8 pravidiel pre prevenciu a liečbu hemoroidov

Andrea Mániková | 22. máj 2017
8 pravidiel pre prevenciu a liečbu hemoroidov

Veľmi častou chorobou žilového pôvodu je aj hemoroidálne ochorenie, známe tiež ako „zlatá žila“. Polovica pacientov s ochorením žíl prekonala aspoň raz v živote aj túto chorobu. Vo veku nad 50 rokov ňou trpí takmer polovica populácie.

Hemoroidálne ochorenie (nazývané aj jednoducho „hemoroidy“) vzniká opuchom, zápalom a poškodením žilových pletencov na vnútornej strane análneho otvoru.

Podobne ako chronické žilové ochorenie, aj hemoroidálne ochorenie je postupujúci chorobný stav, ktorý výrazne znepríjemňuje každodenný život pacientov. 

Podľa lokalizácie rozlišujeme vonkajšie a vnútorné hemoroidy

Vonkajšie hemoroidy sa nachádzajú navonok od análnej hranice. Často sú bolestivé a môžu byť sprevádzané opuchmi a podráždením. Svrbenie, ktoré je považované za príznak vonkajších hemoroidov, vzniká ako dôsledok podráždenia okolitej pokožky.

Vnútorné hemoroidy sa vyskytujú vo vnútri konečníka. Keďže v tejto oblasti nie sú receptory bolesti, vnútorné hemoroidy väčšinou nebolia a väčšina ľudí ani nevie, že ich má. Pri podráždení môžu krvácať.

Aké štádiá hemoroidov rozlišujeme?

  • Hemoroidy nevytŕčajú z konečníka. Sú viditeľné len pri endoskopickom vyšetrení konečníka. Prejavujú sa krvou v stolici a pocitom cudzieho telesa v konečníku.
  • Vystupujú z análneho otvoru pri tlaku na stolicu, ale spontánne (samovoľne) sa vracajú. 
V tomto štádiu sa hemoroidy prejavujú výtokom, svrbením, pocitom cudzieho telesa v konečníku a občasným krvácaním.
  • Hemoroidy, ktoré sa pri tlaku na stolicu dajú manuálne zatlačiť. Prejavujú sa výtokom, svrbením, pocitom cudzieho telesa v konečníku, občasným krvácaním a opuchom. Niekedy sa komplikujú trombózou a vznikom vredu žilovej steny.
  • Hemoroidy sú trvalo vystúpené, nedajú sa manuálne zatlačiť. Spôsobujú silnú a trvalú bolesť, často krvácajú, môže vzniknúť trombóza a vred žilovej steny.

Ako sa liečia hemoroidy?

U mnohých ľudí sa hemoroidy vyskytujú v miernej forme a ťažkosti ustúpia pri dodržiavaní rovnakých pravidiel, aké sa odporúčajú pre prevenciu hemoroidálneho ochorenia.

Ide o lokálne ošetrenie pomocou vlažných kúpeľov, zvýšenú hygienu análneho otvoru alebo užívanie venofarmák a miestnych analgetík.

Pokročilejšie štádiá hemoroidálneho ochorenia sa síce úplne nevyliečia, ale poskytnú aspoň dočasnú úľavu. Dôležitá je úprava stravovacích návykov, zvýšenie podielu vlákniny v strave a dodržiavanie pitného režimu.

U väčšiny pacientov je kombináciou týchto postupov možné dosiahnuť trvalý ústup ťažkostí. Ak napriek tomu ochorenie pretrváva, pristupuje sa k chirurgickému zákroku.
Prečítajte si: Chronické žilové ochorenie: 5 krokov liečby

8 pravidiel pre prevenciu a liečbu hemoroidov

  • Dodržujte prísnu hygienu análneho otvoru!
  • Vyvarujte sa zápchy, zaraďte do stravy veľa vlákniny a vody!
  • Hýbte sa pravidelne a často!
  • Vyvarujte sa tesného oblečenia (nohavice, sukne, spodná bielizeň)!
  • Nezdvíhajte ťažké predmety!
  • Nezdržujte sa dlhší čas v horúcom prostredí!
  • Každý deň si vyhraďte čas na pravidelnú stolicu, najlepšie ráno po vypití pohára vody!
  • V prípade ťažkostí sa vždy poraďte so svojím lekárom!

Prečítajte si: Hemoroidy po tehotenstve?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: