Zase sme CHORÍ: Ach, tie škôkárske choroby!

PeaDr. Dagmar Balúchová | 23. september 2022
Zase sme CHORÍ: Ach, tie škôkárske choroby!

Detská imunita dostáva v jeseni zabrať. Nástup do kolektívu, veľa emócií, ale i povinností. Ako sa pripraviť, aby drobci zvládli tieto prechody v čo najlepšej kondícii?

Mnohé mamičky sa nástupu svojich detí do kolektívu obávajú. A je jedno, či ich dieťa nastupuje do materskej alebo základnej školy. U najmenších detí je to o to horšie, že doposiaľ trávili väčšinu času iba so svojimi príbuznými.

A tak nové prostredie prináša so sebou aj riziko nových ochorení. Nejde však o nič neprirodzené. Imunita dieťaťa sa vyvíja od jeho narodenia, je to nepopísaný list papiera, ktorý sa z roka na rok zapĺňa. Fakt, že po nástupe do kolektívu je chorobnosť vyššia, je súčasťou procesu adaptácie dieťaťa a jeho organizmu na nové prostredie.

„Typické“ škôlkárske choroby 

Medzi najčastejšie ochorenia, ktoré sa spájajú s pobytom v kolektíve, patria respiračné choroby, ako nádcha, kašeľ. Objaviť sa však môžu aj infekcie typu: zápaly očných spojiviek, vši a iné. My sa pozrieme na tie prvé a povieme si, ako im možno predchádzať.

Nie je soplík ako soplík

Nádcha – šíri sa kvapôčkovým prenosom, teda kašľaním, smrkaním, kýchaním. Začiatok choroby môže byť nenápadný – občasné kýchnutie, dieťa sa sťažuje na bolesť hlavy, začína sopliť. Už pri prvých náznakoch treba začať s očistou nosa a zvýšenou hygienou. U malých detí sa odporúča návšteva pediatera, ktorý v prípade potreby urobí vyšetrenia, napr. CRP na zistenie zápalových markerov, výter z hrdla a nosa, vyšetrenie krvi ap.

Keďže najčastejšie je nádcha vírusového pôvodu, antibiotiká sa na jej liečbu nepredpisujú. Ak sa spojí so zvýšenou teplotou nad 38,5 °C, odporúčajú sa lieky na jej zníženie (antipyretiká).

Pre deti i pre dospelých sú vhodné prípravky s morskou soľou, ktoré dostatočne zvlhčujú nosovú sliznicu. Pri akútnej nádche je možné aplikovať aj prípravky na odpuchnutie nosovej sliznice, ktoré rodičovi odporučí pediater. Kvôli nežiaducim účinkom sa však môžu používať max. 7 dní (u malých detí cca 5, pričom je potrebné dodržiavať odporúčané dávkovanie).

Čistý nos je odolnejší proti vírusom. Napomôcť tomu môže pravidelná nosová hygiena. Tiež  správne vyfúkanie nosa, u menších detí odsávanie pomocou odsávačky – to všetko patrí k hlavným „zbraniam“ proti nádche. 

Môže dieťa so soplíkom do kolektívu?

Čo sa týka nástupu do kolektívu, ak je sekrét z nosa vodnatý a číry, dieťa do kolektívu môže, ak to stanovy zariadenia neurčujú inak. Ak je sekrét hustý, žltozelený, pravdepodobne ide o bakteriálnu či vírusovú infekciu. Ak sa však nepotvrdia vyšetrením, nejde o infekčnú nádchu.

Kašeľ

Ak sa soplíky podcenia, často môže dôjsť k ich zatečeniu do dýchacích ciest. Prejaví sa to kašľom. Ten však môže mať aj iné príčiny, napr. reflux, alergiu ap. My sa však pozrieme na „bežný“ kašeľ.

V tomto jesennom období je najčastejšie spôsobený bakteriálnou či vírusovou infekciou. Kašeľ však sám osebe nie je chorobou, je iba obranným mechanizmom organizmu. Keď sa do dýchacích ciest dostanú dráždivé látky, vírusy či baktérie, zvýši sa produkcia hlienu, čo podráždi nervové zakončenia, ktoré vyvolávajú kašeľ.

Na začiatku ochorenia môže byť kašeľ suchý, dráždivý (neproduktívny). Tento typ kašľa sa lieči tzv. antitusikami, pre deti najčastejšie vo forme sirupov. Keď sa množstvo hlienu v dýchacích cestách zväčšuje, kašeľ sa mení na vlhký (produktívny). Úlohou liekov (tzv. mukolytiká) na tento typ kašľa je skvapalniť hlien v dýchacích cestách a uľahčiť jeho vykašliavanie.

Akýkoľvek typ kašľa sa u dieťaťa objaví, je vhodné, aby ho vyšetril pediater. Ten vykoná vyšetrenia podobne ako pri nádche, ale aj vyšetrenie posluchom, a rozhodne o ďalšom postupe liečby.

Režimové opatrenia pri kašli a nádche

Pri nádche či kašli nie je vždy nutné siahať po antibiotikách. K zlepšeniu zdravotného stavu (a platí to i pre dospelých) často pomôžu aj režimové opatrenia. Ich dodržiavaním už od prvých príznakov ochorenia  možno výrazne zabrániť rozvoju choroby. Platí, že:

  • ak sa objaví zvýšená teplota, podávajú sa lieky na jej zníženie (s účinnou látkou paracetamol alebo ibuprofen). No keďže horúčka je prirodzenou obrannou reakciou organizmu, do 38 – 38,5 °C by sa nemala umelo znižovať.
  • dieťa by malo konzumovať ľahké jedlá, veľa ovocia a zeleniny;
  • piť veľa tekutín, najmä čistej vody, čajov, riedených čerstvých ovocných štiav;
  • dostatočne zvlhčovať vzduchu v miestnosti;
  • ak choroba prepukne, treba ju vyležať;
  • pri spánku je vhodné v prípade nádchy a kašľa mať hlavu vo vyvýšenej polohe.

Choré a zoslabnuté dieťa nepatrí do kolektívu

Každý deň, ktorý namiesto v posteli strávi v škôlke alebo v škole, sa podpíše pod ťažšiu rekonvalescenciu.

Je na rodičoch, aby už na začiatku školského roku počítali s tým, že dieťa bude potrebovať svoje ochorenia vyležať a pokúsili sa prispôsobiť tomu aj svoj pracovný život, napr. prácou doma v dané dni, či nájdením opatrovateľky, ktorá sa o dieťa postará, keď rodič nemôže atď. Pretože každé nevyliečené ochorenie sa ľahko vráti, a to aj s úrokmi...

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: