Zápal prínosových dutín - sínusitída

MUDr. Danica Jančová | 22. december 2016
Zápal prínosových dutín - sínusitída

Akútna sinusitída je zápal alebo infekcia sínusov (prínosových dutín), čo sú vzduchom vyplnené dutiny v tvárových kostiach spojené s nosovou kosťou, ktoré normálne obsahujú vzduch.

Väčšina prípadov zápalu dutín postihuje čelné a čeľustné dutiny. Pri zápale dochádza k upchatiu dutín hlienom.

Vzhľadom na to, že prínosové dutiny sú pokračovaním nosovej dutiny, sú postihnuté pri každej infekcii v nose alebo pri alergickej reakcii nosovej sliznice. Ak vírusový alebo alergický zápal postihne vchody do prínosových dutín, môže sa indukovať aj bakteriálna infekcia vnútri prínosových dutín.

Príznaky a diagnostika zápalu prínosových dutín

K príznakom sinusitídy patrí horúčka (väčšinou nižšia, ale môže vystúpiť až do 40°C) , bolesti hlavy, upchatý nos, kašeľ, zhoršenie zraku, opuch tváre nad dutinami, opuchnutie očí (závažný príznak), bolesti zubov, uší a v krku, chrápanie. Menším deťom často opuchnú a sčervenajú viečka. Výtok z nosa je žltkastý, mliečny alebo skalený.

Vysoká horúčka (nad 39,5 °C pod pazuchou alebo nad 40 °C rektálne) so známkami sínusitídy poukazujú na potencionálne vážnu infekciu.

Hnisavý výtok alebo známky sinusitídy iba na jednej strane nosa a tváre naznačujú možnosť uviaznutia cudzieho telesa v nose. V oboch prípadoch okamžite vyhľadajte pediatra.

Prečítajte si: Zápal stredného ucha: Z nevinného soplíka aj strata sluchu

Klasická liečba zápalu prínosových dutín

Pri bakteriálnej infekcii lekár predpíše perorálne antibiotiká. Pred ich nasadením je vhodné určiť citlivosť baktérií na určité antibiotiká (pozor – časté užívanie antibiotík, ako aj predčasné ukončenie príjmu pred vybraním celej dávky vedie k pestovaniu odolných kmeňov baktérií – rezistencii).

Takisto môže nasadiť analgetiká (lieky proti bolesti) a sekretolytiká (látky skapalňujúce hlien). Starším deťom možno urobiť punkciu a odsať hlien a hnis. Chirurgická drenáž prínosových dutín je metóda proti ťažkej chronickej sínusitíde, pri ktorej sa dutiny vyčistia bez zvonku vykonaného rezu. U detí je potrebná iba veľmi zriedkavo.

Domáca liečba zápalu prínosových dutín

Prínosové dutiny možno chrániť pred infekciou inhaláciami pary pri prechladnutí, perorálnymi liekmi, ktoré zmenšujú opuch sliznice alebo nosovými kvapkami. Pri častej nádche a zápaloch dutín je potrebné odstrániť všetky alergény z prostredia.

Dôležité je časté vetranie, príp. užívanie ionizátorov a zvlhčovačov vzduchu. Zo stravy treba dočasne vylúčiť mliečne výrobky, cukor, sladkosti, biele pečivo – vzhľadom na to, že pôsobia hlienotvorne.

Prečítajte si: Najčastejšie ochorenia dýchacích ciest u detí

Podporná bylinková liečba sinusitídy

Anýz – podporuje uvoľňovanie hlienu a zmiernenie zápalu.

Echinacea – podporuje imunitný systém.

Čierna baza, rebríček - pôsobia protizápalovo, znižujú horúčku.

Pri inhalácii vodnej pary môžeme použiť éterické oleje – do nádoby s vodou pridáme 10 kvapiek (deťom starším než 12 rokov a dospelým môžeme dať dvojnásobnú dávku) eukalyptového, citrónového, borovicového alebo cedrového oleja. Ak používame aromalampu, pridáme do nej jazmínový či eukalyptový olej. Nos umývame a vyplachujeme zriedeným čajovníkovým olejom.

Prečítajte si: Riešite prechladnutie éterickými masťami? U detí buďte opatrní!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: