Úrazy detí v lete: na toto dávajte pozor!

Redakcia | 10. júl 2019
Úrazy detí v lete: na toto dávajte pozor!

Leto „vypuklo“. Deti zaujíma iba to, kde zažijú najviac zábavy, a rodičov trápi hlavolam, ako vyriešiť starostlivosť o drobizg, keď prázdniny trvajú dlhých 9 týždňov a dovolenkových dní je tak málo. A ešte niečo – ako zabezpečiť, aby sa letné radovánky zaobišli bez úrazov...?

Udáva sa, že v krajinách OECD každoročne zomiera v dôsledku rôznych úrazov až takmer 20-tisíc detí, čo je strašidelné číslo. Štatistiky poukazujú na to, že najčastejšie sa deťom prihodia nešťastné náhody doma alebo v blízkosti domu.

Ďalšiu veľkú skupinu tvoria úrazy pri vode, cestovaní športovaní a úrazy spôsobené zmenou (neznalosťou) prostredia, napr. keď mestské deti idú na prázdniny k starým rodičom na vidiek.

Počas prázdnin sú deti často bez dozoru a ich fantázia naberá na obrátkach. Vždy to tak  bolo, veď si len spomeňte na svoje vlastné detské dobrodružstvá... Ak by o niektorých z nich vedeli vaši rodičia, tiež by im možno vstávali vlasy dupkom.

Rezné, tržné rany, zlomeniny, vyvrtnuté členky, obareniny, popáleniny, úrazy hlavy... Tieto poranenia patria u detí v lete k najčastejším.

Príležitostí na ne je habadej. Pozrime sa preto nielen na to, ako sa im vyhnúť, ale aj ako sa preventívne postarať o deti, ak sa chystajú k starým rodičom, do táborov, či na výlety.

Úrazy, ktoré sa stávajú vo vode

Dovolenka pri vode je jedným z najtradičnejších spôsobov, ako našinci oddychujú v horúcich letných dňoch. Žiaľ, práve s vodou sa spája pomerne vysoké číslo zranení i uhynutí.

Hovorí Ing. Samuel Hruškovic, záchranár a  iniciátor voliteľného predmetu Mladý záchranár na základných školách (www.mladyzachranar.sk):

„Situácia na Slovensku v počte utopených je alarmujúca. Najtragickejší bol rok 1998, kedy sa utopilo až 233 osôb, z toho vo veku do 10 rokov sa utopilo 40 detí.

Potvrdzuje to skutočnosť, že osveta a prevencia, obzvlášť medzi deťmi, je stále nepostačujúca. Je úlohou rodičov a učiteľov, aby viedli deti k bezpečnosti, a to nielen pri plávaní, ale aj všeobecne.“

Alarmujúce je tiež zistenie, že až 80 % detí sa utopí v prítomnosti rodičov či blízkych. „Aj preto osoba, ktorá má dieťa na starosti, musí byť veľmi pozorná a zodpovedná,“ upozorňuje S. Hruškovic a pokračuje:

„Pretože už aj krátkodobá nepozornosť môže spôsobiť tragédiu. Dieťa sa môže začať topiť v zlomku sekundy a v úplnej tichosti... Rodičia by mali deti naučiť, ako sa bezpečne správať pri vode, vo vode, a najmä dobre plávať, alebo zabezpečiť, aby sa to naučili v plaveckom kurze.

Dôležité je tiež viesť ich k tomu, aby si športom udržiavali dobrú fyzickú kondíciu. Osobne si myslím, že plávať by mal vedieť každý. Nikdy neviete, kedy to budete potrebovať...“

Aké riziká prinášajú kúpaliská a tobogány?

Množstvo vodných parkov, ktoré máme na Slovensku, ale sú aj súčasťou zahraničných dovolenkových destinácií, lákajú k zábave aj na toboganoch a vodných šmykľavkách.

Predtým než si ich so svojimi deťmi vyskúšate, prečítajte si odporúčania S. Hruškovica: „Pri vodných atrakciách sú informačné tabule, ktoré netreba ignorovať.

Informujú napr. aj o výškových a vekových obmedzeniach, o tom, ako sa má na danej atrakcii spúšťať, čo je a čo nie je povolené. Dodržiavať to je potrebné s ohľadom na bezpečnosť všetkých.

Deti treba viesť k tomu, aby sa vo vode vzájomne nepotápali, aby zo žartu nevolali o pomoc, neskákali mimo miest na to určených, nenaháňali sa po mokrých plochách.

Do bazénov a na vodné atrakcie sa nemá vstupovať s jedlom, nápojmi, ani so žuvačkou. Na miestach, kde sa o bezpečnosť kúpajúcich stará plavčík, je nutné riadiť sa jeho pokynmi.“

Nástrahy kúpania v bazénoch a jazierkach

Aj s kúpaním v bazénoch súvisí celá paleta úrazov, od pošmyknutia sa na klzkom povrchu okolo bazéna, až po vyvrtnutý členok, úraz hlavy, zlomeninu hornej končatiny, topenie sa...

Odporúčania, aby domáce bazény boli zabezpečené oplotením, lamelovými roletami, príp. alarmom, sú preto namieste.

Aj záhradné jazierko či fontána, akokoľvek malé, môžu byť zradné. Nezabudnite preto na ohradenie, ktoré môže byť len prenosné a ak sa dieťa na dvore nehrá, jednoducho ho odložíte.

Ani nafukovací bazén, naplnený vodou, nemá čo robiť na dvore, ak je tam dieťa samotné. Nezabudnite, malé dieťa sa môže utopiť už aj v 5 centimetrov hlbokej vode.

Ako poskytnúť prvú pomoc pri topení sa?

Jedným zo základných pravidiel v tomto smere je, že záchranca topiaceho sa by mal byť dospelý a dobrý plavec. Inak hrozí nebezpečenstvo, že topiaci sa, v snahe zachrániť sa, stiahne aj záchrancu.

S. Hruškovic odporúča: „V prvom rade, ak je to možné, poskytuje sa tzv. nepriama záchrana – t. j. topiacemu sa z brehu podá konár, hodí lano, do dĺžky naviazané oblečenie alebo plávajúce koleso, ak je k dispozícii.

Dieťa sa v prvom rade snaží volaním o pomoc zabezpečiť pomoc dospelou osobou. Staršie dieťa môže vojsť do vody pri záchrane iba vtedy, ak neohrozí svoj život.

Záchrana topiaceho sa v stojatej vode, ktorá siaha staršiemu dieťaťu po pás, je už životu nebezpečná! Záchranu v tečúcej vode môže staršie dieťa vykonať iba nepriamo z brehu.“

Pri záchrannej akcii treba konať rýchlo, a najmä – rozmýšľať. Ak sú k dispozícii predmety, ktoré by dospelým mohli pomôcť (nafukovačka, plavák...), treba ich použiť.

S. Hruškovic upozorňuje na to, že záchrana topiaceho sa vlastnými silami sa poskytuje vždy ako posledná možnosť. „Ak sa ho podarí dotiahnuť na breh a nedýcha, treba začať s oživovaním. Samozrejmosťou je privolanie lekárskej pomoci, pričom každého topiaceho sa, aj keď nie je bezprostredne ohrozený na živote, by mal potom vyšetriť lekár.“

Ak je podozrenie na úraz krčnej chrbtice, napr. pri skoku do plytkej vody, netreba s osobou zbytočne hýbať, nerobiť záklon hlavy a snažiť sa jej v akomkoľvek pohybe zabrániť.

Ak komunikuje, je potrebné zistiť, či má bolesť v oblasti chrbtice, či  môže hýbať končatinami. Aj v tomto prípade je dôležité čo najrýchlejšie privolanie lekárskej pomoci.

Odporúčania Mladého záchranára deťom:

  • Nikdy nebuďte vo vode samy... Do vody môžete ísť len pod dohľadom rodiča alebo inej zodpovednej dospelej osoby.
  • Ak sa blíži dážď, búrka, silný vietor..., vodu opustite.
  • Plávanie v tečúcej vode (napr. v rieke) je nebezpečnejšie ako v stojatej vode (jazero).
  • Plávajte iba na vyhradených miestach, rešpektujte miesta, kde je zákaz kúpania.
  • Nehrajte sa a nenaháňajte v blízkosti vody.
  • Nevstupujte do vody rozhorúčení, vždy sa predtým postupne a dostatočne ochlaďte.
  • Do neznámej vody nikdy neskáčte, neviete, aká je hlboká, čo je na dne...
  • Ak vám do vody spadne lopta, pokúste sa ju vytiahnuť pomocou konára, alebo požiadajte staršiu osobu o jej vytiahnutie. Nevstupujte pre ňu do vody samy.
  • Nechoďte do vody, keď ste unavení alebo najedení.
  • Pre svoju bezpečnosť používajte pri plávaní ochranné pomôcky – vesty, rukávniky...
  • Pri plávaní v loďke, či na vodnom bicykli je vesta pre deti povinná!

Aké nebezpečenstvo hrozí pri bicyklovaní a korčuľovaní?

Aké by to boli prázdniny bez bicykla, kolobežky či korčúľ... Pre mnohé deti, ktoré počas letných dní ostávajú samé, pretože ich rodičia musia ísť do práce, sú tieto zábavy často jediným aktívnym spôsobom trávenia voľného času (určite lepším ako hry na počítači či playstation).

Avšak deti sú často vinníkmi dopravných nehôd. Aj preto, že sa hrávajú pri cestách, na bicykloch preceňujú svoje schopnosti, neriadia sa dopravnými  značkami.

Ak už rodičia nemôžu zabezpečiť dohľad nad svojimi ratolesťami, mali by ich viesť prinajmenšom k tomu, aby sa pohybovali IBA na vyhradených ihriskách, chodníkoch, cyklistických chodníkoch.

Samozrejmosťou sú prilby, reflexné vesty, odrazky, kvalitná športová obuv, no a v dnešnej dobe by mali mať deti pri sebe aj mobilný telefón, čo zabezpečí ich čiastočnú dostupnosť a možnosť zavolať si pomoc.

Do tábora či k starým rodičom?

Rodičia by nemali mať pod kontrolou iba aktivity detí, ale aj prostredie, v ktorom sa nachádzajú. Ako to však urobiť, ak je dieťa v tábore či u starých rodičov?

Na táborových výletoch alebo pri hrách s kamarátmi v prírode sú nebezpečné pády. Spolu s popáleninami sa radia medzi tretiu najčastejšiu príčinu tragických úrazov u detí.

Pády zo stromu, zo skál, brehov riek, strmých zrázov, spôsobené neznalosťou terénu či zbytočným riskovaním, sú neraz zakončené (v lepšom prípade) pobytom v nemocnici.

Pri rodinných výletoch je preto dobré viesť deti k tomu, aby neliezli na miesta, odkiaľ by mohli spadnúť, aby nevstupovali do dier, jám, aby sa na neznámych miestach nepohybovali samé.

A ak dieťaťu chystáte na prázdniny batožinu, nezabudnite mu pribaliť aj opaľovací krém s vysokým ochranným faktorom, pokrývky hlavy, ktoré ho ochránia pred horúcim slnkom, slnečné okuliare s dostatočným UV filtrom a prípadne aj lieky, ak nejaké užíva (o ochorení, alergiách dieťaťa informujte osoby, ktoré sa oňho budú starať).

Zvážte aj uzatvorenie úrazového poistenia, ktoré je možné zazmluvniť samostatne alebo v rámci detského životného poistenia. Taktiež poistite seba i deti, ak cestujete na kratšie či dlhšie pobyty do vysokohorských oblastí alebo mimo Slovenska.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: