Bio kozmetika

Lucia Gáborová | 13. marec 2017
Bio kozmetika

Vedeli ste o tom, že každá tretia Francúzka používa prírodnú kozmetiku? Podobne sú na tom aj Nemky a ženy zo škandinávskych krajín.

Do našich končín tento druh kozmetiky preniká len veľmi pomaly, čo je škoda, pretože používanie prírodnej kozmetiky má veľmi veľa výhod. Nesmieme zabúdať na to, že všetko, čo na pokožku nanesieme, preniká ďalej do krvi a do jednotlivých orgánov. 

Posvieťme si na bio kozmetiku

Je to prírodná kozmetika, ktorá nie je testovaná na zvieratách a neobsahuje emulgačné látky, parabény, syntetické prímesy a nebola vyrobená na ropnej báze, teda neobsahuje parrafinum liquidum. Táto zložka býva práve súčasťou väčšiny bežných kozmetických prípravkov.

Je to zmes tekutých ropných rafinovaných uhľovodíkov, ktoré síce prepožičajú vašej pokožke pocit hebkosti, no v skutočnosti nepreniknú do hlbších vrstiev pokožky, ale len na nej vytvoria akýsi vonkajší ochranný film. Vašu pokožku nijako nevyživia. Jediné, čo za sebou zanechajú, sú upchané póry a v mnohých prípadoch aj rôzne alergie a ekzémy. 

Prírodná kozmetika naopak obsahuje rastlinné a éterické oleje priateľské k pokožke a jej zloženie podlieha prísnej certifikácii a kontrole. U nás sa najčastejšie používa značenie CKP bio alebo BDIH-Kontrolovaná prírodná kozmetika, čo je značka Nemeckých výrobcov.

Stretnúť sa tiež môžete s označením Ecocert, ECO Control, NaTrue či Bio Eco Cosmesi. Dodržiavanie predpísaných kritérií pri výrobe certifikovanej kozmetiky kontroluje medzinárodný inštitút Ecocontrol v Nemeckom Osterode (certifikát BDIH). 

Certifikát Bio Eco Cosmesi udeľuje talianska Asociácia ekologického poľnohospodárstva (AIAB) v spolupráci s Inštitútom pre etickú certifikáciu (ICEA). 
Certifikát NaTrue v roku 2008 založili v Bruseli priekopníci vo výrobe biokozmetiky s cieľom transparentne informovať zákazníkov o zložení bio kozmetiky. 
Všetky organické zložky, ktoré sú súčasťou prírodnej kozmetiky, musia obsahovať minimálne 95 % prírodných zložiek, z ktorých minimálne 5 % musí byť vyprodukovaných v ekologickom hospodárstve.

To však neznamená, že zvyšné percentá môžu obsahovať hocičo. Aj tie musia tvoriť prímesy vyprodukované podľa prísnych podmienok a rozhodne v nich nenájdete geneticky modifikované produkty ani ropné syntetické prímesy.

Certifikovaná prírodná kozmetika nesmie obsahovať geneticky modifikované organizmy (GMO). Jej výroba a ingrediencie musia byť transparentné. Výhodou sú tiež použité recyklovateľné obaly

 

Ostatné výhody bio kozmetiky

  • menej alergií (aj keď niektoré éterické oleje môžu vyvolávať alergie, preto vždy každý výrobok otestujte najskôr na malej ploche pokožky),
  • zdravšia pokožka bez upchatých pórov (upchaté póry spôsobujú zapálené vyrážky),
  • obnova poškodenej a podráždenej pleti (konopná kozmetika, levanduľová kozmetika atď.),
  • netreba sa obávať, či produkty, ktoré používate, či už pre seba alebo pre vaše dieťatko, sú „zdravé“, a či nie sú „prechemizované“.

Ako a na čo používať prírodnú kozmetiku

Čistenie pleti – kvetové vody, pleťové vody a toniká, hydrofilné odličovacie oleje, čistiace peny, emulzie a gély.
Ošetrovanie pleti a hydratácia – pleťové krémy a regeneračné pleťové oleje (tie sú vynikajúce na každý typ pleti vrátane mastnej, pretože majú prírodný seboregulačný efekt, nanášajú sa na vlhkú pleť, plnia funkciu krému – levanduľový, ružový, tea tree, harmančekový, jazmínový atď.), rastlinné oleje (napr. čistý kokosový olej má vynikajúce hydratačné účinky a pleť je po ňom neuveriteľne hebká), pleťové masky a peelingy, séra. 
Detská a tehotenská kozmetika – telové mlieka a oleje, balzamy, olejčeky na masáže bábätiek (makový, olivový, jojobový atď.), oleje na strie, masáže prsníkov pri dojčení, olej na masáž hrádze pred pôrodom.

Kozmetika pre atopikov a ekzematikov – vynikajúce výsledky má kozmetika s konopným olejom.
Niektoré značky prírodnej kozmetiky tiež ponúkajú celú škálu minerálnej dekoratívnej a opaľovacej kozmetiky a tiež deodoranty a antiperspiranty bez pridaného Aluminium Chlorohydrate, či ekologicky vyrobené dámske hygienické vložky, tampóny a detské jednorazové plienky. 
Prečítajte si: Tipy, domáce recepty a návody pre starostlivosť o suchú pleť

Hydratačný krém pre mamičky

Vždy som mala problémy s pleťou. Je mastná, dehydratovaná, citlivá a náchylná k zápalovým procesom. Ku kožnej som chodila ako na hodiny klavíra a neustále som riešila svoju pleť. Odkedy však používam bio pleťové oleje (v kúpeľni ich mám hneď niekoľko: levanduľový, ružový a tea tree) a svoj vlastný doma namiešaný pleťový krém, moja pleť sa viditeľne zlepšila.

Ešte prednedávnom, keď mi známa odporúčala pleťové oleje, neveriacky som krútila hlavou. Vtedy som nevedela, že čisté rastlinné oleje neupchávajú póry. Tajomstvo ich úspechu je nanášať ich na vlhkú pleť.

Základ môjho krému sa skladá z bambuckého masla a kokosového oleja. Koncentráciu je potrebné prispôsobiť typu pleti: ak máte mastnejšiu pleť, uberte bambucké maslo a pridajte viac kokosového oleja.

Ak máte pleť suchú, urobte to presne naopak. Uvedené dve zložky roztopte vo vodnom kúpeli a do vzniknutého, zatiaľ ešte tekutého krému pridajte zopár kvapiek rastlinného oleja (jojobový je ideálny na mastnú pleť, pretože vyrovnáva tvorbu kožného mazu, šípkový vyhladí vrásky, vhodný je tiež marhuľový, konopný, mandľový a podobne).  

Ďalej jednu kapsulu vitamínu E (dostať kúpiť v lekárni, stačí ju len prepichnúť ihlou a jej obsah vytlačiť do krému) a kvapku čistého prírodného éterického oleja (ja preferujem levanduľu pre jej antiseptické účinky). Éterický olej môžete vynechať. 

Hotový krém už len stačí naliať do čistej nádobky od pleťového krému a ideálne je uskladniť ho v chladničke. Jeho trvanlivosť je obmedzená, preto je ideálne vyrobiť si radšej menšie množstvo, ktoré rýchlo spotrebujete. Krém vďaka kokosovému oleju vašu pokožku hydratuje a vďaka bambuckému maslu ju vyživí. Je vhodný na tvár aj na celé telo. 

Prečítajte si: Zatočte s vráskami!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: