HPV: Ľudský papilomavírus

Redakcia | 21. október 2016
HPV: Ľudský papilomavírus

Aj keď je rakovina krčka maternice chorobou, ktorá sa zvyčajne prejavuje u žien po tridsiatke, najlepšie je chrániť sa pred ňou už na začiatku puberty.

Každá mama by mala myslieť na budúce zdravie svojej desať-dvanásťročnej dcéry a uvažovať nad tým, ako predísť chorobe, ktorá každý druhý deň vezme na Slovensku niekomu mamu, manželku, partnerku či dcéru. Rakovina krčka maternice totiž na Slovensku zabíja ročne okolo 200 žien.

Čo je HPV (ľudský papilomavírus)?

Ľudský papilomavírus (HPV – Human Papiloma Virus) patrí medzi najrozšírenejšie vírusy. HPV vírusov je viac ako sto typov a s väčšinou z nich si organizmus ľahko poradí. 

Niektoré rakovinotvorné typy, najmä HPV 16 a 18 sa však môžu „usadiť“ v organizme a spôsobiť po rokoch zdanlivej nečinnosti rakovinu. Viac než dve tretiny prípadov rakoviny krčka maternice spôsobujú práve HPV vírusy 16 a 18. V detskom veku je najvhodnejší čas pripraviť sa na to, aby budúca mladá žena a mamička nebola ohrozená tými najťažšími možnými prejavmi činnosti HPV vírusu v ľudskom organizme – rakovinou krčka maternice.

Príznaky ochorenia

Rakovina krčka maternice je špecificky ženské ochorenie, ktoré postihuje zúženú oblasť spájajúcu maternicu s pošvou. Už prvý pohlavný kontakt (nemusí ísť ani o plnohodnotný styk) môže znamenať infekciu HPV vírusmi. Podľa štatistík sa už pri prvom pohlavnom kontakte nakazí niektorým HPV vírusom až 30 % dievčat a mladých žien. Nakazenie sa HPV vírusom so sebou neprináša takmer žiadne príznaky a vo väčšine prípadov si organizmus poradí s infekciou aj sám. 

Prečítajte si: Rakovina krčka maternice

Horšie je to, ak sa v tele „usadí“ onkogénny, rakovinotvorný HPV vírus. Infekcia môže dlhodobo pretrvávať, pričom toto štádium je úplne bez príznakov.

Na Slovensku sa ročne odhalí približne 600 prípadov rakoviny krčka maternice, pričom viac ako 200 pacientiek ročne na túto chorobu zomiera.

Liečba ochorenia

V prípade pretrvávania HPV infekcie dochádza k výskytu abnormálnych buniek alebo predrakovinových lézií ľahšieho i ťažšieho stupňa, ktoré sa dajú odhaliť vďaka cytologickému vyšetreniu.  

 

Toto ešte nie je rakovina, ale významný signál toho, že na krčku maternice sa dejú neželané zmeny. V tomto štádiu je možné zvoliť viacero postupov, ktoré odstránia lokálne lézie invazívnymi spôsobmi. Pokiaľ nedôjde k liečbe, lézie sa vyvíjajú do ťažšieho stupňa a môžu prerásť až do rakoviny krčka maternice.

Vtedy nastupuje onkologická liečba a šanca na uzdravenie sa zmenšuje, prípadne ochorenie končí smrťou. Celý proces od nakazenia sa rakovinotvornými HPV vírusmi po vznik rakoviny môže trvať niekoľko rokov, priemerne 7 – 10.

Prevencia ochorenia

Cytologické vyšetrenie nie vždy dokáže odhaliť abnormálne zmeny na krčku maternice. Preto očkovanie spolu s pravidelnými cytologickými vyšetreniami sú najúčinnejším spôsobom prevencie rakoviny krčka maternice.

Najväčší prínos očkovania proti rakovine krčka maternice je u dievčat vo veku 10 – 15 rokov. Táto veková skupina dievčat zvyčajne ešte pohlavne nežije a tvorí najvyššie množstvo protilátok potrebných pre ochranu.

Prečítajte si: Desatoro proti rakovine

Informácie v kocke 

Rakovina krčka maternice

Pôvodca: ľudský papilomavírus HPV, najmä rakovinotvorné typy HPV 16 a 18

Ohrozená skupina: dievčatá, ženy v aktívnom veku

Prenos: už prvé pohlavné kontakty

Príznaky: pri bežnom nakazení spočiatku žiadne, predrakovinové lézie a ochorenie sa dá zistiť cytologickým vyšetrením

Liečba: chirurgická, v závislosti od štádia ochorenia

Prevencia: očkovanie od 10. roku života

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: