Viete, že počet vašich detí ovplyvní ich osobnosť?

Mgr. Zuzana Paprskárová | 12. október 2017
súrodensci, temperament, osobnosť, dvojčatá, jedináčik

Jedináčik je rozmaznaný, najstaršie dieťa je panovačné.. Sú to iba zaužívané stereotypy alebo má poradie, v ktorom sa deti narodia naozaj významný podiel na ich osobnosti?

Najstaršie dieťa

Najstaršie dieťa kopíruje správanie svojich rodičov, je autoritatívne. Prvorodení majú výhodu – ako jediní boli istý čas jedináčikmi. Rodičia ich vychovávali so všetkou vážnosťou a plnou pozornosťou. Z toho dôvodu prekypujú prvorodení väčším sebavedomím.
Nemali staršieho súrodenca, od ktorého by mohli odpozorovať nové veci, či už išlo o prvú jazdu na bicykli alebo prvé zašnurovanie topánok. Všetko prvýkrát vyskúšali sami, všetko prvýkrát robili sami. Samozrejme, mali plnú podporu rodičov, ktorí nemuseli deliť svoju pozornosť medzi viaceré deti.

Vedeli ste, že väčšina vrcholových manažérov sa narodili ako prvorodení?

Prvorodení majú sklon stať sa perfekcionistami. Ako vzor mali svojich rodičov, ktorí robili veci správne a dokonale. Nemali staršieho súrodenca, ktorý by pre nich bol vzorom či už robenia neporiadku, rozbabraného jedla alebo odmietania večierky. Kopírujú teda správanie svojich rodičov a neskôr podvedome  riadia svojich mladších súrodencov.

Známe prvorodené osobnosti: Barack Obama,  Kate Middleton, Hillary Clinton, Oprah Winfrey, Penelope Cruz, Josh Hartnett.

Čo trápi prvorodených:

„Prečo sa musím stále starať o moju mladšiu sestru?!“

Ako vychovávame prvé dieťa?

Rodičia zvyknú brať provorodených ako vzor pre mladších súrodencov, čo na nich môže miestami vyvíjať neprimeraný tlak.
Čo keby ste im zároveň so zodpovednosťou pridali aj malé privilégiá? Napríklad neskoršiu večierku?

Nezneužívajte pomoc najstarších. Radi vám pomôžu, ak ich občas žiadate postrážiť mladšieho súrodenca, podať vám plienky, či hračky, nepreháňajte to však. Aj keď je vekový rozdiel väčší a vy máte pocit, že starší súrodenec je už veľký a zodpovedný a nerobí mu problém pomáhať, nezneužívajte to! Nechajte mu pocit, že je stále dieťaťom a nerobte si z neho automaticky pestúnku!

Neprehliadnite: TOTO dovolím svojim deťom: ODSÚDITE ma?

Prostredné dieťa

Kým najstaršie dieťa je už v určitom  veku samostatné a šikovné, od prostredného to neočakávajte. Veľmi rado púta pozornosť rodičov aj v takých maličkostiach, ako je pomoc s obliekaním či obúvaním (hoci to už dávno vie), pomoc s domácimi úlohami (čo ste u najstaršieho nezažili).
Prostredný súrodenec je väčšinou najkomplikovanejší a ťažko ho zaradiť. Hľadá sa. Je väčšinou najťažšie vychovateľný. Je to logické, nikdy nebude prvý ani posledný, je prirodzene ochudobnený o plnú pozornosť rodičov.

súrodenci, prvorodení

Hneď, ako  je v rodine najstarší súrodenec, mladší má dve možnosti, podľa ktorých väčšinou reaguje. Buď sa chce najstaršiemu súrodencovi, ako svojmu vzoru, vyrovnať,  alebo sa stane rebelom a schválne nebude rešpektovať staršieho súrodenca, ako ani zaužívané pravidlá domácnosti.
Prostrední súrodenci sú realisti. Majú pocit, že nikdy nemali plnú pozornosť rodičov, tú im ukradol najstarší súrodenec a neskôr bábätko, ktorému sa treba veľa venovať.
Majú reálne očakávania a sú výborní vyjednávači. Často sa stáva, že viac času trávia s kamarátmi ako s rodinou. Charakterizuje ich nezávislá osobnosť.


Známi druhorodení: Donald Trump, Elijah Wood, Bill Gates, Princezná Diana a  Martin Luther King, Jr.

Čo trápi druhorodených:

„Nikto ma nepočúva.“ „Nikoho nezaujíma, čo si myslím.“ „Starší brat môže všetko a rodičovská pozornosť je upriamená na moju malú sestričku!“

Ako vychovávať prostredné dieťa?

Pochváľte ho, ak ustúpi staršiemu súrodencovi!
Vyhraďte si čas, keď sa budete venovať výlučne strednému dieťaťu. Urobte si čas pre vás dvoch, na návštevu cukrárne, či výlet. Táto taktika sa odporúča uplatniť u každého dieťaťa vo viacdetných rodinách, pre deti je  skvelé, že majú rodiča len pre seba. Špeciálne sa však venujte najmä prostrednému.

Neprehliadnite: 11 tipov, ako sa nezblázniť, ak majú deti spoločnú izbu

Najmladšie dieťa

Poznáte túto situáciu? Prišli ste po staršie deti do školy a škôlky. Pýtate sa, ako sa mali, aké dostali známky. Kým stihne najstarší otvoriť ústa, dobehne k vám najmladší súrodenec a nepustí ho k slovu! V tom momente presuniete svoju pozornosť na najmladšie dieťa a starší súrodenec sa môže cítiť odstrčený.

Najmladšie deti  sú väčšinou zo všetkých súrodencov najbláznivejšie, najprirodzenejšie,  bezstarostné a srdečné. Rady sú centrom pozornosti a zbožňujú ostatných rozosmievať. Sú to také rodinné slniečka. Keďže najmladšie deti majú ako vzor starších súrodencov, ktorí sú prirodzene šikovnejší, múdrejší a rýchlejší, potrebujú sa aj ony presadiť. Konkurovať im vekom nemôžu, takže väčšinou vsadia na rebelanstvo podľa vzoru „ja im ešte ukážem!“

Známy najmladší: Eddie Murphy, Halle Berry, Cameron Diaz, Paula Abdul, Lucy Liu.

Čo trápi najmladších:

„Nikdy nie som dostatočne veľký a dostatočne múdry!"

Ako vychovávať najmladšie dieťa?

Najmladší súrodenci zvyknú mať pocit, že nie sú braní dostatočne vážne. Skúste im pridať pár povinností alebo ich poprosiť o pomoc pri rozhodovaní. Kam pôjdete v sobotu na výlet alebo akú pizzu si objednáte môže byť v kompetencii najmladšieho!

DÁVAME DO POZORNOSTI!
Keď sa im podarí niečo nové, napríklad zaviazať si prvýkrát šnúrky, zavolajte celej rodine a pochváľte ho, tak, ako ste to robili pri prvorodenom dieťati.

Jedináčik

Jedináčikovia sú ako malí dospelí. Inými slovami by sa dalo povedať – super prvorodení. Dostáva sa im rovnakej (ak nie väčšej) pozornosti. Majú výbornú slovnú zásobu, darí sa im v škole, sú priebojní. Ich vzorom boli aj budú rodičia, sú preto ešte väčší perfekcionisti ako prvorodení. No ak nejde všetko podľa ich plánu a podľa toho, ako si oni veci predstavujú, nastáva problém.

Známi jedináčikovia: Natalie Portman, Maria Sharapová, Tiger Woods, Alicia Keys, Shane West.

Čo trápi jedináčikov:

„Mohol by som už dostať súrodenca?"

Ako vychovávať jedináčikov

Nerozmaznávajte ich! Nahraďte im chýbajúcich súrodencov častejšími návštevami ihriska.
Nechcite od nich, aby boli dokonalí podľa vášho vzoru. Aj jedináčik má právo neustlať si posteľ podľa pravítka!

Prečítajte si: Matka roka: Už ani diár mi nestačí!

Dvojčatá

U dvojčiat narodených prirodzeným spôsobom býva zväčša prvorodené dieťa väčšie ako druhé a druhé v poradí má zvýšené riziko chorobnosti.
Rodičia berú podvedome prvonarodenú dvojičku ako prvorodené, resp. staršie dieťa. Niektorí rodičia dvojčatá podvedome aj týmto štýlom vychovávajú. Rovnako ako staršieho a mladšieho súrodenca.

Matka roka: Dajte mi všetci pokoj!

Tri sestry Alebo ako sa učím bojovať za svoje dievčatá

Aký je temperament vášho dieťaťa?

súrodenci, temperament, osobnosť , dvojčatá, jedináčik, traja súrodenci


Zdroj: parents.com


Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: