Vši? Zatočte s nimi!

Redakcia | 12. november 2016
Vši? Zatočte s nimi!

Ak vaše dieťa zo školy či škôlky domov neprišlo samo, ale s vláskami plnými neželaných návštevníkov, konajte!

Čo pri výskyte vší urobiť ihneď?

  • Ihneď po zistení zavšivavenia použite prípravok na odstránenie vší, dôsledne dodržiavajte pokyny a čas pôsobenia.
  • Po čase pôsobenia opláchnite z hlavy a z vlhkých vlasov mŕtve hnidy a vši vyčešte hrebeňom s hustými zubami.
  • Hnidy uvoľníte od pokožky hlavy aj octovým roztokom, ktorým na záver odvšivavenia vlasy opláchnete. Budú sa vám ľahšie vyčesávať, prípadne ich môžete nechtami vyberať.
  • Na záver skontrolujte celú hlavu. Hnidy, ktoré puknú, keď ich pritlačíte medzi nechtami, sú živé, ale živé od mŕtvych  spoľahlivo rozlíšite len binoklulárnym mikroskopom, či lupou.
  • Informujte učiteľku v škole, škôlke. Dôležité je nielen, aby ostatných rodičov oboznámila so vzniknutou situáciou, ale zároveň nariadila vykonať dezinfekčné opatrenia aj v škole či škôlke. V škôlke musia vyvariť všetky obliečky na posteľnú bielizeň a vyžehliť. Matrace vystaviť slnečnému žiareniu, hračky dezinfikovať v roztokoch chloramínu alebo sava, ak sú v škôlke koberce, tak ich povysávať. Rovnako dezinfikovať sa musí aj v školách, či už v herniach, ale i v telocvičniach od dlážky až po žinenky atď.

Vyhnúť nákaze vší sa môžete:

  • Pravidelne vlasy češte
  • Pri zvýšenom výskyte vší vo vašom okolí niekoľkokrát denne používajte hrebeň s hustými zubami, najlepšie kovový, pretože pri plastovom sa zuby hrebeňa po niekoľkých použitiach roztiahnu. Vhodným hrebeňom a pravidelným česaním zvyčajne dokážete eliminovať pedikulózu.
  • Ostrihajte vlasy nakrátko

Vši nedokážu prežiť na vlasoch kratších ako 1 cm, pretože tu nie je pre ne vhodné prostredie – teplo a tmavé miesta. Ak sa v okolí dieťaťa vyskytli vši, zvýšte vlasovú hygienu.

V období, keď zaznamenáte vo svojom okolí zvýšený výskyt pedykulózy, môžete dieťaťu umyť hlavu prípravkami s preventívnym účinkom, ktoré dostanete kúpiť v lekárni. Pri jeho výbere si nechajte poradiť odborníkom, pretože niektoré prípravky pôsobia iba preventívne a niektoré cielene.

TIP MAMA a ja:

Preventívne po umytí vlasov do vlhkej vlasovej pokožky votrite niekoľko kvapiek tea tree olejčeka a jemne pokožku masírujte. Vši olejček zaručene rady nemajú.  

Prečítajte si: Vši: problémy nezmizli ani v 21. Storočí!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: