U detského gynekológa

Dagmar Baluchová | 17. december 2016
U detského gynekológa

Aké gynekologické ťažkosti mávajú dievčatá už pri narodení či v prvých rokoch života a čo by nemali ich rodičia prehliadať.

Kedy dievčatá prvý krát podstupujú gynekologické vyšetrenie?

Pediater už po narodení prezerá močový trakt, genitál u každého dievčatka. Nejde o klasické gynekologické vyšetrenie. Ak sa mu zdá niečo anomálne, posiela dieťa ďalej na vyšetrenia.

Nesleduje však prítomnosť vajíčkovodov, maternice, vyvinutie pošvy. Bolo by ideálne, ak by dieťa priamo v pôrodnici pozrel aj gynekológ a popísal veľkosť genitálu, pošvy, maternice, prítomnosť alebo neprítomnosť vaječníkov. Toto sú dosť podstatné nálezy, od ktorých by sa dalo v budúcnosti odraziť.

Čo všetko môže mamička s malým dieťaťom na rukách očakávať, ak jej odporučia vyhľadať detského gynekológa?

Závisí to od veku dieťaťa. Ale prvé základné vyšetrenie vždy spočíva v prehliadnutí genitálu, či spĺňa požadované vlastnosti, či sa neobjavuje nejaký výtok. V novorodeneckom období by malo byť prostredie v pošve sterilné, bez rozvoja nejakej mikroflóry, a to až do 6. – 7. roka života.

Potom postupom času, ako pošva narastá, obsadzuje sa mikrobakteriálnou flórou, ktorá tam do určitej miery patrí, pretože chráni pred bakteriálnou infekciou.

Ďalšie vyšetrenie je ultrazvukové. U bábätiek je to dosť problematické, pretože novorodencovi nemožno povedať, aby udržal moč dve hodiny, aby mu bolo možné urobiť ultrazvuk. Treba vystihnúť správny moment, kedy je močový mechúr naplnený, aby sa zobrazila maternica, vaječníky atď.

Každý jeden orgán má v danom období veku určitú veľkosť a morfologickú štruktúru, čo cez ultrazvuk vieme u bábätka odmerať. Ide tiež o to, aby bol systém celistvý. Aby sa pošva napájala na čapík, z neho vychádzala maternica a tá končila závesným aparátom. To pri vyšetrení popíšeme. Ak je vonkajšie gynekologické a ultrazvukové vyšetrenie v poriadku, hľadá sa príčina toho, prečo mamička vôbec prišla na vyšetrenie.

Po narodení sa môže u dievčatiek objaviť slabé špinenie

Najčastejšie ide o tzv. spádové krvácanie u novorodencov po pôrode. Je spôsobené tým, že deti sú dojčené a s mliekom dostávajú aj určitú dávku hormónov. V prvých 3 - 4 dňoch po narodení dievčatko čerpá ešte z matkiných hormónov, lebo jeho vlastný hormonálny systém sa ešte len začína utvárať.

Tieto krvácania po pár dňoch prejdú. Ale treba myslieť aj na možnosť zápalového procesu či hormonálneho tumorózneho procesu na vaječníku, v centrálnom nervovom systéme alebo v nadobličke.

Ak sa toto nerieši, môže sa naštartovať predčasné dozrievanie, ktoré v 4. – 5. roku života môže spustiť menštruáciu, ochlpenie..., ktoré pre daný vek nie sú normálne

Prečítajte si: Fimóza

Čo robiť v prípadoch, keď sa dievčatko  poraní v oblasti pošvy?

Ak sa u malého dievčatka objaví krvácanie a nejde na vrub nejakého hormonálneho stavu po pôrode, zväčša ide o nejaké poranenia. Je potrebné sa k tomu postaviť erudovane a opatrne, lebo nesprávnym zásahom možno veľa poškodiť.

Ďalšia vec je, že bábätká veľmi ťažko spolupracujú. Citlivou stránkou vyšetrení je samotná matka, ktorá je hlavným dozorom. No bábätko je vystrašené už len tým, že vidí niekoho iného ako matku. 

Kedy sa u malých dievčat môžu objaviť výtoky z pošvy?

Objavujú sa po antibiotických liečbach. Ak mamičky spozorujú u svojich dcérok výtok, zväčša sa vyberú za detskými lekármi, ktorí to zvyknú liečiť sedacími kúpeľmi. A to sú najhoršie varianty, ktoré existujú. Ide o to, že bábätko ponoria do nejakého vývaru, pričom sa zmieša flóra z oblasti análneho otvoru a z oblasti pošvy.

Vznikne rozsiahla infekcia na vonkajšom genitále, ktorá sa len veľmi ťažko lieči. Bábätko je veľmi nespokojné, vonkajšia časť vstupu pošvy je začervenaná. Mamičky by si to mali všímať, často sa stretávame s tým, že to u svojich dcér nesledujú a k nám prídu, až keď je problém.

Dospelé ženy podstupujú v takýchto prípadoch výtery. Platí to aj u malých dievčat?

Musí sa urobiť kultivačný výter, ktorý nie je príjemný rovnako pre dospelú ženu, ako pre 11 – 12-ročné dievčatko, či bábätko. U detí sú priestory ešte úzke, tým, že mamička nepríde včas a infekcia je už rozbehnutá, je to aj citlivé a bolestivé.

Vo väčšine prípadov sú za tým infekcie betahemolytickým streptokokom, escherichia coli a iné. 

Čoraz väčším problémom bývajú už aj u malých detí kandidózy

Kandidózy bývajú časté, ak beží nejaká antibiotická liečba, napr. pri infekte horných dýchacích ciest alebo inej časti organizmu. Po antibiotikách vznikne dysmikróbia, t. j. poruší sa stav rovnováhy v pošve a objaví sa kandidová infekcia.

Vzniká najmä vtedy, keď je znížená imunita. Samotné antibiotiká a aj choroba znížia imunitný systém. Aj tu treba podstúpiť kultivačné vyšetrenie a zistiť, o ktorý typ kandidy ide. Potom už možno aplikovať na to určenú mastičku, ktorá zvykne mať aj detský aplikátor. Problém je v tom, že sa nevyrábajú čapíky do pošvy, ktoré sú vhodné pre deti. Také niečo na trhu neexistuje, čo je škoda.

Prečítajte si: Ak imunita štrajkuje...

U dievčat až do dosiahnutia veku dospelosti  sa robí vyšetrenie cez konečník

Ak je mladá žena panna, gynekologické vyšetrenie prebieha cez konečník. V raritných prípadoch sa robí cez pošvu, a to u malých detí, ak sa do pošvy dostane cudzí predmet. Pošva opuchne, objaví sa výtok, vtedy je nevyhnutné vaginoskopické vyšetrenie. Robí sa aj v prípadoch, ktoré som spomínal, ak sa u malých detí v príliš skorom veku naštartuje hormonálna aktivita. 

Gynekologické zákroky jednodňovej chirurgie, ktoré dievčatá podstupujú 

U novorodencov sú časté kozmetické zákroky, ďalej vyberanie cudzích predmetov z pošvy, ale hlavne diagnostické úkony, pri ktorých sa pacientky neuspávajú, iba ak sú mimoriadne hyperaktívne či bojazlivé.

Často sa u novorodencov stretávame tiež s fimózami. Jednoducho povedané ide o zlepenie malých pyskov ohanbia s tým, že sa tam vytvorí nejaká štrbina, pri ktorej je problém s odchodom moču, ktorý kontaminuje pošvu, čiže sú časté infekcie.

Najčastejšie sa to zistí tak, že dieťa nedomočí do nočníka. Pri operácii sa fimóza rozruší, pri jemných zákrokoch je to bez narkózy, pri väčších už samozrejme s intravenóznou narkózou a krátkou hospitalizáciou.

Prečítajte si: Jednoduché triky, ako sa vyhnúť zaparenému zadočku

Intímna hygiena u malých dievčat

U detí sú časté kozmetické alergické dermatitídy, zápaly pošvy, ktoré bývajú na vrub rôznych mydiel, šampónov, ktoré vyvolajú alergickú reakciu, pretože koža je u bábätiek a celkovo malých detí veľmi tenká.

Treba preto postupovať od najjednoduchšieho, oplachov studenou a teplou vodou. Ak je kultivačne dokázaná infekcia, až vtedy by mala nasledovať antibiotická liečba. Osobne by som však u detí vylúčil používanie intímnej hygieny.

Odborné informácie poskytol detský gynekológ MUDr. Rastislav Čop z centra GYNSTAR v Prešove.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: