 – 40 mg/100 ml). Sú dôležité pre správny vývin mozgu a mlieko obsahuje všetky hlavné triedy imunoglobulínov, čím sa znižuje výskyt alergických ochorení a autoimunitných ochorení – protilátky v materskom mlieku sú špecificky zamerané proti baktériám v čreve matky.

Bielkoviny materského mlieka

V materskom mlieku sú špecifické bielkoviny, ktoré sa nikde inde nenachádzajú, ani netvoria. Sú to kazeín, laktalbumín a laktoglobulín – pre detský organizmus majú vyššiu výživnú hodnotu a sú ľahšie stráviteľné ako bielkoviny kravského mlieka. Žiadny iný cicavec nemá vo svojom mlieku taký nízky obsah bielkovín a minerálnych látok ako človek. Kravské mlieko obsahuje o 300 % viac kazeínu. Má zdvojnásobiť hmotnosť teliatka za šesť až osem týždňov. Naše deti však nie sú teliatka!

Vápnik, potrebný pre budovanie kostí, je v kravskom mlieku naviazaný na kazeín, s ktorým tvorí kazeinát vápenatý a v tejto forme je ľudským organizmom využiteľný len v malej miere. Naproti tomu dojčené dieťa si vystačí s vápnikom, ktorého je v materskom mlieku o dve tretiny menej než v kravskom mlieku, pretože je ideálne využiteľný.

Materské mlieko obsahuje aj tzv. imunoglobulíny, bielkoviny obsahujúce obranné látky: imunoglobulín A – dostáva sa mliekom do zažívacieho ústrojenstva dieťaťa a prechádza do črevného traktu, pretože nie je rozrušovaný tráviacimi šťavami dieťaťa. Pôsobí silne protiinfekčne a ničí baktérie prítomné v črevnej dutine. Dojčené dieťa je týmto systémom chránené proti baktériám vyvolávajúcim hnačku, i proti baktériám, ktoré by mohli pôsobiť aj v iných častiach organizmu. Imunoglobulín vytvára tiež obrannú vrstvu na črevnej sliznici, čím chráni detský organizmus pred substanciami, ktoré by boli schopné vyvolávať precitlivenosť a alergiu, tak ako napr. bielkovina múčna. Látka, ktorá štiepi škrob, sa začína v detskom organizme tvoriť až po desiatom mesiaci života. Preto je veľmi dôležité deťom do tohto veku žiadne obilniny a múčne prípravky nepodávať.

Tuky

Na rozdiel od kravského mlieka má materské mlieko ideálne množstvo a zloženie tukov, ktoré pokrývajú energetickú spotrebu dieťaťa. Bielkoviny potom môžu byť využívané len na výstavbu organizmu. Do zužitkovania tukov a bielkovín zasahujú veľmi významne tzv. esenciálne mastné kyseliny, predovšetkým kyselina linolová, ktorá tvorí 10 – 12 % tukov v ženskom mlieku, ale len 2 – 3 % v mlieku kravskom. Napriek tomu, že je možné tieto esenciálne mastné kyseliny v podobe rastlinných olejov, ktoré sú na ne bohaté, do umelých zmesí pridávať, nemajú v nich tie vlastnosti a také pôsobenie ako v mlieku materskom. Na vývine mozgu sa zúčastňuje aj cholesterol, ktorého je 3x viac v materskom ako v kravskom mlieku (pretože pečeň novorodenca ho ešte nedokáže vyprodukovať dostatok). Vďaka jeho vysokému obsahu v materskom mlieku sa ho detský organizmus naučí správne spracovávať. Tým sa znižuje riziko kôrnatenia ciev v dospelosti.

Cukry

Materské mlieko je v porovnaní s mliekom ostatných cicavcov najbohatšie na cukry. Sú zdrojom energie a podieľajú sa na správnom vývine funkcií pankreasu a mozgu. Okrem toho cukor materského mlieka (laktóza) vytvára v čreve dieťaťa natoľko kyslé prostredie, že v ňom hynú všetky baktérie. Materské mlieko obsahuje štrnásť rôznych druhov cukrov. Kravské mlieko obsahuje len dva druhy, ale aj tie mnohí ľudia nevedia zužitkovať, pretože im chýbajú enzýmy potrebné na ich štiepenie.

Minerálne látky

Ich obsah v materskom mlieku je menší ako v mlieku kravskom, pretože pre zdravý rast dieťaťa ich treba práve toľko:

Vápnik materského mlieka je využiteľný až na osemdesiat percent, kým vápnik z kravského mlieka len na dvadsať percent.

Vysoký obsah sodíka v kravskom mlieku spôsobuje u detí zadržiavanie nadbytočnej vody v organizme.
Obsah železa v materskom mlieku pokryje všetky potreby dieťaťa počas prvých šiestich mesiacov života a rovnako aj všetky ostatné zložky mlieka. Železa má dojča v organizme obrovskú zásobu, ktorá stačí až do veku jedného roka.

Dôležité vedieť!
Materské mlieko obsahuje mnohé zložky, ktoré jednoducho v kravskom mlieku (z ktorého sú vyrábané všetky sušené mlieka) nie sú a detskému organizmu chýbajú, čo sa v ňom nejako odzrkadlí.

Môže sa vám zísť:

Kedy sa nad dojčením netrápime?
Materské mlieko – prirodzený imunomodulátor
Ako skladovať odstriekané mlieko?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: