Zdravie dieťaťa nadovšetko?

MUDr. Eva Králiková, CSc., Centrum liečby závislosti na tabaku III. Internej kliniky 1, LF UK a VFN v Prahe | 27. február 2010

Vadí nám, že z hračky môže vypadnúť (nie, že padá, ale môže vypadnúť) magnet. Smrteľne jedovatý dym z cigariet nám však nevadí...

Tá správa prebehla snáď všetkými médiami. Americká spoločnosť musela stiahnuť 18,2 milióna hračiek vyrobených v Číne, z ktorých môžu vypadnúť magnety, a ďalej 1,5 milióna autíčok, taktiež vyrobených v Číne, pretože je podozrenie, že ich náter obsahuje nadmerné množstvo olova. Ktorú mamičku by niečo také nechalo na pokoji? Možno sa niektorá z vás zašla pozrieť do detskej izbičky, či tam niečo také nemá jej miláčik.

Dav bez rozumu
Práve v tehotenstve vás podobné správy zaujímajú. Vtáčia chrípka, toxický odev, teraz aj  hračky. Noviny plytvajú farbou a papierom, spoločnosť stráca hlavu a podrobnostiam sa už nevenuje žiadna pozornosť. Že sa zatiaľ neobjavil jediný prípad poškodenia dieťaťa? Že je to preventívny krok? Hrôza – olovo v nátere. Skutočne, toto sa naozaj nemôže prejsť mávnutím ruky. Všetci chápu, že takýto tovar nepatrí na pulty, je potrebné stiahnuť ho od tých, ktorý si ho už zakúpili.

Platí to ale pre všetok tovar rovnako, aj keď naozaj zabíja? Dokonca tak dôkladne, že každý deň v Českej republike ukončí 50 ľudských životov? A pritom zabíja nielen tých, ktorí ho užívajú, ale aj tých, ktorí nechcene, či dokonca nútene musia v blízkosti „konzumenta“ existovať. A to sú pomerne často práve deti! Čo to je, pýtate sa? Prečo to dávno nezmizlo z pultov? Užívaním tohto tovaru sa ľudské telo, aj plod tehotnej ženy, kontaminuje tisíckami chemikálií vrátane olova. Okolo stovky (!!!) z týchto látok dokázateľne spôsobuje rakovinu. Tu nám nevadí olovo, rádioaktívne polónium, močovina, benzén, čpavok, arzén, kyanovodík, formaldehyd, kysličník uhličitý? Prečo?! Ťažko povedať... Možno, že sme si už zvykli. Vadí nám, že z hračky môže vypadnúť (nie, že padá, ale môže vypadnúť) magnet. Smrteľne jedovatý dym z cigariet nám však nevadí...

Vadí nevadí
Darmo vieme, že fajčenie poškodzuje zdravie. Zdá sa vám, že sú toho všade plné noviny? V ordinácii Centra pre liečbu závislosti na nikotíne máme iné skúsenosti. Napríklad s dvanásťročnou pacientkou, závislou na nikotíne tak, že vydržať vyučovaciu hodinu bez cigarety pre ňu znamená fyzické utrpenie.

Čo ma prinútilo k tomuto článku, bola jedna mimopracovná skúsenosť. Priateľka, matka piatich detí a vysokoškolsky vzdelaná ekonómka, ktorá nikdy nefajčila, mi vyrazila dych, keď rozprávala, ako jej trinásťročný syn fajčí vodnú fajku. A ako je rada, že nefajčí cigarety ako jeho štyria starší súrodenci. Snažila som sa jej vysvetliť, že dym z vodnej fajky je ešte nebezpečnejší ako cigaretový. Veľmi nepočúvala. Vraj nech jej o tom niečo pošlem. Samozrejme som poslala. Výsledky výskumov, lekárske pozorovania, jasné čísla. Vôbec ju to nezaujalo. Vraj by to chcelo nejaký ľudský príbeh. Ja som jej poslala dáta podložené výskumami na celom svete. Ak je to abstraktné čítanie, málo atraktívne a nie dosť presvedčivé, máme teraz k tomu i ten ľudský príbeh – o vzdelanej matke, ktorá sa s uspokojením pozerá, ako sa  jej syn pripravuje o štatisticky priemerných 15 rokov života.

Skočiť z 20., alebo 19. poschodia?
Nechajme bokom, že sa tabakové výrobky doteraz bežne predávajú, aj keď neexistuje na svete iný spotrebný tovar, ktorý ak je používaný spôsobom, na aký je určený, zabije každého druhého konzumenta. Ak sa otrávite napríklad toluénom, je vám jasné, že nebol vyrobený na čuchanie. Ale cigarety sú vyrobené na fajčenie. Preto sa obmedzuje reklama, preto je v civilizovaných krajinách zakázané fajčiť na verejných priestranstvách vrátane reštaurácií. Pozrime sa na to tak, ako to začína. Budem hovoriť z vlastnej skúsenosti: tiež som bola mladá, taktiež som chcela vyzerať dospelo a taktiež som zažila prvé nepríjemné pocity.  

Bolo to na gymnáziu, na toalete, kde jedna zapálená cigareta kolovala medzi celou našou skupinkou dievčat. Bolo to odporné, ale spoločne zdieľané zakázané ovocie nám chutilo. Začiatok býva obyčajne rovnaký. Jediné, čo sa mení, je vek, kedy s tým deti začínajú. Priemerný vek prvej cigarety v Prahe je dnes okolo 9,5 roka, v 15 rokoch fajčí prakticky polovica detí, dievčatá pomaly predbiehajú chlapcov. Prvú cigaretu si zapálili v partii, veľký vplyv majú rodičia fajčiari. Z prvých pokusov sa pomaly (niekedy rýchlo) stáva zvyk, zo zvyku pomaly (niekedy rýchlo) drogová závislosť na nikotíne. To je jediná látka, kvôli ktorej závislí fajčiari fajčia. Nikotín je dokonca návykovejší ako heroín. Všetky tie jedovaté látky obsiahnuté v tabakovom dyme vdychujeme kvôli nikotínu. Ten je paradoxne sám osebe prakticky neškodný. Preto tí, ktorí chcú s fajčením skončiť a chcú zvýšiť svoju nádej na úspech, si zvolia náhradnú nikotínovú terapiu – nalepia si nikotínové náplasti, žujú  nikotínové žuvačky, cmúľajú nikotínové tablety či pastilky alebo vdychujú nikotín z nikotínových inhalátorov.

Aj keď počas tehotenstva je dobré vyhnúť sa liekom, oveľa horší, než akýkoľvek liek je cigareta. Preto neváhajte, a pokiaľ máte problém prestať, navštívte odborníka. A keď budete fajčiť aj po jeho intervencii, nebojte sa náhradnej liečby nikotínom, vždy je to lepšia možnosť než fajčenie. Z jednej cigarety sa vstrebe 1 až 3 mg nikotínu, aj keď na škatuľke je iný údaj. Navyše dym obsahuje tisíce jedovatých látok.

Existuje menej škodlivý tabakový dym? Je rovnako nebezpečná cigareta ako cigara? A čo vodná fajka, kde dym prechádza vodou?
Je pravda, že v kvalitných cigarách je menej pridaných chemikálií než v cigaretách. Rozdiel je však asi taký, ako keby ste skočili namiesto z 20. (cigareta ) len z 19. (cigara) poschodia. A čo sa týka vodnej fajky, jej neškodnosť je pekne nebezpečný mýtus: vo vode sa dym neprečistí, len ochladí. Chladný dym sa potom ľahšie vdychuje hlboko do pľúc ako horúci dym. Navyše nezapaľujete samotný tabak, ale uhlík položený na ňom. Nielen že tak vdychujete okrem splodín tabaku ešte dym z uhlíka, ale taktiež musíte poriadne potiahnuť, aby uhlík horel a fajka nezhasla: obsah „šluku“ býva až desaťnásobne vyšší než pri cigarete. Ak sa fajčí vodná fajka rovnako dlho ako cigareta, dostane sa do tela oveľa viac jedovatých látok práve z vodnej fajky. To platí aj pre dávku nikotínu, je oveľa vyšší z vodnej fajky ako z cigariet. Fajčiari vodných fajok sa na ňom stanú veľmi rýchlo závislí, ani si to pritom neuvedomujú. 

Žiadny menej škodlivý tabakový dym nie je.  Neexistuje bezpečná dávka. Každé nadýchnutie poškodzuje, a to nielen samotného fajčiara, ale aj ľudí okolo vrátane plodu v tele tehotnej ženy. Aj keby ste sami nefajčili, v zafajčenej miestnosti môžete kvôli fajčeniu iných dostať infarkt. Napokon v krajinách, kde sa vôbec nefajčí v reštauráciách, ubudlo infarktov.

 • • •

Vplyv fajčenia na reprodukciu, tehotenstvo a deti
Popisom vplyvu na reprodukciu začneme u mužov: fajčenie znižuje schopnosť erekcie, fajčiari majú menej spermií, ktoré sú navyše pomalšie. U žien fajčenie znižuje pravdepodobnosť oplodnenia, umelé oplodnenie znamená u fajčiarky prakticky zbytočnú snahu, fajčiarky majú častejšie mimomaternicové tehotenstvo i potraty a predčasné pôrody, tehotenstvo býva asi o týždeň kratšie. Plod sa fajčiarkam rodí nezrelší, býva v priemere o štvrť kila ľahší ako u nefajčiarok. To však neznamená ľahší pôrod, ten záleží od obvodu hlavičky! Nižšia hmotnosť novorodenca  znamená podstatný telesný a duševný hendikep pre jeho ďalší vývoj. Deti fajčiarok majú vyššiu pravdepodobnosť rôznych vývojových chýb (napríklad iný počet prstov, zrastené prsty) až po poruchy správania. Tieto deti sú častejšie nezvládnuteľné a správajú sa problémovo, a to nielen do puberty, ale aj v dospelosti. Často mávajú násilnícke povahy (pravdepodobne vplyv zvýšeného testosterónu  počas rastu v maternici).

Kvôli vplyvu na hormóny (prolaktín) fajčiarky menej často dojčia a pokiaľ dojčia, tak kratšiu dobu a majú menej mlieka. Fajčiarky majú tiež asi o dva roky skôr menopauzu (fajčenie znižuje estrogény) ako nefajčiarky. Mávajú častejšie bolestivú menštruáciu. Pretože splodiny dymu sa vylučujú aj maternicovými sekrétmi, asi tretina rakoviny maternicového krčku je spôsobená fajčením. Deti z fajčiarskych rodín majú okrem preukázateľne poškodených tepien aj častejšie nielen zápaly dýchacích ciest, astmu a zníženú imunitu, ale aj zápaly stredného ucha, vrátane častejších komplikácií po prepichnutí bubienka, sú unavené a horšie sa učia. Samozrejme, na vrub fajčenia rodičov spadajú aj nádorové ochorenia, ktoré sa môžu prejaviť v detstve, ale aj v dospelosti, napríklad niektoré druhy leukémií.

Nemôžete prestať?
Prestať fajčiť nie je jednoduché. Kto fajčí desať rokov, deň čo deň, často dvadsať denne, nemôže čakať, že skončiť s cigaretami mu pôjde ľahko. Však to mnohí niekoľkokrát v živote skúsili, ale znovu nikotínu prepadli. Nemôžu sa na seba hnevať, nie sú schopní. Sú závislí. Ich choroba má aj medzinárodný kód F17.

Ako na vec?
Predovšetkým to nevzdávajte. Bohužiaľ u nás fajčí viac ako 13% žien celé tehotenstvo. To je veľmi vysoké číslo. Nehanbite sa a obráťte sa buď na svojho lekára, alebo na centrum liečby závislosti od tabaku či centrá zaoberajúce sa liečbou drogových závislostí.
Zavolajte na linku pomoci 0850 111 682 (funguje v prac. dňoch od 17.00 – 19. 00, mimo tohto času môžete nechať odkaz). Linku prevádzkuje Národná koalícia pre kontrolu tabaku.

Spomínam si na pacientku, ktorá čakala dvojičky. Hovorila: viete, ja som si to všetko prečítala, úplne cítim, ako ich každým „šlukom“ zabíjam, lenže nemôžem prestať – ja asi skočím z okna. Ťažko môžete takejto mamičke niečo vyčítať, je to typická závislosť. V jej prípade psychická intervencia nestačila, užívala nikotínové žuvačky a inhalátory a s nimi sa jej konečne podarilo prestať, pretože nikotín, ktorý sa z nich uvoľňoval, zabránil jej abstinenčným príznakom. Logická úvaha vás dovedie k tomu, že samotný nikotín je oveľa lepší, ako nikotín  z cigarety. Ako sme už povedali, z cigarety vdychujete spolu s nikotínom aj tisíce ďalších látok. 

 Pokus pre vás alebo vaše dieťa
Chcete sa sama presvedčiť o tom, čo fajčíte? Alebo chcete svojmu dieťaťu ukázať, čo fajčiar vdychuje? Podstúpte nasledujúci pokus: pripravte si bielu vreckovku, môže byť aj papierová, ďalej jednu cigaretu a zapaľovač. Zapáľte cigaretu a jedenkrát potiahnite, vyfúknite dym a pripravte sa k nasledujúcemu kroku: naberte do úst dym, ale len do úst, nevdychujte ho. Priložte vreckovku k ústam a cez ňu dym vyfúknite. Čo na vreckovke zostane, asi vás prekvapí. To je decht. A teraz druhý krok: poriadne z cigarety potiahnite a dym vdýchnite hlboko do pľúc („šľukujte“). Znovu ho vyfúknite cez vreckovku. Čo zbadáte, bude veľmi rozdielne od škvrny, ktorá tam už je. Kde zostal ten hnedý fľak pri vašom druhom kroku? Predsa vo vašich pľúcach, z nich sa niečo krvou roznieslo po vašom tele. Preto sa fajčenie viac či menej podieľa prakticky na všetkých chorobách. Tú škvrnu si vynásobte počtom potiahnutí z jednej cigarety, pre jednoduchosť, povedzme desiatimi. Násobte jednou škatuľkou denne. To znamená 200 takýchto dechtových škvŕn v pľúcach a, samozrejme, v celom tele každý deň. Ročne je to 73 000, za desať rokov takmer trištvrte miliónov. A teraz sa choďte pozrieť, či v detskej izbe alebo v pripravenej výbavičke nie je náhodou cumlík alebo autíčko, o ktorom existuje podozrenie, že by v jeho nátere mohol byť vyšší obsah olova. Ale bez cigarety, prosím.    

Dym „z druhej ruky“, t. j. pasívne fajčenie, je jedným z najnegatívnejších dopadov okolia na zdravie dieťaťa, ktoré tento dym vdychuje. Jedna cigareta vyfajčená v miestnosti, kde nie je ventilácia, spôsobuje vo vzduchu omnoho vyššiu koncentráciu toxických splodín, než má napríklad vzduch vo veľkomeste.

 

Liga proti rakovine SR sa preto obracia na rodičov s výzvou:
Nezabudnite!

  • Neexistuje žiadna bezpečná hladina vdychovaného tabakového dymu z druhej ruky. Každá je škodlivá.
  • Učte deti, aby sa vyhýbali miestam, kde sa fajčí.
  • Nefajčite v ich prítomnosti a nedovoľte nikomu, aby fajčil vo vašej domácnosti, prípadne v aute ani vtedy, ak tam deti práve nie sú.
  • Nevoďte deti do reštaurácií alebo bufetov, kde sa fajčí.
  • Nefajčite v blízkosti osoby, ktorá je tehotná.
  • Staňte sa vzorom pre svoje dieťa – nefajčite.

 

Budúce mamičky, nefajčite! Vaše ešte nenarodené dieťa fajčí s vami.
Ak fajčíte, vášmu ešte nenarodenému dieťaťu hrozí:

  • nižšia pôrodná hmotnosť,
  • syndróm náhlej novorodeneckej smrti,
  • infekcia stredného ucha,
  • slabý vývoj pľúc,
  • zápal priedušiek a pľúc,
  • astma,
  • chronický kašeľ.

 

V ďalšom vývoji dieťaťa sa následky dýchania dymu „z druhej ruky“ môžu prejaviť postupným narastaním dýchacích problémov.

Zdroj: Liga proti rakovine                                      

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: