Kontroverzný film o pôrodoch na Slovensku rozpútal debatu...

Redakcia | 19. október 2017
Kontroverzný film o pôrodoch na Slovensku rozpútal debatu...

Generálny riaditeľ UNB, Juraj Kovács, sa na včerajšej Tlačovej konferencii vyjadril ku kontroverznému filmu Zuzany Limovej Medzi nami o pôrodoch:

„Ako sme už komunikovali, na môj podnet bola zriadená pracovná skupina odborníkov, ktorá si spomínaný film pozrela a zhodnotila jeho obsah. Po vzhliadnutí tohto filmu sme sa zhodli na tom, že je pre nás, ako nemocnicu, nevyhnutné zareagovať, pretože film sa priamo dotýka našej nemocnice a je našou povinnosťou obhájiť  profesionálnu česť a dôveru pôrodníctva v Univerzitnej nemocnici Bratislava.  Nebude to však len o filme, chcem vám tiež predostrieť, aké plány ma Univerzitná nemocnica Bratislava v rozvoji pôrodníc.

S pracovnou skupinou sme sa zhodli na tom, že film zobrazuje niektoré skutočnosti, ktoré nás prekvapili a o ktorých sme nemali vedomosť, pretože sme neevidovali takéto sťažnosti od rodičiek, či budúcich mamičiek. Práve naopak, pôrodnosť v našich nemocniciach stúpa a prichádza nám veľa pochvalných listov a ďakovaní od mamičiek, ktoré rodili v našich nemocniciach. Môžem vás ubezpečiť, že komfort pacienta, rodičky alebo budúcej mamičky je pre nás prioritou a my urobíme všetko preto, aby poskytovanie zdravotnej starostlivosti bolo na najvyššej úrovni.

Prečítajte si: Pôrodný plán

Chcel by som podotknúť, že film zobrazuje iba jednu stránku veci a nezakladá sa celkom na realite, dovolím si povedať, že je vysoko neobjektívny. V žiadnom prípade nemôžeme dopustiť, aby verejnosť a predovšetkým budúce mamičky zostali v domnení, že situácia v našich pôrodniciach je taká, ako ju film vykresľuje. Staráme sa o budúce mamičky, rodičky a pacientov vôbec, najlepšie, ako vieme. Uvedomujeme si, že situácia nie je optimálna, ale všetkým nám záleží na tom, aby sa každý jeden pacient v tomto prípade budúca mamička cítila vzhľadom k svojmu zdravotnému stavu najlepšie, ako môže.  Aj to, že sme vás sem pozvali dokazuje to, že nechceme nič zametať pod koberec, chceme sa tomu postaviť čelom a obhájiť dobré meno nemocnice. Ako som už povedal, veľmi nám záleží na komforte rodičiek a mamičiek a aj preto sa momentálne realizuje komplexná rekonštrukcia a modernizácia priestorov gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v nemocnici Ružinov, ktorá bude ukončená ešte tento rok. V priebehu mesiacov október a november bude komplexne zrekonštruované oddelenie šestonedelia a novorodenecké oddelenie. V rámci rekonštrukcie bude vymenená podlahová krytina, stropné obklady na chodbách a izbách. Na oddelení šestonedelia, rekonštrukcii podliehajú aj toalety, sprchy a kúpeľne, kde sa budú meniť obkladačky, sprchové kúty a sanita. Obe oddelenia budú vymaľované.

Neprehliadnite: Čo si zobrať do pôrodnice

S rekonštrukčnými prácami začneme v najbližších mesiacoch na týchto oddeleniach aj v nemocnici na Kramároch a na Antolskej. Práve prebieha súťaž na nákup inkubátorov. Toto bolo bližšie ku konceptu rozvoja gynekologicko-pôrodníckej oblasti v rámci Univerzitnej nemocnice Bratislava.“

Vedenie nemocnice a pôrodníckych kliník prirovnáva dokument k hraným filmom, ako je Blair Witch či Hostel.

Film pôsobí dokumentárnym dojmom, je však od začiatku jasné, aký bol jeho zámer. Niektoré scény su cielene nastrihané. Napr. z cca hodinovej predpôrodnej prípravy ostal záverečný zlomok, kde odznejú poplatky za služby, ktoré nie sú hradené poisťovňami. Scény sú pochmúrne, dlhé scény so ženami v kontrakciách a počas bolestí navodzujú negatívnu atmosféru. Priestor nedostala ani jedna matka, ktorá by sa tešila z príchodu svojho dieťatka na svet. Nie sú vysvetlené okolnosti troch nešťastných matiek, ktorých pôrod neprebiehal podľa ich predstáv.

Lekár Martin Holán, ktorý si „zahral“ doktora komunikujúceho brachiálnym spôsobom (podľa jeho slov 2x a znamená to prefackanie v prípadoch, kedy bolo ohrozené dieťa v dôsledku hystérie matky), a ktorý sa k tomu vo filme priznáva, prišiel o miesto. Skôr však pre poškodenie mena nemocnice.

Tehuľkám snáď ani neodporúčame pozerať.

Nerobíme si ilúzie o perfektnom stave našich pôrodníc, ani o dokonalom prístupe každého zamestnanca, tí však, ktorí sa snažia a robia si svoju prácu dobre, v podmienkach, ktoré ovplyvniť nemôžu, si takéto očierňovanie veľmi nezaslúžia.

A že je čo zlepšovať? Samozrejme. To nikto nepopiera. Každá pôrodnica je iná, má iných zamestnancov, každý pôrod prebieha inak, každá žena/matka je iná osobnosť s iným uhlom pohľadu, môže ju zastihnúť popôrodná depresia, ale aj najväčšie šťastie v živote.

Ako ste na tom vy? Tejto téme sa ešte budeme v najbližšej dobe venovať, tak nám napíšte.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: