V zdravom tele zdravý duch: 7 tipov, ako sa hýbať

Redakcia | 7. júl 2016
V zdravom tele zdravý duch: 7 tipov, ako sa hýbať

Pohyb má deťom v prvom rade spôsobovať radosť. A k tomu nepotrebujú ani riadené športové aktivity. Viac aktivity a zábavy môžu rodičia zakomponovať aj do všedného dňa.

Ten, kto sa pohybuje, nielenže spotrebuje nadbytočné zásoby tuku, ale si buduje aj svaly a tie opäť spotrebujú viac kalórií. Deti, ktoré sa pohybujú, si teda môžu dopriať kúsok čokolády navyše. Pohybovať sa môžu takmer všade, nepotrebujú k tomu nevyhnutne športový krúžok. Pohyb by pre ne nemal byť príliš namáhavý, lebo inak sa môže strácať chuť. Druhou podmienkou je, že za pohybom by sa nemal skrývať tlak zo strany rodičov. Pohyb má spôsobovať zábavu a najlepšie je, ak si ho deti nájdu samy.

Aký šport pre vaše dieťa? Skúste napríklad florbal.

Ak im však ako rodičia chcete trochu pomôcť, ponúkame vám nasledujúce tipy:

  • Keď idete so svojím dieťaťom nakupovať, urobte nasledovné: Namiesto výťahu alebo eskalátora použite radšej schody. Kto bude hore ako prvý?
  • Najmä malé deti tanec milujú a väčšie to robia tajne, keď ich v izbe nik nevidí: Pustite si občas hudbu a tancujte spolu! Urobí to dobre nielen postave, ale aj vašej nálade.
  • Ste na ceste do obchodu alebo k priateľke? Prečo si nezabehnúť spontánne 100 m šprint namiesto pomalej chôdze? To prebudí vás aj deti a okrem toho sa takto trénuje krvný obeh.
  • Upratujete? Urobte z tejto činnosti hru, pri ktorej vám môžu pomáhať aj deti. Mladšie deti môžu utrieť prach z poličiek, stolíkov a stoličiek a tým starším zverte hoci aj zametanie schodov. Takto sa budú pohybovať a zároveň budú užitočné.
  • Chodíte do supermarketu alebo na poštu vždy tou istou cestou? Urobte si raz obchádzku, môže byť oveľa zaujímavejšia ako zvyčajná cesta, aj keď je o niečo dlhšia.
  • Milujú vaše deti zvieratá a máte vy alebo váš sused psa? Aké by to bolo, keby s ním išli občas na prechádzku?
  • Trávi vaše dieťa veľa času pred televízorom alebo počítačom? Urobte jasné dohody – napr. televízor môže pozerať až po večeri a počítačové hry si nezapne, keď vonku svieti slnko.

A rada na záver: Porozmýšľajte o vašich spôsoboch správania sa: Smie prísť vaše dieťa domov pokojne aj špinavé, alebo by malo byť vždy čisté? Ak mu povolíte zafúľať sa, alebo ho nebudete hrešiť za roztrhané nohavice, potom možno zistíte, že viac ako nová elektronická hra v detskej izbe bude preň znamenať možnosť liezť s kamarátmi po stromoch alebo si postaviť v záhrade bunker.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: