Zábudlivé a roztržité dieťa - dá sa to zmeniť?

Redakcia | 7. november 2016
zabudlive dieta

Hneváte sa na svoje dieťa, lebo tento školský rok stratilo už druhú mikinu?

Zábudlivé dieťa alebo nie veľmi dôležitá vec?

Existujú deti, ktoré by si niekde zabudli aj hlavu, keby nebola prirastená ku krku. Rodičia im musia pravidelne dokupovať školské pomôcky, tenisky či úbor na cvičenie, pretože ich opäť niekde nechali „odložené“...

Možno vás napadne, že dieťa nemá na zábudlivosť nárok, však my dospelí máme oveľa viac starostí. Aj detská hlava je plná rôznych nápadov a myšlienok a vôbec nezáleží na tom, že sú v našich očiach nepodstatné, deti majú jednoducho svoj vlastný svet. Radšej sa obrňte veľkou trpezlivosťou a poďte s nami precvičiť pamäť malého zábudlivca.

Mohlo by vás zaujímať aj: Naše dieťa = náš malý generál

Pokiaľ sa chcete popasovať so zábudlivosťou či roztržitosťou, máme pre vás niekoľko tipov.

  • V prvom rade je dôležité byť pre deti dobrým vzorom. Ako to vyzerá s vaším zmyslom pre poriadok? Má každá vec svoje miesto?
  • Upratujete často? Lebo deti sa mnohé veci učia napodobňovaním. Podporujte dieťa v upratovaní si svojich vecí.    
  • Pripomínajte dieťaťu, aby nosilo kľúče od domu, mobil a peňaženku vždy v tom istom vrecku (v bunde alebo taške). Stane sa to pre ne rutinou a kľúče budú strácať zriedkavejšie. Vrecká, ktoré sa dajú uzatvárať (suchý zips, gombíky, zips) lepšie zabraňujú strácaniu. Dajte na to pozor pri kúpe.
  • Ak aj zostane niekde niečo pohodené, je výhoda, ak môže nálezca predmet vrátiť dotyčnej osobe. Preto označte menom vrchné časti oblečenia dieťaťa alebo nalepte nálepku s adresou napr. na mobil alebo MP3 prehrávač.      
  • Ak dieťa niečo stratilo, zapojte ho do hľadania a vezmite ho tam, kde predpokladá, že danú vec stratilo.
  • Ak neustále  v škole niečo zabúda, pošlite mu v čase odchodu zo školy sms-ku, v ktorej mu pripomeniete, aby si všetko skontroloval. Ak aj napriek tomu zostane nejaká vec v škole, tak potom sa u neho už  nejedná o zábudlivosť či roztržitosť, ale o laxný prístup a lajdáckosť.

Veľmi dobrou pomôckou pre zábudlivca sú odkazy

Keď máte doma zábudlivca, vyskúšajte to s odkazmi.

  • Kúpte domov stieraciu alebo korkovú tabuľu, na ktorú dieťaťu napíšete to, čo od neho potrebujete.
  • Využívajte vždy nejaké iné vizuálne podnety, aby si to dokázal lepšie zapamätať.
  • Pomôcť môžu aj farebné nalepovacie lístky, ktoré môžete umiestniť práve na to miesto, kde to bude mať dieťa na očiach. Pridajte mu ich aj do školskej tašky, do peňaženky alebo k telefónu.

 O svoju skúsenosť s malými zábudlivcami sa s nami podelili aj dve mamičky:

"Môj syn neustále niečo strácal a zabúdal. Každú chvíľu sme niečo dokupovali, aj  druhý či tretí raz a nie sme na tom tak, že by sme mali peniaze navyše. Jedného dňa som si povedala DOSŤ. Oznámila som synovi, že ak niečo stratí, prispeje na kúpu 50%-ami zo svojho vreckového. Stratil raz, druhý krát a musel doložiť polovicu. Bolo mi to ľúto, ale bola som tvrdá a neustúpila som. Zrazu si začal dávať pozor na veci, viac si ich vážiť  a už 2 roky sme tento problém neriešili."
Syn občas niečo stratí, nie je to nejako pričasto, ale ani zriedkavo. Hovorím si, že to v detskom veku nie je nič zvláštne. Samozrejme, prejavím zármutok nad jeho zábudlivosťou, ale viac to neriešim, nekričím, netrestám. Však aj ja občas niečo stratím a často zabudnem - a som tu a žijem, mám slušnú prácu a príjemnú atmosféru v rodine. A tú si nenechám rozhádzať nejakými stratenými vecami a zabudnutými úlohami. Občas sa prihodí každému...
Mohlo by vás zaujímať:  Humor vo výchove

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: