PRO MIA a ANA - pozor na vaše deti!

Marika Koscelníková | 4. august 2020
anorexia a bulímia, proana a promia

Dospievanie, ktoré je sprevádzané fyziologickými zmenami, niektoré dievčatá prinúti k extrémom, aby zabránili vzniku ženských kriviek.

Vzájomne si radia, podporujú svoju snahu mať veľkosť nula. Lebo v nej  vidia svoj úspech. Svoju šancu. Vyriešenie iných problémov. Víťazstvo  nad sebou. Možno v tomto pochybnom cieli vidia jedinú možnosť ovládať  aspoň niečo vo svojom živote – svoje telo. Sú pro-ana.

Ty nosíš emko? Si sa vykŕmila cez leto. Ja som zase na XS-sku...“ Dospievajúce dievčatá sa na autobusovej zastávke nahlas a hrdo rozprávali o svojich „veľkostiach“ a radili si navzájom, ako dať dole tie „strašné kilá“. Z môjho pohľadu boli štíhle, maličké, v mini tričkách a miniatúrnych kraťasoch.

Kto im kedy povedal, že toto nestačí a musia byť ešte menšie? Odkedy sa pre ne ich váha stala stredobodom vesmíru, mierou ich úspechu či pocitu spokojnosti?

Váha nie je hodnotou

Váha je fenomén. U dospievajúcich dievčat, u matiek, žien v prechode. Stačí málo a jedlo sa stane doživotným nepriateľom.

Poznámka rodiča, známych, kamarátov či učiteľov v škole. Neškodné konštatovanie o okrúhlych líčkach, fajnom brušku a dobrom apetíte. Smútok, strach, nuda, perfekcionizmus, sklamanie, potreba niekam či niekomu patriť, frustrácia.

Rodina, v ktorej sa váha rieši neustále ako problém matky či otca. Rodina, v ktorej je vzťah k jedlu opatrný, nenávidený, alebo aj prehnaný. Dospievanie, ktoré je sprevádzané fyziologickými zmenami, niektoré dievčatá prinúti k extrémom, aby zabránili vzniku ženských kriviek. Možno v tomto pochybnom cieli vidia jedinú možnosť ovládať aspoň niečo vo svojom živote – svoje telo. Sú pro-ana.

Začalo sa to nevinne. Blogom mladého dievčaťa, ktoré chcelo schudnúť za každú cenu. Tipy, rady, zlyhania, tresty za každý gram navyše. Stratená sebaúcta. Kontrola váhy, vlastných emócií, života. Fotografie vychudnutých modeliek (ktoré mali slúžiť na odstrašenie) sú hodnotené palcom hore. Ne nete takto vylievajú svoje „tučné“ problémy dievčatá, ale aj dospelé ženy.

Propagácia porúch príjmu potravy prostredníctvom internetových stránok je fenoménom

Pod názvami pro-ana (propagácia anorexie) a pro-mia (propagácia bulímie) nájdete stránky a blogy, ktoré vytvárajú mladé dievčatá. Podporujú sa radami tipu: vata namočená v citróne na večeru, ak máš bolesti z hladu, schúľ sa do klbka, aké diuretiká či laxatíva použivať a podobne. Mia (bulímia) a ana (Anorexia) sú ich kamarátky, samé ich tak označujú. Dnes ma navštívila mia, kvôli čokoláde. Všetko išlo von. Som šťastná.

(Tieto stránky sú považované za stránky s nevhodným obsahom. Je právom rodiča prezeranie týchto stránok svojim deťom zakázať. Blokovacie služby alebo nastavenie rodičovskej kontroly ponúkajú poskytovatelia internetu a mobilní operátori.)

Je právom a povinnosťou nás rodičov zasiahnuť ak zistíme, že má naše dieťa problém. Nezatvárať oči pred tým, čo sa deje. Nenechať sa presvedčiť, že je všetko v poriadku. Neklamať o tom, čo sa deje pred ostatnými členmi rodiny. Je nutné pripustiť, že je tu niečo, čo vážne ohrozuje zdravie dieťaťa.

Aké sú varovné signály?

  • Dieťa sa obmedzuje v jedle, hladuje a tvrdí, že drží diétu.
  • Nejedáva s ostatnými, vyhýba sa spoločným obedom, často sa vyhovára nato, že už jedlo.
  • Výrazný pokles váhy, prípadne veľké váhové výkyvy v relatívne krátkom čase.
  • Zvláštne rituály pri jedle (najmenší tanier, miniatúrne porcie, krájanie jedla na drobné kúsky).
  • Prehnaná fyzická aktivita, cvičenie niekoľkokrát denne.
  • Chýbajúca menštruácia u dospievajúcich dievčat.
  • Výkyvy nálad, podráždenosť či depresie.
  • Po každom jedle ide na toaletu či do kúpeľne.

Všímaj si ma, mama

Sú veci, ktoré ako rodičia môžeme ovplyvniť. Môžeme svojim deťom venovať pozornosť. Môžeme im poskytnúť objatie, pochopenie, útechu. Môžeme sa s nimi rozprávať. Všímať si zmeny, ktoré sa dejú okolo nich, aj na nich. Prijímať ich takých akí sú. Milovať ich aj s chybami. Pomáhať im. Vytvoriť im doma pocit bezpečia.

Spýtať sa sám seba, kde som urobil/a chybu? Nemal/a som príliš vysoké nároky na svoje dieťa? Nezanedbával/a som ho, keď ma potreboval/a? Pátrať po príčinách je v prípade porúch príjmu potravy zložitý proces. Pomôcť môžu v takomto prípade špecialisti na tieto poruchy. Vyhľadať odbornú pomoc je najlepším riešením.

Nie je hanba požiadať o pomoc, hanba je zatvárať oči pred problémom a ututlať ho. Dnes sa o poruchách príjmu potravy hovorí. Trpia nimi celebrity, aj „obyčajné“ ženy. Odborné články, rôzne publikácie, aj autobiografické príbehy majú upozorniť na to, že ide o vážne poruchy, ktoré môžu skončiť smrťou. Skomplikujú život, zničia zdravie a umlčia dušu.

Rozprávajte sa so svojimi deťmi. O falošných ideáloch, retušovaných fotkách a tvárach ich idolov. Povedzte im o tom, že to, na čo sa pozerajú na stránkach časopisov či vo filmoch, je len ilúzia. Povedzte im, že sú jedinečné. Buďte pro-šťastný život.
Potrebujete pomôcť? TU: https://chutzit.sk/

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: