Vonné sviečky: Sú vhodné pri malom dieťati?

Redakcia | 20. december 2017
Vonné sviečky: Sú vhodné pri malom dieťati?

Mám 14-mesačného syna. Pred jeho narodením som v byte používala rôzne vonné sviečky. Preto sa chcem spýtať na váš názor na vonné sviečky, vonné oleje do zásuviek, rôzne rozprašovače VERZUS zdravie dieťaťa. Aký vplyv môžu mať tieto vône na detský organizmus, alebo od akého veku dieťaťa je možné tieto vonné prostriedky používať? Sú na túto tému publikované nejaké výskumy?

Možno sa viacerým bude zdať moja odpoveď na položenú otázku konzervatívna. No vychádzam zo základných poznatkov z detského lekárstva a dlhoročných klinických skúseností.

Umelé vitamíny deťom?
Prečítajte si tiež:

Umelé vitamíny deťom?

Tiež som túto otázku položila viacerým kolegom aj z iných odborov (detské kožné lekárstvo, detský imunoalergológ, pneumológ). Naše názory sú jednoznačné a zhodné.

Vonné sviečky, vonné oleje do zásuviek, rôzne rozprašovače nepatria k malému dieťaťu. Majú viaceré nežiaduce účinky, ktoré prispievajú k senzibilizácii a alergizácii dieťa. Do ovzdušia vypúšťajú množstvo exhalátov, ktoré oslabujú čuch, vplývajú dráždivo na kožu a sliznice dieťaťa.

Nezanedbateľné je i ich nežiaduce mechanické pôsobenie.

Vonná sviečky verzus zdravie

Na tému vonné sviečky, oleje, rozprašovače je množstvo literatúry, odborných aj populárnych článkov, prednášok v našich denník, magazínoch či časopisoch. Nie je v mojich silách urobiť vám rešerš.

Módne požívanie sviečok – voskových, gélových, voňavých: už ich dvojhodinové horenie prevýši hodnoty škodlivín, ktoré sa dajú namerať na ulici s hustou automobilovou premávkou. Preto ak sviečky, tak len obyčajné parafínové alebo s prímesou včelieho vosku. Ale ten môže mať alergizujúci účinok.
Vo vonných tyčinkách obľúbených v stále častejšie navštevovaných destináciách ako India a pod. spí démon v podobe rakovinotvorného Benzo(a)pyrénu. Teda horiace osviežovače vzduchu sú najnebezpečnejšie! Elektrické osviežovače skončili v testoch hneď za vonnými tyčinkami a sviečkami. Uvoľňujú zmesi škodlivín, niektoré síce v malom množstve, ale kým sú v zásuvke, tak nepretržite.

Preto sa treba riadiť heslom: čistý vzduch a voňavý vzduch nie je to isté.

Domáce a pracovné prostredie treba udržiavať čisté a dobre vetrané, pravidelne odstraňovať zdroje prachu. Použite prírodné osvedčené  „vône“ domova (vôňa čisto opranej bielizne, vôňa domácej stravy dobrej gazdinky). Môžete napr. rozkrájať citróny na štvrťky a povariť ich 4 – 5 minút. Dosiahnete naozaj pravú citrónovú vôňu, ktorá nie je toxická. Krásne vonia i sušiace sa ovocie či jeho šupky, alebo čerstvé drevo a pod.

Detský vek teda nie je rozhodujúci, pretože spomínané, reklamou také odporúčané sviečky, vône, spreje a rozprašovače, ktoré vám majú zútulniť domov, škodia všetkým.

 



Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: