Učte deti spoznávať svet podľa Montessori

Redakcia | 2. október 2017
Učte deti spoznávať svet podľa Montessori

Podľa princípov pedagogiky Montessori sa má dieťa učiť chápať zákonitosti okolitého sveta prostredníctvom pozorovania a skúšania. Pomocou aktivít, ktoré si na základe vlastného záujmu samo vyberie.

Aktivity pre batoľatá inšpirované T. Kuffnerovou a životom

Montessori aktivity pre deti na objavovanie zákonitostí prírody a okolitého sveta

Uvedené činnosti deti nielen zabavia, ale zároveň rozšíria ich obzor o nové poznatky zábavnou formou. Sú určené pre deti vo veku od štyroch do sedem rokov.

Prečítajte si: Zopár tipov na aktivity rozvíjajúce detskú predstavivosť

Spoznávame počasie

Pomôžte dieťaťu nakresliť obrázky, ktoré znázorňujú počasie. Z každého druhu počasia bude dieťa potrebovať niekoľko rovnakých obrázkov. To znamená niekoľko kartičiek so slniečkom, niekoľko s oblakmi, ďalšie s oblakmi, z ktorých prší, iné, z ktorých sneží.

Potom jednotlivé kartičky spoločne povystrihujte. Dieťa si každý deň spomedzi kartičiek vyberie tú, ktorá zodpovedá aktuálnemu počasiu a nalepí ju do pripraveného zošita, alebo postaví na parapetu či prilepí a okenný rám.

Môžete spoločne o počasí diskutovať, prečo prší, prečo sneží a čo by si to takého počasia oblieklo.

    

Vyrábame ostrov

Dieťa na túto aktivitu potrebuje dve tácky, vodu a modelovaciu hmotu alebo hlinu. Na prvej tácke rozvaľká hlinu a vyreže z nej tvar, ktorý sa mu páči. Mal by to byť geometrický útvar, ktorý bude predstavovať ostrov.

Po vyrezaní pomôžte tento útvar dieťaťu opatrne preniesť na druhú tácku. Teraz prichádza na rad voda. Dieťa opatrne vleje vodu do vzniknutého otvoru na prvej tácke. Vzniklo jazero.

V druhej tácke bude zase voda obmývať vložený ostrov.

Ako vyzerá oceán?

Jednoduchým spôsobom si za pomoci rodiča vie dieťa vyrobiť minioceán. Potrebuje prázdnu fľašu, lievik, olej a modré potravinové farbivo.

Fľašu je potrebné naplniť do polovice vodou a doplniť druhú polovicu olejom. Do takto naplnenej fľaše môže dieťa pridať pár kvapiek modrej farby. Fľašu spoločne uzavrite, jemne premiešajte a pozorujte vlny v oceáne.

Prečítajte si: Hry na rozvoj vnímania: Spoznávajte svet všetkými zmyslami

Učíme sa starať o zvieratá

Neskorá jeseň a zima sú mesiace, kedy si zvieratká v prírode ťažko hľadajú potravu. Vyrobte preto spolu s deťmi pre ne jednoduché občerstvenie. Potrebujete borovicovú šušku, arašidovú nátierku, vtáčí zob a špagát, ktorý priviažete na šušku.

Potom šušku ponatierajte arašidovým maslom a obaľte v pripravenom vtáčom zobe alebo iných semienkach. Takto pripravené kŕmidlo zaveste na vetvičku stromu. Deti môžu počas celej zimy pozorovať aké vtáčiky sa prilietavajú zasýtiť.

Nezabudnite na to, že aktivity by mali dieťa predovšetkým baviť. Učí sa prostredníctvom nich objavovať svet. Preto všetko, čo s dieťaťom robíte, prispôsobte jeho veku a záujmom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: