Vystresované deti – ako vniesť pokoj do ich života

Mgr. Jarmila Hýroššová | 24. február 2017
Vystresované deti – ako vniesť pokoj do ich života

Už aj deti trpia v súčasnosti mohutným stresom, ktorý môže viesť dokonca k syndrómu vyhorenia.

Prvými príznakmi sú neprimeraná nervozita, ťažkosti s koncentráciou alebo agresivita. Úlohou rodičov je pozorne deti sledovať a podniknúť niečo, aby ich život trochu upokojili.

Čo spôsobuje deťom stres

Existuje veľa dôvodov, prečo sú deti vystresované a nervózne. Najčastejšie príčiny sú preťaženie v škole alebo veľa rôznych popoludňajších aktivít, nízke sebavedomie, podráždenosť vďaka televízoru, počítačovým hrám alebo hracím konzolám, napätie spôsobené rodinnými problémami alebo nedostatok pohybu.

Prečítajte si: Pohyb umocňuje život

Hľadajte príčiny stresu a podniknite niečo, aby ste u svojho dieťaťa zredukovali napätie. Deti môžu nájsť viac pokoja vďaka rôznym opatreniam:

  • Upokojujúce cvičenia – pokúste sa dieťa priviesť k tomu, aby pri pokojnej hudbe, joge alebo fantazírovaní pustilo svoju dušu na „špacír“. Najlepšie bude, ak sa toho zúčastnite spolu s dieťaťom, to ho bude motivovať a aj vám bude lepšie.

  • Zabezpečte dieťaťu veľa pohybu aj na čerstvom vzduchu, ale bez toho aby ste mu spôsobili nový stres alebo nátlak. Najvhodnejšie aktivity sú prechádzka večer, beh, korčuľovanie alebo cyklistická túra.
  • Zakomponujte do každého dňa momenty pokoja a uvoľnenia. Takými môžu byť vypitie si šálky čaju popoludní, spoločná večera alebo pokojný štart do dňa.
Prečítajte si: Joga pre deti

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: