Vojtovka

Lucia | 21. september 2008

Mám dcérku Katarínu, ktorá má rok a pol a cvičíme Vojtovku.

Mám dcérku Katarínu, ktorá má rok a pol a cvičíme Vojtovku. Katarínka sa narodila tri dni po odtečení plodovej vody (lekári v LC mi tvrdili, že to necháme na prírodu). Bolesti mi začali o 20:00 hod. O 3:00 hod. ma sestrička poslala na pôrodnicu a vraj im mám povedať, že už rodím. Sestričkám na pôrodnici som akurát prerušila debatu o tom, ktorý sekáč v meste je naj...Zobudili lekára, ktorý mal náladu primeranú rannej hodine, a vraj čo chcem, že ešte nie som ani na tri cm otvorená.

Sestričkám povedal, aby ma oholili a dali mi klistýr, aby som bola spokojná. O 4:30 hod., keď ma prišla sestrička upozorniť, aby som nerevala, som si pýtala epidurál, ale do 5:55 keď sestričky odchádzali zo služby, som ich už nevidela. Pred odchodom domov si ma ešte pohoršene prebehli pohľadom a už ich nebolo. Vedela som, že to už budem musieť zvládnuť bez epidurálky. A zvládli sme to. Malá sa narodila o 7:35hod. Na druhý deň však Katka omodrela. Bežala som za sestričkou a ona mi povedala, že pravdaže omodrela, keď som ju nechala vyrevať. Keď som jej povedala, že malá spokojne ležala v postielke, začala ju štípať do tváre, a že vraj je to syndróm modrej masky, že to prejde. Kedže som si ju nechcela zobrať na izbu, zobrala ju na novorodenecké oddelenie. 

O chvíľu k nej bežala detská lekárka a mňa poslali čakať na izbu. Tri - štyri dni nevedeli diagnózu, nakoniec vraj to bolo z infikovanej plodovej vody. Kedže som dostala v pôrodnici bacil Klebsiela pnemonie, kojila som len 12 dní. Kým som sa vyliečila, prišla som o mlieko. Po troch mesiacoch malej zistili cystu na mozgu, čo jej spôsobuje pravostrannú hemiparézu. Preto cvičíme Vojtovku. Katarínka ju znáša veľmi ťažko a ja tiež. Viem, že je to pre jej dobro a že jej to pomáha, ale po 15 mesiacoch sa mi ten pokrok zdá veľmi malý. Som zúfalá z toho, ako dlho to ešte bude trvať a či sa nám to vôbec podarí rozcvičiť. Je tažké sa pozerať, ako vlastné dieťa odo mňa uteká, a bojí sa ma.

Chcela by som sa týmto poďakovať MUDr. Vrbiarovej a jej sestričke, pánovi primárovi Prof. MUDr. Kralinskému, MUDr. Faizimu a sestričkám z detského oddelenia detí aj novorodencov v LC.

ĎAKUJEME.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: