Odborník radí: Vreckové u detí – ako správne túto situáciu riešiť?

Redakcia | 3. október 2017
Odborník radí: Vreckové u detí – ako správne túto situáciu riešiť?

Ako by sa mala riešiť problematika vreckového? Niektoré deti dostávajú vreckové zhruba 5 až 10 eur a to takmer celé padne v školskom bufete na rôzne nezdravé dobrôtky.

Žena doma: Peniaze

Čo robiť v prípade, keď dieťa na rodiča „tlačí“, aby si aj ono mohlo kupovať fastfoodové „dobrôtky“? Kedy s vreckovým začať a mali by rodičia kontrolovať, na čo ho dieťa minie? Na záver sa k tejto téme vyjadrí aj klinický psychológ PhDr. Adam Suchý.

Prečítajte si: Vreckové: áno či nie? Kedy a koľko?

Aký je názor odborníka na vreckové?

Nemyslím si, že peniaze kazia charakter, môžem hneď na úvod prezradiť, že vhodne vymerané a načasované vreckové pre deti považujem za prirodzenú a dôležitú súčasť ich vývoja a rastu. Je však nutné rešpektovať pri tom niekoľko pravidiel a odporúčaní.

Vreckové umožní pestovať tzv. finančnú inteligenciu, ktorá práve v našich končinách citeľne chýba. V dobe nepreberného množstva peňažných ústavov, produktov a kríz je povedomie o základných finančných zákonitostiach nevyhnutné, dieťa by s nimi malo byť oboznámené zhruba do 15 roku veku.

Vreckové má zmysel približne od začiatku ZŠ, jeho základné princípy dieťa pochopí až okolo desiateho roku života.

Dôležitejší než výška vreckového je váš postoj k peniazom a vaše správanie. Pokiaľ svojmu dieťaťu predvádzate len rozhadzovanie a neúctu k peniazom, alebo naopak prílišnú sporivosť a prehnané zdôrazňovanie finančnej stránky vecí, je skutočná výška vreckového pre jeho ďalší vývoj iba mála podstatná.

Keď vám miznú peniaze z peňaženky

Hoci by vreckové nemalo primárne slúžiť k odmenám či trestom, dieťa by na druhú stranu malo pochopiť, že peniaze sa neobjavujú v jeho vrecku samy od seba. Namiesto trestu alebo odmeny mu skôr vytvorte príležitosť, ako si ich zarobiť.

Nemenej dôležitý je v tomto smere i sociálny prvok – keď nebudete dieťaťu dávať vreckové, môžete ho v očiach spolužiakov diskvalifikovať. Malá čiastka ničomu neuškodí, môžete si zistiť od ostatných rodičov, koľko svojim deťom dávajú.

Dieťa nevie sporiť dlhodobo, takže ju skutočne odmerajte na drobnosti a nekontrolujte, za čo ju utratí (priority si časom stanoví samé). Charakter mu skazíte len v tom prípade, keď nebude poznať reálnu cenu a zmysel peňazí.

Žijú naše deti v zlatej klietke?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: