Alergia na roztoče: nedajte jej šancu!

Redakcia | 18. august 2017
Alergia na roztoče: nedajte jej šancu!

Viete o tom, že alergiologicky najzaujímavejšou zložkou bytového prachu sú roztoče? Takže ak vy alebo vaše dieťa kýchate, soplíte a svrbia vás oči pri upratovaní, či pri kontakte s bytovým prachom – s najväčšou pravdepodobnosťou ste „roztočový alergik“.

Alergia na roztoče

Jasnú odpoveď zistíte až po absolvovaní dôkladných vyšetrení. Čo je ich podstatou a do akej miery ovplyvňuje ľudský život táto alergia, nám porozprával alergiológ MUDr. Martin Lešťan z Alergoimunologického centra v Prešove a v Sabinove (www.alergoimun.sk).

„Roztoče  patria medzi  voľným okom neviditeľné článkonožce, je ich vyše 30 000 druhov. Nás zaujímajú hlavne roztoče bytového prachu,  zaužívaný  je pojem  HDM roztoče (angl. house  dust mite) – roztoče domového prachu a skladové roztoče  (storage mites).

Roztoče bytového prachu sa živia odpadnutými ľudskými šupinkami kože, kým tie skladové si „pochutnávajú“ skôr na zložkách obilnín. Delenie na skladové a bytové je len orientačné, keďže v našich obydliach sa zabývali obe skupiny.“

Prečítajte si: Alergia na roztoče: dodržiavajte TIETO zásady a máte ju pod kontrolou!

Prach je alergén alebo Nie je prach ako prach...

Možno neviete, ale prach je alergén, ktorý sa prenáša vzduchom a jeho súčasťou môže byť všeličo, nielen roztoče.

Iný je prach v obytnom priestore v meste, iný na dedine, či v domácnosti so zvieratami. „Zloženie prachu  závisí od  zariadenia,  od  životného štýlu jeho obyvateľov, od ich záľub... Pravdou ale zostáva, že hlavnými alergénnymi zložkami bytového prachu sú výkaly roztočov a alergény domácich  zvierat,“ hovorí alergiológ a pokračuje:

„V našej ambulancii rutinne vyšetrujeme druhy bytového prachu tzv. dermatophagoides pteronyssimus a dermatophagoides farinae, ako aj zmes skladových roztočov. Ich otestovaním zachytíme veľmi citlivo až  vyše  90 %  druhov roztočov, ktoré zodpovedajú  za  problémy alergikov.“

To, že „roztočový problém“ nie je ojedinelou záležitosťou, dokazujú aj štatistiky. Vo svete má ťažkosti s touto alergiou zhruba 5 až 30 % populácie, čo nie je malé číslo.

Ako sme na tom na Slovensku? „V minulosti sme boli v tomto smere skôr stredne postihnutou krajinou  a nepatrili sme medzi „rekordérov“. Tento trend sa ale začína meniť. Ľudia si zatepľujú domy, byty, vymieňajú si okná za plastové, menej vetrajú.

Všetko toto smeruje k zvyšovaniu vlhkosti v našich obydliach a tým, žiaľ, aj k vytváraniu vhodnejších podmienok pre roztoče.“ 

Aj vás trápi alergia? Môže za to genetika alebo životný štýl?

Vlhko a teplo roztoče milujú

To sú dva atribúty, ktoré roztočom vyhovujú. V suchých a chladných miestach je ich výskyt nižší, a naopak. „Sucho rozhodne nerobí roztočom dobre,“ vysvetľuje MUDr. Leštan.

„Ak klesne vlhkosť vo vzduchu pod 50 %, tak hromadne hynú. Na svoj život potrebujú ideálne vlhko okolo 75 – 80 % a teplo od 18 – 32 °C. Už chápete, prečo sa im tak darí v našich  bytoch a hlavne v našich posteliach..., ktoré sa tak stávajú dokonalým inkubátorom týchto stvorení?

Ako výživa im slúžia naše šupinky kože – konkrétne huba s názvom pityrosporon nachádzajúca sa v našej pokožke, najmä vo vlasatej časti hlavy.

K množeniu roztočov prispieva  teplo a pot z ľudského tela,  nevyvetraná teplučká posteľ... (preto je také významné  každodenné vetranie perín, vankúšov, plachiet...).“

Z postelí, textílií a kobercov sa roztoče a ich alergény dostávajú do prachu, šíria sa po celom obydlí a zachytávajú sa na ďalších miestach.

Roztočoví alergici by mali (Ne)upratovať!

Osoby precitlivené na roztoče v skutočnosti nie sú alergické priamo na ne, ale na ich výlučky. Roztočové alergény sa šíria najmä vzduchom a ľudia ich „získavajú“ vdychovaním.

„Aj preto by roztočoví alergici nemali nielenže vysávať a utierať prach, ale ani sa zdržiavať v priestoroch, keď sa  tieto aktivity prevádzajú. 

Množstvo vzdušného alergénu totiž významne  stúpa po upratovaní. No keď tieto slová adresujem po zistení roztočovej alergie svojim pacientom, deti sa zvyčajne potešia, že už nemusia doma vysávať a dospelí (najmä ženy) len smutne skonštatujú, že je to  síce dobrá rada, ale život je  trocha iný...☺“

Ako sa prejavuje alergia na roztoče?

Alergia na roztoče sa radí pomedzi „silné“. A to až do takej miery, že môže navodiť chronický zápal dýchacích ciest. Je tiež jednou z najčastejších príčin astmy.

Čo sa týka vekového zloženia, najviac trápi deti. MUDr. Lešťan potvrdzuje, že práve astma, alergická nádcha, alergický zápal spojiviek, ale aj detský ekzém ako prejavy respiračnej alergie spôsobenej roztočmi sa, paradoxne, najviac objavujú u tých, ktorých imunita je najslabšie rozvinutá – u dojčiat a batoliat.

„U dospelých sa stretávame čoraz viac s prejavmi  orálneho alergického syndrómu (svrbenie v dutine ústnej, na podnebí, opuchy jazyka a pier...), prejavy po konzumácii kôrovcov a mäkkýšov (krevety, mušle, slimáky...).

Je to z dôvodu skríženej reaktivity medzi alergénmi roztočov a spomínaných darov mora.  Spomínam  to preto, lebo u rizikových  roztočových  pacientov  môže  dôjsť  pri konzumácii týchto živočíchov až k život ohrozujúcim anafylaktickým reakciám (našťastie, sú vzácne). 

Naopak,  veľmi časté  sú u roztočových alergikov dráždivé reakcie v očiach  (pocit piesku, slzenie...), reakcie nosa (kýchanie, vodnatá sekrécia), pľúc (kašeľ, astmatické záchvaty). Tieto  symptómy sa prejavujú hlavne ráno pri vstávaní z postele, v priebehu dňa sa spravidla zmierňujú.“

Prečítajte si: Astma bronchiale (priedušková astma)

Ako sa zisťuje alergia na roztoče?

Diagnóza roztočovej alergie je v rukách alergiológa. Toho pri prvotnej anamnéze zaujíma výskyt akýchkoľvek alergií v rodine, ale aj prostredie a životné podmienky rodiny. Alergia sa môže potvrdiť spirometrickým vyšetrením, kožnými testami na predlaktí, vyšetrením špecifických IgE protilátok z krvi.

Liečba a prevencia roztočovej alergie

Základným preventívnym opatrením pri tejto alergii je zníženie množstva roztočov v prostredí alergika. MUDr. Lešťan: „Zistilo sa, že existuje určité prahové množstvo alergénu   vyvolávajúceho symptómy – je preto veľmi efektívne snažiť sa o opatrenia, ktoré napomáhajú  znížiť množstvo roztočových alergénov.

Okrem toho je k dispozícii aj farmakoterapia (antihistaminiká, intranazálne kortikosteroidy a antihistaminiká, liečba  astmy, ekzému...). Naši pacienti majú k dispozícii aj veľmi účinnú alergénovú vakcináciu.

Je množstvo klinických štúdií, ktoré potvrdili  veľkú účinnosť a klinický efekt  takejto  hyposenzibilizačnej liečby.  K dispozícii sú injekčné, ale aj cez ústa podávané  (v tekutej forme) vakcíny.  Úspech  vakcinačnej liečby je pri jej skorom začiatku a pri dodržaní protiroztočových  opatrení.“

Skorá liečba alergie je predpokladom k úspechu

Skoré realizovanie protiroztočových opatrení je najväčšou  šancou, ako dostať ochorenie pod kontrolu a zabrániť progresii ochorenia a jeho prerasteniu napr. do alergickej nádchy,  prieduškovej astmy...

„Rovnako aj pacienti s kožnými ekzémami zabúdajú na možnú súvislosť medzi roztočovou alergiou a ekzémom,“ upozorňuje MUDr. Lešťan. „Platí, že každý, malý i veľký,  pacient s kožnými prejavmi možnej alergie (žihľavka, ekzém...) patrí  do ambulancie klinického alergiológa.

No a samozrejme, pacient by sa mal stať partnerom lekára, pretože len spolu  môžu  dostať  aj toto ochorenie pod kontrolu. Ľahká cesta typu  „zoberiem si tabletku a choroba pominie“ tu vôbec neplatí...“

Trápi vaše dieťa atopický ekzém?

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: