Zlá známka v škole: Viete ako správne zareagovať?

Redakcia | 4. október 2022
Zlá známka v škole: Viete ako správne zareagovať?

Aj šikovnému žiakovi, ktorého žiacku knižku zapĺňajú poväčšine dobré známky sa môže stať malé zakopnutie. Viete ako zareagovať, ak dieťa prinesie horšiu známku? Mali by ste sa držať nasledujúcich odporúčaní, aby ste nenarobili viac škody ako osohu.

Ako reagovať na zlé známky?

1. Na dieťa za zlú známku nekričte

Aj keď vás prvotné oznámenie o zlej známke môže nepríjemne prekvapiť, skúste zachovať pokoj a reagovať bez kriku a zbytočných emócií. Aj dobrému žiakovi sa môže stať, že poľaví v príprave alebo mu jednoducho niečo nevyjde. Nekričte! Dieťa vaša reakcia zbytočne znechutí a môže narušiť váš spoločný dôverný vzťah. Okrem toho sa krikom nič nevyrieši.

2. Za zlé známky nedávajte tresty

Riešením nie sú ani tresty či zákazy. Dieťa, ktoré z času na čas prinesie zlú známku je zvyčajne z tejto situácie sklamané. Ak vy ešte priložíte zákazom aktivít, krúžkov či kamarátov, celú situáciu iba zhoršíte. Dieťa bude smutné, sklamané, atmosféra doma bude ťaživá a nikomu neprospeje. Cesta vedie presne opačným smerom. Motiváciou, povzbudením, vyjadrením pochopenia a snahou o nápravu.

3. Vyjadrite primerane svoju nespokojnosť

Každopádne nemali by ste sa tváriť, že vám to je úplne jedno. To určite nie je vhodný spôsob reakcie. Svoju nespokojnosť, prekvapenie a nesúhlas s nosením zlých známok vyjadriť môžete. Ale pokojne a s vysvetlením, že sa vám to nepáči a nemalo by sa to opakovať. S povzbudením, že ste tu na to, aby ste dieťaťu pomohli známku si opraviť. A že sa na vás môže s úlohami a preberanou látkou vždy obrátiť.

4. Učte sa s dieťaťom 

Dôležité je dieťa podporiť a pomôcť mu. Kontrolujte jeho každodennú prípravu do školy, pomôžte mu pri písaní domácich úloh či s pochopením novej látky. Nie je na tom nič zlé, ak mu podáte pomocnú ruku. Vysvetlite mu učivo, ktoré nechápe a s ktorým má problémy, overte si, či dieťa danej látke porozumelo, vyskúšajte ho. Nemali by ste však robiť úlohy za neho. Tým môžete celú situáciu iba zhoršiť. Na výsledky, odpovede by malo dieťa prísť samé. Vy máte iba funkciou kontrolóra.

5. Zistite príčinu zhoršených známok

Ak sa z nosenia zlých známok stane pravidlo, pokúste sa zistiť príčinu. Je dôležité mať s dieťaťom korektný vzťah, v ktorom sa bude cítiť bezpečne a bude vám dôverovať. V prípade problémov či ťažkostí sa vám potom ľahšie zdôverí. Môže ísť o problémy s učiteľom, so spolužiakmi, o šikanu, nejakú krivdu, čokoľvek. Mali by ste problém odhaliť alebo zveriť dieťa do rúk psychológa.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: