Zasnené dieťa: problém?

Redakcia | 27. január 2017
Zasnené dieťa: problém?

Aj vy máte doma večne zasnené dieťa, ktoré je schopné na polceste do izby zabudnúť, prečo tam šlo? Ktorému povinnosti nič nehovoria a zabúda, lebo veľa sníva? Nedokončí, lebo jeho myšlienky blúdia inde?

V podstate ide o dobrú vec: Keď sa život stáva nepríjemným, človek sa stiahne do svojho vysnívaného sveta. Pre dieťa je však dôležité aj to, aby sa vedelo opäť vrátiť do bežného života a nezabudlo na rozdiely medzi fantáziou a realitou.

Zasnené deti majú jednoduchší život

Na začiatok dobrá správa: Zasnené deti sú väčšinou veľmi odolné voči stresu, a to i neskôr, v období dospelosti. To im sľubuje dlhý a zdravý život. V strese sú ale rodičia, lebo zorganizovať všedný deň týmto deťom nie je celkom jednoduché. So správnym plánovaním a zmierením sa s tým, že svoje dieťa nemôžete zmeniť od základu, to ide oveľa jednoduchšie.

Prečítajte si: 9 tipov pre rodičov tých detí, ktoré nemajú kamarátov

TIPY, ktoré pomôžu, ak máte zasnené dieťa

  • Plánujte si na všetko, čo chcete urobiť, dostatok času, lebo príprava trvá väčšinou najdlhšie.
  • So slovami „rýchlo, rýchlejšie, ponáhľaj sa“ sa u svojho zasnívaného dieťaťa ďaleko nedostanete. Práve naopak, vtedy sú deti ešte pomalšie, lebo unikajú do sveta fantázie.
  • Keď má dieťa splniť nejakú úlohu, pripomínajte mu to častejšie.
  • Sledujte, či vás dieťa vôbec počúvalo. Niekedy pomáha jemne sa ho dotknúť, aby ste ho vrátili do skutočnosti.
Prečítajte si: Ako mať doma šťastné dieťa? 5 tipov pre milujúcich rodičov
Ak máte pocit, že je vaše dieťa zasnené až prehnane, mali by ste navštíviť psychológa, aby vylúčil poruchu koncentrácie. Hovoríme o tzv. hypoaktivite, ktorá sa vyskytuje častejšie u dievčat ako u chlapcov.

Prečítajte si: Očami vedcov: Máme právo vychovávať cudzie deti?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: