Ako vychovať z detí sebavedomé osobnosti

Redakcia | 13. september 2017
Ako vychovať z detí sebavedomé osobnosti

Čo robiť, keď deti hnevajú? A čo robiť, keď sa pri nich nahnevajú rodičia? Toto sú presne témy, ktoré treba otvoriť na seminári s Naomi Aldort.

Už keď pred troma rokmi prišla Naomi Aldort na Slovensko po prvý raz, priniesla so sebou taký iný pohľad na výchovu detí.

Nie, nepatrila medzi "alternatívne mamičky", ktoré presne vedia, čo má dieťatko kedy povedať a sú v rozpore s "hlavným prúdom".

Ani nepodporovala "hlavný prúd" a všetky tie zvyklosti, ktoré rodičia prenášajú na svoje deti v presvedčení, že veď aj ich rodičia to robili tak, aj rodičia ich rodičov to robili takto a preto... to musí byť správne. Nie.

Naomi Aldort navrhuje
vnímať nielen deti, ale aj svoje vlastné pocity. Pretože ako každá bytosť majú deti od narodenia prirodzenú múdrosť, ktorú sa treba naučiť rozvíjať a nie ju prerobiť k obrazu svojmu.

"Rada by som zdôraznila, že to, čo by rodičia mali chcieť, je, aby dieťa bolo spojené so samým sebou. Ibaže naša kultúra vychádza z myšlienky, aby sme z dieťaťa niečo alebo niekoho vyformovali," vysvetľuje Naomi Aldort v rozhovore, ktorý predchádza jej bratislavskému semináru v októbri.

"To, čo by sme v skutočnosti mali chcieť a čo ja učím na mojich seminároch, je, ako vychovávať deti takým spôsobom, akým sa staráme o kvetinu.

Nerozhodujete o tom, že lupienky kvetiny by sa teraz mali otvoriť – óóó, poďme ich namaľovať na ružovo, na fialovo alebo modro. Našou úlohou je kvetinu polievať a živiť ju, aby mohla rásť tak, ako to potrebuje ona sama. Našou úlohou je byť zvedaví a zistiť, kto je našim dieťatom."

Práve preto Naomi často zdôrazňuje, že výchova detí je aj pre rodičov spôsobom, ako môžu rásť spolu s nimi. Pretože deti prichádzajú na svet sebavedomé, vedia sa presadiť, veď aj malé bábo si vie vyplakať bez kompromisov všetko, čo potrebuje.

Naomi však veľakrát zdôrazňuje, že to neznamená, že deti sa majú nechať len tak a rodičia sa majú prispôsobovať tomu, čo chce dieťa. Vôbec nie.

Potom ani dospelý človek nie je k sebe úprimný a dieťa od neho túto neúprimnosť môže pochytiť, začať ju napodobňovať.

V tom je asi odlišná od všetkých "alternatívnych" prístupov k výchove detí. Naomi Aldort zdôrazňuje, aby cítenie detí a cítenie rodičov boli v rovnováhe, aby si ich obe strany priznávali, vzájomne spoznávali a robili si cestu po tomto svete krajšou a vedomejšou.

Ak sa chcete porozprávať s Naomi Aldort, alebo si len vypočuť jej prístupy k tomu, ako riešiť bežné životné situácie, ktorým rodičia často čelia a nevedia si s nimi rady, príďte 14. októbra do Bratislavy. Viac informácií a vstupenky nájdete na stránke organizátorov seminár.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: