Horúčavy jedlu škodia. Skladujete ho správne?

www.uvzsr.sk | 20. júl 2017
Horúčavy jedlu škodia. Skladujete ho správne?

Uchovať potraviny v horúcom lete čerstvé je náročnejšia úloha. Ovládate základné pravidlá?

Nielen počas leta sa držte pri práci s potravinami (ich príprave a uskladnení) troch základných pravidiel: používajte len zdravotne bezpečné potraviny, pri príprave jedál dodržujte hygienu a správne ich skladujte.

Nástrahy leta- Pozor aj na správne uskladnenie potravín!

Práve nevhodné uskladnenie potravín býva častým dôvodom pokazeného, znehodnoteného jedla, ktoré môže byť po konzumácii nebezpečné. Ako správne uskladniť zvyšky jedál, aby nepodľahli  skaze? Pozrime sa niektoré skupiny rizikovejších potravín.

KONZERVY, MӒSO, DRESINGY

  • nespotrebovaný obsah z konzervy – huby, ryby v oleji, losos, ovocie, zelenina, pretlaky – skladujte pri teplote  0-4 stupne Celzia 24 hodín

  • zvyšky obsahu nenechávajte v plechu, dajte ich do vhodného uzavierateľného obalu, napr. zo skla, nerezu, alebo plastu
  • zvyšky paštét a mäsových konzerv radšej nekonzumujte

Teploty na správne uskladnenie:

Zostatky z majonéz, dresingov a studených omáčok  - skladujte pri teplote 0-4 stupne Celzia 48 hodín, prípadne sa môžete orientovať podľa údajov výrobcu na obale výrobku.
Mleté
  a plnené mäsá – pri teplote 0-4 stupne Celzia 3 hodiny.
Chladené krájané mäso – pri teplote 0-4 stupne Celzia 24 hodín, pri teplote -18 stupňov Celzia 14 dní.
Vákuovo balené mäso po otvorení obalu – pri teplote 0-4 stupne Celzia 24 hodín.
Naložené mäso –  pri teplote 0-4 stupne Celzia 48 hodín.
Pečené, varené, dusené mäso vcelku, vyprážané - pri teplote 0-4 stupne Celzia najviac 24 hodín.
Obaľované mäso, ryby, hydina, zelenina, huby – pri teplote 0-4 stupne Celzia 3 hodiny.

Rodičovská dilema: Patrí mäso na tanier dojčiat?

Nezabúdajte: Mäso nechajte rozmraziť v chladničke, nie na kuchynskej linke a po rozmrazení ho už znova nezmrazujte!

ZELENINA, ZEMIAKY, SYRY, ŠALÁTY

Očistená, nakrájaná zelenina vydrží pri teplote 0-4 stupne Celzia 12 hodín, pri teplote 5-8 stupňov Celzia 3 hodiny. Ak ju chcete použiť ako ozdobu alebo do šalátov, spracujte ju čo najrýchlejšie, najlepšie do 3 hodín.

Zeleninové, strukovinové, cestovinové, rybacie a ovocné šaláty vydržia pri teplote 0-4 stupne Celzia  12 hodín, pri teplote 5-8 stupňov Celzia 6 hodín.

Varené cestoviny, zemiaky, ryža, strukoviny a vajcia na ďalšie spracovanie, ktoré boli prílohou k pokrmu skladujte pri teplote 0-4 stupne Celzia 12 hodín.

Obložené misy, mäsové nárezy, strúhané a krájané syry vydržia pri teplote 0-4 stupne Celzia 24 hodín, pri teplote 5-8 stupňov Celzia 12 hodín.

Nezabúdajte: Jedlo uskladňujte v čistých kuchynských nádobách oddelene, aby sa nedostali do kontaktu suroviny a pripravené jedlá.

Tipy  a triky do kuchyne:

  • nielen pred prípravou jedla, ale aj pri varení si dôkladne  umývajte ruky,
  • na mäso si vyčleňte jednu dosku a vždy ho krájajte iba na nej, ostatné potraviny, zeleninu a ovocie na inej . Na čistotu dbajte najmä pri krájaní a porciovaní už uvareného alebo upečeného mäsa, knedlí, porciovaní zákuskov, atď.,
  • udržiavajte v čistote pracovnú dosku a kuchynské náčinie,
  • vždy poriadne vyumývajte kuchynský drez aj pomôcky na umývanie riadu

5 tipov pre zdravé jedlo:

  1. používajte iba pitnú vodu
  2. zeleninu a ovocie dôkladne poumývajte pod tečúcou vodou
  3. nepoužívajte potraviny po dátume spotreby
  4. jedlá pripravujte bezpečnými postupmi
  5. dodržiavajte čistotu pri spracúvaní potravín do pokrmov.

POZOR na salmonelózu!

V minulom roku bolo v Slovenskej republike hlásených až 263 epidémií salmonelóz. Infekcia vzniká najčastejšie konzumáciou potravín, ktoré sú kontaminované baktériami rodu Salmonella.

Čítajte: Salmonelóza: Opatrnosti nie je nikdy dosť!

Salmonely v potravinách majú schopnosť množiť sa. POZOR!  Prežívajú aj pri chladničkovej teplote, dokonca i v mrazených potravinách. Ničí ich až teplota 70 stupňov!

Na zničenie salmonel vo vajíčkach stačí, ak ich pri teplote 70 stupňov varíte desať minút. Vajíčka na mäkko v lete radšej nie a volské oká poriadne osmažte z oboch strán.

Nepríjemné príznaky sa môžu prejaviť už o 6  až 72 hodín  po skonzumovaní kontaminovaného jedla. Nakazený človek máva vysokú teplotu, pociťuje nevoľnosť, zvracia, má kŕčovité bolesti brucha a časté vodnaté stolice. Ťažká dehydratácia organizmu chorého si v mnohých prípadoch vyžiada hospitalizáciu a infúznu liečbu.

Zdroj: Odbor hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov a NRC pre salmonelózy Úradu verejného zdravotníctva 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: