Ako zabojovať s detskou obezitou

PhDr. VIOLA ZLÁMALOVÁ | 30. marec 2017
Ako zabojovať s detskou obezitou

Obezita hrozí aj deťom. Učte ich od narodenia zdravým stravovacím návykom, aby sa v neskoršom veku vyhli zdravotným problémom.

O trochu viac bacuľatých deťoch v dojčenskom veku sa hovorí, že sú rozkošne tučnučké. O deťoch s nadmernou hmotnosťou v batoleneckom a predškolskom veku, že sú trochu viac pri sebe, a určite z toho vyrastú.

A o deťoch, ktoré z toho „nevyrástli“ a nadváhu si odniesli aj do školskej lavice sa hovorí, že sú tučniaci a nikto sa s nimi nechce kamarátiť...

A to bol aj Romanov problém. Mal 10 rokov a ručička na váhe sa pomaly blížila k 70 kg. Celé dni presedel za počítačom, ktorý bol jeho jediným priateľom. Deti v škole sa mu smiali, a hoci bol dobrým žiakom, kamaráta veru nemal žiadneho. On bol pre všetkých len „ten tučko“. Smútok a samotu riešil jedením. Každý deň po ceste zo školy (kde už, samozrejme, obed mal) sa zastavil v stánku s rýchlym občerstvením a kúpil si hamburger alebo hot-dog. Na počítači vedel písať jednou rukou tak šikovne, že v tej druhej vždy mohol mať čokoládovú tyčinku, keks alebo koláč...

Kde hľadať príčinu detskej obezity

Ak má dieťa nadváhu, často sa pýtame či ide o obezitu, ktorú zdedilo, či je to zapríčinené nesprávnymi stravovacími návykmi v rodine alebo kombinácia oboch týchto faktorov.

Výskum zameraný na otázky nadmernej hmotnosti potvrdil, že v prípade, že má dieťa obidvoch rodičov s veľkou nadváhou, je až 70 % pravdepodobnosť, že aj ono bude obézne. V prípade, že má nadváhu len jeden z rodičov, pravdepodobnosť obezity je 40 %.

No rovnako veľký vplyv má aj spôsob života a stravovacie návyky rodičov. Ak sú deti už od útleho veku prekrmované, a mnohokrát aj stravou absolútne nevhodnou (údeniny, tučné syry, sladkosti, hranolčeky, atď.) z hľadiska ich veku, ich tukové tkanivo sa veľmi silno vyvinie a v neskoršom období sa už len veľmi ťažko odbúrava.

Pri neskoršej redukcii hmotnosti sa tieto tukové bunky iba zmenšia, už nikdy úplne nezmiznú. A treba si tiež uvedomiť, že vplyv nesprávnych a nevhodných potravín na dieťa v rannom období jeho života bude mať za následok výber týchto potravín aj v neskoršom veku. 

Začnite s vytváraním správnych stravovacích návykov od detstva

Veľmi dôležitým faktorom pri prevencii detskej obezity je v rannom veku dojčenie. Zloženie materského mlieka zodpovedá potrebám dieťaťa a veľmi dôležitým faktom je to, že dieťa si samo zvolí, koľko mlieka vypije.

Ak si totiž nemôže samo regulovať dávku mlieka a je pravidelne prekrmované, môže to byť základom obezity. Rodičia by tiež mali predchádzať vytváraniu nesprávnych stravovacích návykov a zaradiť do každodenného programu dieťaťa aj dostatočné množstvo pohybovej aktivity.

Prečítajte si: Materské mlieko – zázračná tekutina. Spoznajte dôležité fakty!

Psychologické príčiny obezity

Okrem genetickej podmienenosti a nesprávnych stravovacích návykov v rodine, môže mať obezita aj niektoré iné – psychologické príčiny:

  • citové problémy – dieťa nemá kamarátov (nedokáže si ich získať alebo ho nechcú prijať medzi seba), zo strany rodičov nie sú vytvorené dostatočné citové vzťahy atď. Niektoré deti pod vplyvom citových problémov nedokážu rozlíšiť medzi hladom a nasýtenosťou a nie sú tiež schopné rozlišovať medzi hladom a inými formami nasýtenosti.
  • návykové schémy jedenia – jedlo sa stáva najvyššou hodnotou celej rodiny (deti preberajú model správania aj postoj k jedlu od svojich rodičov).

Prečítajte si: Ako zabrániť nadváhe bábätka?

U niektorých detí môžeme vidieť:

  • neschopnosť prestať jesť spojenú s návykom hltavého jedenia,
  • predložené jedlo začnú jesť bez ohľadu na to či pociťujú hlad, alebo nie.
  • doba jedenia (čas obeda, večere) je pre nich dôležitejšia ako hlad.

Návyk na jedlo u niektorých detí vytvára prehnaná potreba sebauspokojenia jedlom, u iných zvýšená precitlivenosť a psychický a motorický nepokoj v dôsledku nezrelosti.

Prečo deti láka nezdravé jedlo

Väčšina detí tieto nezdravé pokrmy skoro nikdy neodmietne na rozdiel od zeleniny či ovocia. Prečo im tak veľmi chutia? :

  • väčšina z týchto jedál je vo veľmi lákavom obale, deťom často vnucovaná televíznou reklamou, filmami pre deti, kde sa tieto jedla konzumujú (hlavne tie z americkej produkcie),
  • tieto jedlá sa dobre jedia a dieťa k nim nepotrebuje žiaden príbor,
  • spájajú si ich s niečím príjemným (oslava, prechádzka v meste s rodičmi, odmena).

S malým množstvom fantázie by si však rodičia mali poradiť aj s týmto problémom. Stačí, ak pre deti vymyslíte zdravšiu a menej tučnú verziu pizze (zeleninová so šunkou), hamburger s hydinovým mäsom (prírodným) a veľkou zeleninovou oblohou a podobne.

Ako zabrániť detskej nadváhe

Čím skôr sa nám podarí stúpajúcu ručičku na váhe zastaviť, tým väčšiu šancu máme, že dieťa sa nadváhy dokáže úplne zbaviť a nepoškodí jeho zdravie.

Treba si uvedomiť, že k nadváhe sa časom môže pridružiť cukrovka, vysoký krvný tlak, hormonálne poruchy, ischemická choroba srdca, atď. Všetko sú to ochorenia natoľko vážne, aby sme sa naozaj zamysleli nad každým vysmážaným jedlom, ktoré predložíme dieťaťu s nadváhou.

Prečítajte si: Bábätká s nadváhou začínajú loziť po štyroch neskôr!

Ako pomôcť dieťaťu, ktoré trpí nadváhou

Najdôležitejšie je, aby si rodičia uvedomili, že k tomu, aby ich dieťa schudlo, je potrebné zmeniť návyky a často aj životný štýl celej rodiny.

Keďže deti s nadváhou sú vystavené veľkému emocionálnemu a sociálnemu tlaku, je potrebné aby sa rodičia riadili istými zásadami, ktorými môžu pomôcť dieťaťu povzbudiť jeho sebavedomie a motivovať ho.

  • Deti s nadmernou hmotnosťou nemusia dodržiavať žiadnu špeciálnu radikálnu diétu. Úplne postačí, ak bude príjem jedla obmedzený a zvýši sa telesná aktivita. Už po veľmi krátkom čase začne dieťa strácať prvé kilogramy.
  • Ak dieťa nemá chuť športovať (čo je z hľadiska vysokej hmotnosti bežné – dieťa pohyb nadmerne zaťažuje, zadýcha sa pri ňom, je neobratné,...), je potrebné, aby sa mu rodič viac venoval a začal športovať, aj keď spočiatku len veľmi nenásilne spolu s ním.

Tanec, plávanie, pohybové hry, prechádzky v prírode, jednoducho každá činnosť, ktorá obmedzí čas strávený pred televíznou obrazovkou alebo počítačom.

Okrem toho, že dieťa začne vďaka vašej prítomnosti a záujmu vnímať pohyb ako niečo príjemné, upevní sa aj vzťah rodič – dieťa (rýchlejšie sa odbúrajú citové problémy, ktoré môžu obezitu tiež spôsobovať).

  • Zmeny v stravovaní by mali byť zavádzané tiež veľmi nenásilne – je dobré, aby si ich dieťa takmer nevšimlo. Veľké vysvetľovanie u detí v predškolskom či rannom školskom veku nemá veľký význam.

Neupozorňujte dieťa, že jeho nadváha je problém, ale snažte sa radšej postupne odstrániť všetky jej príčiny. Niekedy je náročnejšie dodržať všetky nové pravidlá zo strany rodiča, ktorý sa nedokáže oslobodiť od zaužívaných návykov.

  • Ak je dieťa nešťastné (nemá kamarátov, zle prospieva v škole, deti sa mu vysmievajú), treba mu pomôcť zbaviť sa smútku – začne sa menej prejedať.
  • Poraďte sa o znižovaní nadváhy s odborníkom.
  • Rodičia s nadváhou by sa mali tiež snažiť schudnúť.
  • Dbajte na to, aby dieťa jedlo vždy v pokojnom prostredí a pomaly.
  • Pripravte dieťaťu lákavé raňajky. Prvé denné jedlo je pre chudnúcich veľmi dôležité. Ideálna je kombinácia obilnín, ovocia a mliečnych výrobkov. 
  • Pomaly sa snažte prechádzať na celozrný chlieb alebo knäckebrot s tvarohovou nátierkou či kúskom netučného syra, šunky a zeleninou. K raňajkám by nemal chýbať ani teplý nápoj, vhodný je ovocný čaj (len mierne osladený), slabé kakao. 
  • Ak to dieťa vyžaduje, ponúknite mu aj pohár vlažnej ovocnej šťavy zriedenej s vodou v pomere 1:1 alebo pohár vlažnej minerálky (deti s nadváhou sa viac potia, preto je potrebné, aby mali zabezpečený dostatočný príjem tekutín).

Hlavné zásady pre prípravu ideálneho stravovania

  • rozdeľte dennú dávku jedla do piatich menších porcií,
  • aspoň k dvom denným porciám podávajte bohatú oblohu z čerstvej zeleniny,
  • zo syrov a jogurtov vyberajte tie s menším obsahom tuku,
  • neponúkajte dieťaťu sladkosti ani ako odmenu,
  • chuť na sladké sa snažte vykompenzovať sladkým hlavným jedlom, napr. ovocnými guľkami s tvarohom, makovými rezancami, atď.,
  • občas pripravte dieťaťu dezert – ovocný koláč, tvaroh s ovocím,
  • vyhýbajte sa omáčkam na smotanovom základe,
  • s maslom a olejom zaobchádzajte len veľmi opatrne (osvedčilo sa dávkovanie malou lyžičkou),
  • zo stravy dieťaťa úplne vynechajte sladké malinovky, sirupy. Nahraďte ich mierne ochutenou minerálnou vodou, ovocným alebo bylinkovým čajom,
  • vždy si preštudujte zloženie potravín, niektoré obsahujú veľké množstvo skrytého tuku,
  • pražené oriešky, čipsy, či iné pochutiny by dieťa nemalo konzumovať vôbec,
  • obedy a večere by mali pozostávať hlavne zo zemiakov, cestovín, ryže a zeleniny. Tieto prílohy stačí iba doplniť kúskom mäsa alebo ryby.
  • z polievok uprednostňujte ľahké zeleninové vývary doplnené cestovinami,
  • na desiatu do školy dajte dieťaťu chlieb s nátierkou (údeniny sú nevhodné!) a kusom ovocia. Ako obmena je vhodný jogurt.

Základným kameňom úspechu, aby dieťa schudlo, nie je prestať jesť, ale naopak začať jesť kvalitné a hodnotné potraviny v rozumných dávkach a obmenách. Pravidelný pohyb a vhodná mimoškolská aktivita, ktorá dieťa baví, sú výborným doplnkom.

Prečítajte si: Detská obezita

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: